Εκεί που τα όνειρα πραγματώνονται…(Αποκλειστική συνέντευξη του Μιχαήλ Δουκάκη στην Greekpress.gr)

 

Εκεί που τα όνειρα πραγματώνονται…

– Μιλούμε για όνειρα κύριε Δουκάκη διότι αυτά που έχετε καταφέρει


μόνον έτσι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και δεδομένης της ηλικίας σας (μόλις 26 ετών) σας καθιστούν αξιοθαύμαστο. Ο Μιχαήλ Δουκάκης, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ηθοποιός, ποιητής, εικαστικός, τραγουδάει εξαιρετικά (δασκάλα του η Έλλη Πασπαλά!), έχει κατορθώσει μόνος του, από την πέρα άκρη του πουθενά, να στήσει μια ολόκληρη πολιτεία των ουρανών σαν τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη (από τις πρώτες παραστάσεις που παρουσίασε με την ομάδα του πριν από 14 χρόνια περίπου).
Ας ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη με τους καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε φέτος στο νέο Φεστιβάλ που προετοιμάσατε:
Θοδωρής Οικονόμου (συνθέτης, πιανίστας)
Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός),
Δημήτρης Μικιός (ηθοποιός),
Ρηνιώ Κυριαζή (ηθοποιός),
Ιωάννα Μαρία Αβραάμ (πιανίστα),
Γιάννης Κωσταρής (ηθοποιός),
Σαμσών Φύτρος (ηθοποιός ),
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (ερμηνεύτρια),
Μπίτος Δημήτρης (ηθοποιός – σκηνοθέτης),
Ντίνος Ποντικόπουλος (ηθοποιός),
Άρης Γραικούσης (πιανίστας),
Λάζαρος Σαμαράς (μουσικός),
Απόστολος Καλτσάς (μουσικός)
και 20 ακόμη καλλιτέχνες μέλη της εταιρείας μας
<<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>

– Γιατί <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>, η επωνυμία της ομάδας σας;

Μπορώ να μιλάω ώρες γι’ αυτό αλλά για να μην μακρηγορώ θα δώσω μόνο μερικά στοιχεία. Το Θέατρο για μένα σημαίνει αλήθεια. Το Θέατρο είναι ότι καλύτερο έχω και δεν έχω στη ζωή μου. Χωρίς αυτό δεν θα υπήρχα, χωρίς αυτό δεν μπορώ να υπάρξω, χωρίς αυτό δε μπορώ να φανταστώ ζωή να ζήσω.

– Πολιτιστική πρωτεύουσα των νησιών για το 2014 η Λέσβος. Πώς γίνεται κάθε χρόνο η επιλογή;

Κάθε καλοκαίρι επιλέγουμε ανάμεσα στα νησιά που πληρούν τα κριτήρια και έχουν την υποδομή για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο καλλιτεχνικό γεγονός, μιας και η πολιτιστική πρωτεύουσα φιλοξενεί τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να αλλάζει η πολιτιστική πρωτεύουσα των νησιών, να φέρουμε κοντά τους καλλιτέχνες, να γνωριστούν και ν’ ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις, να στηριχθεί η επαρχία κι όλα τα νησιά που υποφέρουν περισσότερο από την απομόνωση και να συσπειρωθούν οι καλλιτέχνες δημιουργώντας ένα φεστιβάλ που με αξιώσεις θα πρωταγωνιστεί στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και θα αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων και θα κατοχυρώνει στα νησιά μας μιαν ηρεμία, ειρήνη και πνευματικότητα.

Φέτος προχωράμε σε τρείς νέες δράσεις για την ενίσχυση και ενθάρρυνση των καλλιτεχνών:
1 Πανελλήνιος διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας animation με βραβείο 500 ευρώ.
2 Πανελλήνιος διαγωνισμός συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου από νέους συγγραφείς με βραβείο 1000 ευρώ.
3 Καθιέρωση ειδικού βραβείου τιμής που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 1000 ευρώ για το φεστιβάλ των νησιών στον καλλιτέχνη ή την ομάδα που θα αποφασίσει η επιτροπή πως αξίζει αυτή την τιμή και χρειάζεται να ενισχύσουμε ηθικά και οικονομικά τη δράση του.

