ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ/ Σάλος με τη δήλωση Δωδώνης Χρυσοστόμου για τους βιασμούς

Οργή έχουν προκαλέσει όσα είπε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος στον ΣΚΑΪ για τους βιασμούς, με υπουργούς της κυβέρνησης να αντιδρούν άμεσα, καταδικάζοντας τις εμετικές δηλώσεις.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, αναφερόμενος στις εκτρώσεις, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση και πως δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό.

 

 

 

 

“Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού”, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Δείτε την ανάρτηση της υπουργού Παιδείας:

Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού.

— Niki Kerameus (@nkerameus) September 2, 2022

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου αποδοκίμασε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

 

 

 

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού» έγραψε ο κ. Κικίλιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

 

 

Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού.

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) September 2, 2022

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε «αδιανόητη και προκλητική» τη δήλωση του «Απαράδεκτη και καταδικαστέα, όχι μόνο για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία» έγραψε στο Twitter.

Αδιανόητη και προκλητική η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Απαράδεκτη και καταδικαστέα, όχι μόνο για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

 

 

 

 

— Stelios Petsas (@SteliosPetsas) September 2, 2022

“Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη!”, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη! https://t.co/NDrPyKLfSY

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) September 2, 2022

“Προς Σεβασμιότατο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Δωδώνης: Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!”, έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Προς Σεβασμιότατο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Δωδώνης:
Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!

— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) September 2, 2022

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος με τη σειρά του μίλησε για κάλυψη βιαστών και επίθεση στα γυναικεία δικαιώματα: «Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», έγραψε σε tweet του.

Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα. pic.twitter.com/1WBDSF1Bdr

— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) September 2, 2022

«Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και “κυνηγιού μαγισσών”, που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα» έγραψε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

 

 

 

Οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και “κυνηγιού μαγισσών”, που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω.Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιαθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα.

— Ράνια Σβίγκου/Rania Svigkou (@rania_sv) September 2, 2022

«Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τις γυναίκες, τον βιασμό, τη συναίνεση είναι μεσαιωνικές» έγραψε ο Παύλος Χρηστίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τις γυναίκες, το βιασμό, τη συναίνεση είναι μεσαιωνικες._

— Παύλος Χρηστίδης (@christidisp) September 2, 2022

“Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Οι αντιλήψεις ότι «δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει», ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα» και ότι « ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού» είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες.

 

 

 

Κάποιοι φαίνεται να ζήλεψαν την δόξα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α και επιδιώκουν να φέρουν στον δημόσιο διάλογο ένα θέμα λυμένο δεκαετίες τώρα στην πατρίδα μας. Έχουμε χρέος όλοι μας – κόμματα, φορείς, επιστημονική κοινότητα, γυναικείες οργανώσεις- να μην επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση, κανένα άνοιγμα της πόρτας για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν χρειάζονται καμία έγκριση από κανένα για να ασκηθούν.

 

 

 

Η ζωή προχωράει, τα δικαιώματα διευρύνονται και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητεί”, τονίζει σε δήλωση της η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Τι είπε ο Μητροπολιτης στον ΣΚΑΪ
Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προκάλεσαν σάλο, καθώς εξέφρασε την εξωφρενική άποψη πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα πρέπει «να έχει συμμετοχή» και πως δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό.

«Αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μη τρελαθούμε», «δε μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις», είπε ο Μητροπολίτης.

Στις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε επιμένοντας στη θέση του, λέγοντάς τους: «εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθετε και βιάζεται και μένει και έγκυος; Έχει συμμετοχή!».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Κεραμέως: Δεν μπορούν να πάρουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά οι χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές

Δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά σε χριστιανούς ορθόδοξους μαθητές»

Close