Δυναμική πολιτιστική επανεκκίνηση στο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς

Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς ανοίγει και πάλι την αγκαλιά του και καλωσορίζει τους επισκέπτες του σ’ ένα όμορφο ταξίδι μνήμης, παράδοσης και πολιτισμού.

Στο νεοκλασικό κτήριο, στην αυλή του 2ου ιστορικού γυμνασίου Αθ. Τσούντα, έχουν ολοκληρωθεί με τη συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κιλκίς οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης φθορών που έφερε στο πέρασμά της η φετινή βαρυχειμωνιά και το Λαογραφικό Μουσείο επαναλειτουργεί ανανεωμένο και με αυξημένη επισκεψιμότητα. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος για τον πολιτιστικό θησαυρό που φιλοξενείται στους χώρους του είναι ότι πάνω από διακόσιοι πενήντα μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν επισκεφθεί και ξεναγηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο το τελευταίο διάστημα.

Η επαφή πολιτών και επισκεπτών με τους χώρους και τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου δεν είναι μια στατική διαδικασία. Από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού καταβάλλεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί η πολιτιστική επικοινωνία με μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που αποσκοπούν στη διασύνδεση της παράδοσης με την τοπική ιστορία, με την αναβίωση εθίμων και την με ανάδειξη των παλιών επαγγελμάτων. Για το σκοπό αυτό έχουν ενεργοποιηθεί πρόθυμα και συνεργάζονται με το Λαογραφικό Μουσείο άνθρωποι και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σ’ αυτά τα αντικείμενα.

Οι πρώτες απόπειρες κρίθηκαν πολύ επιτυχημένες. Οι μαθητές των σχολείων έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, όταν μετά από πρόσκληση ήρθε στο Λαογραφικό Μουσείο ο κ. Κώστας Γιάντσης από το κτήμα «Μπαϊρι» της Αξιούπολης και τους μίλησε για τον τρόπο που γίνονταν παλιά οι αγροτικές εργασίες. Άλλη μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη του παλιού παραδοσιακού οργανοπαίκτη, Χρήστου Γιαννόπουλου που έπαιξε για τα παιδιά την γκάϊντα του, αφού προηγουμένως τους περιέγραψε τον τρόπο κατασκευής της.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά και για τους νέους ανθρώπους γενικότερα, όχι μόνον να βλέπουν τα εκθέματα στις προθήκες,αλλά να έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη χρήση τους στην πράξη.

Με τον τρόπο αυτό το Λαογραφικό Μουσείο εκπληρώνει το σκοπό της λειτουργίας του και μια πτυχή της παιδαγωγικής αποστολής του ενώ αποκτά μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην κοινωνία.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας Λαογραφικού Μουσείου Κιλκίς: Από Δευτέρα έως Πέμπτη 9:00 – 13:00.

Επισκέψεις σχολείων κατόπιν προσυνεννόησης – Επισκέψεις φορέων το Σαββατοκύριακο μετά από επικοινωνία στο τηλ. 23410 22343 (υπεύθυνη Δέσποινα Μοσχούτα).

zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πώς γίνεται προσευχή με το κομποσκοίνι;

Το κομποσκοίνι δεν είναι αποκλειστικότητα των μοναχών.

Close