Δεν Ξεχνώ: 20 χρόνια από τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού, ΒΙΝΤΕΟ

Ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε την Κυριακή 7 Αυγούστου τη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1996 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους Γκρίζους Λύκους, κατά τη διάρκεια αντικατοχικών εκδηλώσεων, στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Το 20ο ετήσιο μνημόσυνο των δυο ηρωομαρτυρών, όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στη γενέτειρα τους Παραλίμνι.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος, ενώ την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται για μια μια λύση, που θα επανενώνει την πατρίδα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους.

Όπως πρόσθεσε, προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούν όλοι, με ενότητα, ομοψυχία και με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση μιας λύσης, που σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε Κύπριου πολίτη, θα επιτρέψει την επιστροφή σε όλα τα αγαπημένα κατεχόμενα εδάφη.

Ακολούθως, τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου έντονη ήταν η παρουσία μελών της κυβέρνησης, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πολιτικών οργανώσεων, αθλητικών σωματείων και σωματείων νεολαίας.

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι κομμάτων και οργανωμένων συνόλων, ενώ το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων απέσπασαν οι συγγενείς των δύο ηρωομαρτύρων.

Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά, όταν κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο των δύο ηρώων η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, και ο αδερφός του Σολωμού Σολωμού, Κώστας.

Ωστόσο, και φέτος τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Αναστασία Ισαάκ, η οποία γεννήθηκε μερικούς μήνες μετά την άνανδρη δολοφονία του πατέρα της.

Στο χώρο εντός και εκτός του Κοιμητηρίου Παραλιμνίου έντονη ήταν η παρουσία δεκάδων μελών της Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, μοτοσικλετιστών, μελών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), καθώς και μελών αθλητικών σωματείων, οι οποίοι παρατάχθηκαν κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα.

Επίσης, έντονη ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας.

Μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στους τάφους των δύο ηρωομαρτύρων, οι μοτοσικλετιστές σχημάτισαν πομπή και κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου κατέθεσαν στεφάνια, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, με τη συνοδεία ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η κόρη του Τάσου Ισαάκ, συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία, μετέβη στο χώρο της θυσίας των δύο ηρωομαρτύρων, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε σε βίντεο τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ:

Δείτε και τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού από το δελτίο του Mega εκείνων των ημερών:

Παρακολουθήστε κι ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ:

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Στο Σχιστό το νεκροταφείο μουσουλμάνων, τζαμί στο Βοτανικό
Πόσο θα κοστίσει το τζαμί στον Ελαιώνα

Η Βουλή ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την έναρξη των εργασιών στον Ελαιώνα για την κατασκευή τεμένους.

Close