– Ποιά νησιά συμμετέχουν φέτος στο <<Φεστιβάλ των Νησιών>>;

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
Κυκλάδες: Μεγάλη μας τιμή η συμμετοχή της <<Ορχήστρας των Κυκλάδων>> του Νίκου Κηπουργού, ενός εξαίρετου δημιουργού που η πορεία και το έργο του μας συγκινούν και μας εμπνέουν.
Σαντορίνη: Σημαντική επίσης συμμετοχή με ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων του <<Cultural Museum>> .
Χίος: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πολιτιστικό στέκι <<Οδύσσεια>>.
Σάμος: Εργαστήρια, σεμινάρια, κίνηση, χορός, μουσικοθεραπεία από την ομάδα <<Samart>>.
Σύρος: Εκδηλώσεις από την ομάδα <<Καβάφης>> που έχει μια αξιοπρόσεχτη πορεία και την ομάδα <<Γκάτσος>>
Λέσβος: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων κάθε Τετάρτη στο ανοιχτό αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης. Εργαστήρια, σεμινάρια, ανοιχτές πρόβες, εκδηλώσεις επίσης στον πολυχώρο <<Ιανός>> στην παραλία Λουτροπόλεως Θερμής, στο Σίγρι, στο Μόλυβο και αλλού.
Άνδρος: Σεμινάρια, εργαστήρια, εκδηλώσεις από την ομάδα <<Φάμπρικα>>.
Εκδηλώσεις επίσης σε Ικαρία, Νάξο, Ρόδο και αλλού.

– Η δική σας προσπάθεια είναι μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Ξεκινήσατε ολομόναχός και σας αξίζει έπαινος για τη φωλιά πολιτισμού που πασχίζετε και φτιάχνετε για όλους τους πραγματικούς καλλιτέχνες. Σας ενοχλεί η απουσία του κράτους σ’ αυτή σας την προσπάθεια;

Η βασική μου αρχή με την οποία κατάφερα ότι κατάφερα σε όλη μου τη ζωή ήταν και είναι ΄΄ Δεν περιμένω τίποτα και από κανέναν! ΄΄
Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι όταν είμαι ολομόναχός δε σταματώ να παλεύω για τα όνειρά μου. Δε σημαίνει όμως πως δεν επιθυμώ και δεν ελπίζω σε συμπαραστάτες – συνοδοιπόρους. Μακάρι! Πιστεύω πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Με ενοχλεί που σήμερα είναι τόσο απαραίτητες οι λέξεις που χρησιμοποιήσατε κι εσείς: πραγματικός, αληθινός, ουσιαστικός καλλιτέχνης, για να ξεχωρίσουν τον άνθρωπο που αγωνίζεται για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσω της τέχνης από αυτόν που το κάνει για τα χρήματα, τη λάμψη, τη δόξα, τον επιφανειακό άνθρωπο που καμία σχέση δεν έχει με «την ουσία της καρδιάς της ψυχής της τέχνης», όπως μ’ αρέσει συχνά να αναφέρω. Μια φράση που για μένα πρέπει να λέγεται χωρίς ανάσα για να περιγράψει το βάθος του νοήματός της τέχνης.

Τα πράγματα με τον κρατικό μηχανισμό στη χώρα μας είναι γνωστά. Δε θέλω να αναφερθώ σε αυτό. Τον τελευταίο χρόνο βρέθηκαν δυο άνθρωποι που μας έδωσαν δυο χιλιάδες ευρώ και μ’ αυτά μπορέσαμε και εμπλουτίσαμε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό μας. Ελπίζω πως και φέτος θα βρεθούν κάποιοι που να ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην ομάδα και το έργο της είτε με κάποιο μικρό ποσό ως αρωγά μέλη, είτε με κάποια χορηγία που θα εξασφαλίσει σημαντική διαφήμιση και στους ίδιους. (Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει το τηλέφωνο επικοινωνίας 6948549310 όπως επίσης και η ηλεκτρονική διεύθυνση theatremylife@gmail.com )
Αν υπήρχαν δυο – τρεις πλούσιοι πνευματικοί άνθρωποι θα φρόντιζαν να ενισχύσουν με τα χρήματά και τη δύναμή τους τις τέχνες και τους νέους ανθρώπους επενδύοντας έτσι σ’ έναν καλύτερο κόσμο, δυστυχώς όμως το βρώμικο στοίχημα είτε στο ποδόσφαιρο είτε αλλού, το ξέπλυμα χρήματος, η απάτη , η εύκολη κι εύπεπτη αποχαύνωση όπως η τηλεόραση της διαφθοράς , οι πόλεμοι, και τα όπλα προσελκύουν περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι εμείς.

– Ποιες οι σκέψεις σας για το μέλλον:

Θέλω και σκέφτομαι τόσα πράγματα όσα τα κύματα του Αιγαίου γι’ αυτό θα περιοριστώ στο να σας απαριθμήσω μερικές λέξεις μόνο, που συνδυάζοντας τες μπορείτε να βρείτε πολλές από τις σκέψεις μου:

Δημοκρατία, Συναισθήματα, Αξιοπρέπεια, Ελπίδα, Αλληλεγγύη, Ευγένεια, Ήθος, Ειρήνη, Διαφάνεια, Ψυχή, Αξιοκρατία, Τέχνες.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε ολόψυχα ότι ποθείτε κι ότι εμπνευστείτε πάντα να πραγματώνεται.

Γιώτα Παμπάλου για την Greekpress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ταινίας ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ από την Μ.Κ.Π.Ε ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ
Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ταινίας ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ από την Μ.Κ.Π.Ε ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ

  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ANIMATION

Close