Ειδομένη : Η κυβέρνηση υποκρίνεται και η Τουρκία απειλεί

Ξαφνικά με υποκριτικό τρόπο η ελληνική κυβέρνηση ανακάλυψε την… Ειδομένη. Και μάλιστα αντιλήφθηκε μετά από τόσες εβδομάδες ότι στον άναρχο καταυλισμό που φιλοξενεί ένα εκρηκτικό μείγμα μεταναστών προσφύγων, Σίτων, Σουνιτών, Αλεβιτών, Μαροκινών και Αφγανών τον έλεγχο τον έχουν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και «Αλληλέγγυοι»…

Η πιο σοβαρή παραδοχή που έχει ακουστεί μέχρι τώρα ήταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, με απάθεια, έσπευσε να παραδεχθεί ότι σε ένα κρίσιμο σημείο της ελληνικής επικράτειας ο έλεγχος και η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας παραδόθηκε σε αγνώστους υποτιθέμενους ακτιβιστές, τη στιγμή μάλιστα που γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια δεν έχουν κρύψει ότι έχουν στείλει άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών τους στην Ειδομένη για να παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις των μεταναστών.

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή που είχε ξεσπάσει η μεταναστευτική κρίση υιοθέτησε τη λογική των «μεταναστών που αφού λιάζονται, εξαφανίζονται» και έτσι ο διάδρομος από τα νησιά, μέχρι τα ανοικτά ελληνοσκοπιανά σύνορα μέσω Πειραιά ήταν μια… καλή λύση.

Το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής όμως που έγινε, μόλις η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα της με την Αυστρία και το ντόμινο έφτασε μέχρι τα Σκόπια, αποτέλεσε τη βάση για την επίτευξη της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την οποία πανηγύρισε ο κ. Τσίπρας.

Μετανάστες στο έλεος της κυβερνητικής ανευθυνότητας…

Όμως η κυβέρνηση, με πρωτοφανή ανευθυνότητα, επέλεξε να μην…ανακατευθεί στα όσα συνέβαιναν στα σύνορα με τα Σκόπια. Έτσι αφέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι απελπισμένοι χωρίς καμία υποδομή, έρμαιο στην κάθε ανεξέλεγκτη οργάνωση και ομάδα που αυτοσχεδίαζε παίζοντας εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Η κυβέρνηση με απάθεια παρακολούθησε το σίριαλ της Ειδομένης και μάλιστα ανέχεται μέχρι σήμερα την πρωτοφανή κατάλυση κάθε έννοιας κράτους, με την κατάληψη της βασικής σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη χώρα μας με την Ευρώπη, με τεράστιες συνέπειες και για την οικονομία και για την εικόνα της Ελλάδας.

Και τα Σκόπια μεν κατακρίνονται από τον ΟΗΕ και την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν με βία τους μετανάστες, αλλά πρακτικά είχαν την πλήρη υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κρατήσουν κλειστό τον Βαλκανικό Διάδρομο. Οι ανακοινώσεις εξάλλου του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών επεσήμαναν ότι παρόντες στα σύνορα και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ήταν και άνδρες ασφάλειας που έχουν σταλεί από την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Αυστρία, στο πλαίσιο της συνεργασίας για το σφράγισμα των ελληνοσκοπιανών συνόρων.

…η οποία έδωσε το πάτημα στους Σκοπιανούς να ρίξουν το φταίξιμο στην ελληνική πλευρά

Και έτσι οι Σκοπιανοί βρήκαν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να μετακυλήσουν την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια στην ελληνική πλευρά που δεν πήρε μέτρα φύλαξης των συνόρων και άφησε χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους έρμαιο των τυχοδιωκτικών ενεργειών προσώπων και οργανώσεων, με αμφιλεγόμενους στόχους και κίνητρα.

Η Κροατία και η Σλοβενία στο πλευρό των Σκοπίων

Δεν είναι τυχαίο ότι από σήμερα οι Πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας, Kolinda Grabar-Kitarović και Borut Pahor, αντίστοιχα, έχουν προγραμματίσει διήμερη περιοδεία στα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στην κυβέρνηση και στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη… διαχείριση του μεταναστευτικού για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

Επίδειξη δύναμης και από τη Βουλγαρία

Όμως δεν είναι μόνο τα Σκόπια που έκαναν επίδειξη δύναμης προκειμένου εμπράκτως να αποθαρρύνουν κάθε μετανάστη που μπορεί να ελπίζει ότι θα περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Στη Σόφια ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Boyko Borissov, ότι στέλνονται στα σύνορα επιπλέον 300 άνδρες των Ένοπλων Δυνάμεων για να ελέγξουν την προσφυγική ροή.

