Είναι άραγε αποτελεσματικό το γιατροσόφι που λέει για βούτυρο στο έγκαυμα

 

 Είναι άραγε αποτελεσματικό το γιατροσόφι που λέει για βούτυρο στο έγκαυμα

 

Ένα κλασικό γιατροσόφι για άμεση ανακούφιση από το έγκαυμα είναι το βούτυρο. Τι λένε όμως οι ειδικοί; Υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής;

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το βούτυρο μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για οποιαδήποτε κοινή λοσιόν η κρέμα βάλουμε επάνω στο έγκαυμα, εκτός από ειδικές κρέμες ή τζελ που έχουν παρασκευαστεί για αυτό το σκοπό.

Το βούτυρο πιθανότατα κέρδισε τη «φήμη» του ως γιατροσόφι για το έγκαυμα επειδή είναι παγωμένο και η επαφή με το δέρμα είναι ανακουφιστική. Επίσης, είναι άμεσα διαθέσιμο στο χώρο του σπιτιού όπου γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα που περιλαμβάνουν κάψιμο, δηλαδή την κουζίνα.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί όμως κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν πως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου μακροπρόθεσμα ή στην ταχύτερη επούλωση.

Μετά από ένα έγκαυμα, πρέπει το δέρμα να καθαριστεί επιμελώς και να έρθει σε επαφή με κάποιο ψυχρό καταπραϋντικό παράγοντα, όπως νερό (όχι όμως πάγο). Το βούτυρο είναι πιθανό να επιδεινώσει το τραύμα, επειδή «παγιδεύει» τη θερμότητα στο δέρμα. Επίσης, δεν έχει αντισηπτική ή μακρόχρονη αναλγητική δράση.

Αποτελεσματικό (ως ένα βαθμό) γιατροσόφι για το έγκαυμα είναι το μέλι, καθώς καταπραΰνει το δέρμα και έχει αντιμικροβιακή δράση. Έχει πραγματοποιηθεί μάλιστα σχετική μελέτη το 2004, η οποία υπέδειξε πως πράγματι το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστεί ένα ήπιο έγκαυμα, καθώς επιταχύνει την επούλωση και προλαμβάνει μολύνσεις, χωρίς μάλιστα να προκαλεί καμία παρενέργεια.

 

Πηγή

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ορθόδοξος Συναξαριστής 14 Μαΐου, Χριστός Ανέστη
Ορθόδοξος Συναξαριστής 29-6, Καλημέρα

30 Ιουνίου Μνήμη της συνάξεως των αγίων ενδόξων και πανευφήμων IB` Αποστόλων. Αποστόλου Φυγέλλου (Ο΄), επισκόπου Εφέσου. Μαρτύρων Μελίτωνος, Πέτρου...

Close