Εγκύκλιος για το Άγιο Δωδεκαήμερο: Διευκρινίσεις για την λειτουργία των Εκκλησιών

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Mε τις ακριβείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών για το Άγιο Δωδεκαήμερο – Προτροπή για να μείνουν σπίτι οι ευπαθείς ομάδες
Έτσι λοιπόν, διευκρινίζεται πως από την 15η Δεκεμβρίου έως και Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 (οπότε λήγει και η ισχύς της συγκεκριμένης ΚΥΑ) οι Ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοικτοί:

-τόσο για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή όσο και για συμμετοχή στις Θείας Λειτουργίες των τριών κυρίως μεγάλων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού , Θεοφάνεια).

-Η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών θα είναι σύμφωνα με την αναλογία ενός προσώπου ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο μέτρα και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς (έως 375 τ.μ. σύμφωνα με την ως άνω αναλογία) τα 25 άτομα και σε κεντρικούς ναούς τα πενήντα πρόσωπα. Επισημαίνεται επίσης, πως ο αριθμός των Ιεροψαλτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον τριών μέτρων.

– Στις εισόδους των Ιερών Ναών θα τοποθετηθούν αντισηπτικά-απολυμαντικά για την απαραίτητη και υποχρεωτική χρήση των χεριών όλων των εισερχομένων

Στην εγκύκλιο γίνεται επίσης προτροπή για τους πιστούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από την οικία τους, με τους Ιερείς των Ενοριών να έχουν την ευθύνη για να ρυθμίσουν την κατ ΄ οίκον διακονία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η προσέλευση στην Θεία Μετάληψη
Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη η Εγκύκλιος διευκρινίζει πως η διανομή του αντιδώρου και άλλων ευλογιών (άρου , κολλύβων κλπ) απαιτείται, με ευθύνη του εκκλησιαστικού συμβούλου, να τηρείται με ακρίβεια η προβλεπόμενη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πιστών.

Ενώ προς αποφυγή συνωστισμού των πιστών και αφού έχει προηγηθεί επαρκής εξαερισμός μισής ώρας μεταξύ των λειτουργιών, γίνεται σύσταση όπου είναι δυνατόν να τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες την ίδια ημέρα.

Παράλληλα συνιστάται η τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου αφ’ εσπέρας, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού και η χρονική μετάθεση των μικρών Αγρυπνιών κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίες μετά τις 22:00.

Ο Εορτασμός των Θεοφανείων
Κατά την εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες εκτός των ιερών ναών και ο μέγας αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθούν εντός των εκκλησιών.

Προς αποφυγή συνωστισμού έμπροσθεν των δοχείων με τον Μεγάλο Αγιασμό θα γίνεται η τοποθέτησή του σε φιαλίδια και η διανομή του στους πιστούς.

Η τέλεση των λοιπών Μυστηρίων (Γάμοι, βαπτίσεις και κηδείες)
Όσον αφορά τα Ιερά Μυστήρια του Γάμου, της Βαπτίσεως αλλά και των Εξοδίων Ακολουθιών, ισχύει ο περιορισμός της συνολικής παρουσίας των εννέα ανθρώπων εντός των ιερών ναών, εξαιρουμένων των Ιερέων και του προσωπικού του Ιερού Ναού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Επιβολή σκληρότερου lockdown σχεδιάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Την επιβολή αυστηρότερου lockdown

Close