«Έχουμε σύνορα άνω των 1.000 χλμ», είπε ο κ. Borissov στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης με την ονομασία «Αντεπίθεση ΄16», και «συνεπώς δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού φράχτες. Έως τώρα έχουμε διαθέσει 100 εκατ. λέβα για φράχτες, εξοπλισμό και την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων στα σύνορα», είπε ο Borissov, προειδοποιώντας ότι όποιος εντοπίζεται εντός βουλγάρικου εδάφους χωρίς να έχει εισέρθει στη χώρα από τις κανονικές διόδους, θα συλλαμβάνεται.

(Φωτ.: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, από παλιότερη επίσκεψη στη χώρα μας. Προειδοποίησε ότι όποιος εντοπίζεται εντός βουλγάρικου εδάφους χωρίς να έχει εισέρθει στη χώρα από τις κανονικές διόδους, θα συλλαμβάνεται.)

Τις τελευταίες έβδομες όμως στη Βουλγαρία φαίνεται ότι έχουν αναλάβει δράση και παραστρατιωτικές ομάδες ανάλογες με αυτές που είχαν αναλάβει δράση επί Todor Zhivkov για την εκδίωξη των μελών της τούρκικης μειονότητας και οι οποίες στρέφονται εναντίον των μεταναστών ώστε να αποθαρρυνθεί κάθε προσπάθεια για στροφή του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Βουλγαρία…

Η Τουρκία απειλεί έμμεσα με νέες προσφυγικές ροές την Ευρώπη, με το βλέμμα στη Β. Συρία και τους Κούρδους

Όμως και με την Τουρκία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα.

Η προειδοποίηση του εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, Ibrahim Kalin, ότι κάθε απόπειρα απελευθέρωσης του Χαλεπιού από το ISIS θα προκαλέσει νέο μεγάλο προσφυγικό ρεύμα, συνιστά έμμεση απειλή εναντίον της Ευρώπης.

Με την απειλή των νέων προσφυγικών ροών η Άγκυρα ελπίζει ότι θα αποτρέψει μια συντονισμένη επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με την υποστήριξη της Ρωσίας για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καθοριστική όχι μόνο για την τελική επίθεση εναντίον του ISIS και της «πρωτεύουσας» Ράκα, αλλά γιατί θα ισχυροποιήσει την κυβέρνηση του Bashar al-Assad και θα περιθωριοποιήσει πλήρως τον ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις στη Βόρεια Συρία, όπου δραστηριοποιείται το κουρδικό YPG.

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας καρκινοβατεί, με κίνδυνο η ευθύνη να επιρριφθεί και στη χώρα μας

Σε μια χρονική στιγμή όπου, πάρα τις προσπάθειες του Βερολίνου ενόψει της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελάριου, Angela Merkel, στην Τουρκία, να εμφανίσει ως λειτουργούσα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, είναι προφανές ότι η Ευρώπη θα βρίσκεται διαρκώς το επόμενο διάστημα υπό το καθεστώς απειλών του Erdoğan ότι θα ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα των ροών και μάλιστα με πρόσχημα την επιχείρηση απελευθέρωσης το Χαλεπιού οι ροές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, ώστε να αποσπάσει και πολιτικά ανταλλάγματα.

(Φωτ.: Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ahmet Davutoğlu. Η κυρία Merkel μεταβαίνει τώρα στην Τουρκία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι λειτουργούσα.)

Προς το παρόν πάντως η εφαρμογή της Συμφωνίας καρκινοβατεί με κίνδυνο μάλιστα η ευθύνη να επιρριφθεί και στη χώρα μας, μιας και η Τουρκία φροντίζει καθημερινά να δηλώνει με τον ένα η τον άλλο τρόπο ότι είναι έτοιμη να δεχθεί επιστροφές παράτυπων μεταναστών, αλλά η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη. Έτσι προς το παρόν μόνο όσοι επιθυμούν επιστρέφονται στην Τουρκία, καθώς όλοι οι άλλοι που συλλαμβάνονται υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις για άσυλο οι οποίες απαιτούν στην καλύτερη των περιπτώσεων 15 – 20 ημέρες για να εξετασθούν και απαντηθούν.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πάπας Φραγκίσκος : «Μπάτε σκύλοι αλέστε»
Πάπας Φραγκίσκος : «Μπάτε σκύλοι αλέστε»

Απευθυνόμενος προς τη σύνοδο για την ειρήνη και τη μη χρήση βίας η οποία γίνεται στη Ρώμη ο πάπας Φραγκίσκος,...

Close