Ειδομένη : Η πρώτη φαβέλα της Ευρώπης

Με τις παραγκουπόλεις παρομοιάζει η Deutsche Welle την Ειδομένη. “Καθημερινά ο καταυλισμός επεκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση, με μοναδικό όριο τον φράχτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ”, γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

“Κάθε πρωί, 3-4 λεωφορεία φτάνουν στην Ειδομένη. Αρχικά, παρκάρουν στον δρόμο που οδηγεί στον καταυλισμό και περιμένουν. Το απόγευμα, φεύγουν συνήθως άδεια. Αν μεταφέρουν λίγους επιβάτες, είναι συχνά οικογένειες που ελπίζουν να βρουν καλύτερες συνθήκες στα κέντρα προσφύγων”, αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, με τίτλο “Ειδομένη, η πρώτη φαβέλα της Ευρώπης”.

Σημειώνοντας ότι περισσότεροι φτάνουν εκεί παρά φεύγουν, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι καθημερινά ο καταυλισμός επεκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση, με μοναδικό όριο τον φράχτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Πλέον, ο καταυλισμός αποκτά ολοένα και περισσότερες “υποδομές”, παρά την απουσία της κρατικής εποπτείας, αναφέρει το δημοσίευμα. “Οι ΜΚΟ δίνουν στους πρόσφυγες φαγητό, ρούχα και κουβέρτες και παρέχουν ιατρική φροντίδα. Τα πρώτα μωρά έχουν ήδη γεννηθεί στην Ειδομένη και περισσότερες γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν σύντομα, αναφέρει Τσέχος γιατρός.

Εθελοντές οργανώνουν τη φροντίδα για παιδιά. Επίσης έχουν φτιάξει ”τεϊοποτείο”, μία ανοιχτή ντίσκο που κάθε βράδυ παίζει αραβική μουσική. Στον καταυλισμό, ανθεί η ανταλλαγή αγαθών. Οι πρόσφυγες λειτουργούν ως πλανόδιοι. Πουλάνε λάδι, φρούτα, τσιγάρα, μπαταρίες”, αναφέρεται.

“Είναι θέμα χρόνου να χτιστούν οι πρώτες καλύβες. Αν γίνει αυτό, τότε μπορεί κάποιος να αποκαλεί την Ειδομένη ως την πρώτη φαβέλα της ΕΕ. Με πληθυσμό από 13.000 έως 15.000 άτομα, έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Κιλκίς”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: dw.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πότε είναι τα γενέθλια της Εκκλησίας;
Πότε είναι τα γενέθλια της Εκκλησίας;

Όλα τα τροπάρια εκείνης της ημέρας αναφέρονται στην εκκλησία.

Close