ΕΚΠΑ: Γιατί δεν πρέπει να φοράμε μάσκες και γάντια

Διευκρινήσεις και οδηγίες έδωσε ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Διευκρινήσεις και οδηγίες έδωσε ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας

του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης για την προστασία μας από τον κορωνοϊό.
Σε διευκρινήσεις όσον αφορά τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό προχώρησε ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

Ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνησε ότι πολλά από τα κρούσματα που εξετάζονται ή ανακοινώνονται τώρα, συνέβησαν πριν από τη λήψη των μέτρων προστασίας της κυβέρνησης, μιας και η επώαση διαρκεί πολλές ημέρες.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν πρέπει να φοράει μάσκα όποιος δεν έχει συμπτώματα του Covid-19, καθώς μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ: «Τη μάσκα τη φοράει ο χειρουργός για να μην μεταδώσει κάτι στον ασθενή που θα χειρουργήσει. Ο ασθενής δεν φοράει. Τη φοράμε όταν έχουμε συμπτώματα και θέλουμε να προστατεύσουμε τους άλλους. Οι περισσότεροι κάνουν λανθασμένη χρήση της μάσκας. Την πιάνουν, την κατεβάζουν, την ξαναβάζουν και αυτό είναι επικίνδυνο. Ακουμπούν τη μάσκα και στη συνεχεια τα μάτια, τη μύτη και τα αφτιά».

Όσον αφορά τα γάντια, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να τα φοράμε, μιας και προσφέρουν μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας», διότι όπως είπε «γίνονται συχνά λάθη» στη χρήση τους (π.χ. ασυναίσθητα, επειδή νιώθουμε μεγαλύτερη ασφαλεία, αγγίζουμε πιο συχνά το πρόσωπο). Ούτως ή άλλως, όπως τόνισε, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό, ακόμη κι όταν βγάζουμε τα γάντια.

Όσον αφορά τα φάρμακα με χλωροκίνη και την παρακεταμόλη, ο καθηγητής έστειλε αυστηρό μήνυμα: «Μόνο με συνταγή γιατρού», καθώς έχουν πολλές παρενέργειες.Ερωτηθείς τι κάνουμε με τα ρούχα, είπε να μην είμαστε υπερβολικοί και μικροβιοφοβικοί. «Αν ήμασταν σε περιβάλλον νοσοκομείου, τα πλένουμε. Ειδάλλως, αν είμαστε σε χαμηλού κινδύνου περιβάλλον, ας είμαστε πιο χαλαροί».

«Μην το παρακάνουμε. Αυτό που πρέπει είναι να αποφεύγουμε τις επαφές. Τα μέτρα που συζητάμε είναι για να μειώσουν τη μετάδοση του ιού κατά 60%, μην πάμε σε πράγματα που μπορεί να τη μειώσουν 2% και τρελαθούμε», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους γονείς που θέλουν να βγάλουν βόλτα τα παιδιά τους αλλά ανησυχούν, ο καθηγητής είπε: «Ας βγαλουν τα παιδιά έξω μια βολτίτσα, αλλά να μην έρθουν σε επαφή με άλλα πιαδιά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
EΒΡΟΣ: Άγρια επίθεση κατά των Ελλήνων στα σύνορα

Συνεχίζονται οι επιθέσεις Τούρκων και μεταναστών στον Έβρο, όπου πλέον "επιστρατεύουν" ακόμα και φλεγόμενο δέντρο στην προσπάθειά τους να ρίξουν...

Close