ΕΚΤΑΚΤΟ: Πούτιν σε Τσίπρα – «Σε περιμένω Μόσχα στις 12 Δεκεμβρίου για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση»

Τη 12η Δεκεμβρίου παρέδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ως ημερομηνία συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η ελληνική πλευρά για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση των διεθνών σχέσεων. Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να πέσουν φλέγοντα ζητήματα όπως η πρόσφατη ελληνορωσική κρίση, οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από Αθήνα, η βόμβα του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας για ανεξαρτητοποίηση του Αγίου Όρους, ενεργειακά συμφέροντα, οι σχέσεις Ρωσίας-NATO καθώς και Ρωσίας-Τουρκίας και πως αυτές επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Sputnik: «Η προκαταρκτική ημερομηνία της επίσκεψης έχει τεθεί για τις 12 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός ελπίζει σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν». Αλλά και κυβερνητική πηγή λέει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 12 Δεκεμβρίου.
Πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση της ελληνο-ρωσικής επιτροπής συνεργασίας για ζητήματα Οικονομίας, Βιομηχανίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου. «Μία σειρά από σχέδια συνεργασίας σε διαφορετικους τομείς της οικονομίας έχουν προσδιοριστεί και θα συζητηθούν» ανέφερε η πηγή.
Παρά το ψυχρό κλίμα, οι διπλωματικές αποστολές εργάστηκαν ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι, αλλά και να διαμορφωθεί η ατζέντα των συζητήσεων, που θα οριοθετεί και το μέλλον της ελληνορωσικής συνεργασίας. Στη ρωσική πρωτεύουσα μετέβησαν αρκετές φορές Έλληνες απεσταλμένοι, ως προπομποί της επίσκεψης για να βελτιωθεί το κλίμα, και ως αποτέλεσμα προέκυψε η οριστική ημερομηνία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Άλλωστε την αισιοδοξία του για την θετική έκβαση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Ο τελευταίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή το Μακεδονικό.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου, την Παρασκευή, ο κ. Μπογκντάνοφ εξέθεσε τις θέσεις του για την αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια και την κρίση στη Συρία, όπως και για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.
Αναλυτικά η συνέντευξή του
– Πολλή συζήτηση γίνεται σε αυτό το φόρουμ περί πολυμερούς συνεργασίας, αλλά στον πραγματικό κόσμο βλέπουμε εμπορικούς πολέμους ή και πραγματικούς πολέμους, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία. Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό;
Στην ομιλία μου εξέθεσα την άποψή μου, τονίζοντας ότι την κύρια ευθύνη την φέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ακολουθούν μονομερή πολιτική, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων, χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως όπλο πολιτικού εκβιασμού, αποδυναμώνουν διεθνείς συμφωνίες και θεσμούς, ενώ ενισχύουν τους κινδύνους στρατιωτικών συγκρούσεων. Η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία σε όλους τους θεσμούς πολυμερούς, διεθνούς συνεργασίας και πρώτα απ’ όλα στον ΟΗΕ, που πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί.
– Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε ανοιχτό πόλεμο σε κάθε ιδέα πολυμερούς συνεργασίας από το βήμα της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Έχετε δίκιο. Το ζητούμενο είναι να πεισθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι από αυτή τη στάση δεν ωφελούνται ούτε οι ίδιες ούτε η παγκόσμια κοινότητα.
– Προχθές είχαμε τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, χθες την υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία, σήμερα τις καταγγελίες της Ολλανδίας για κυβερνητικό πόλεμο κατά του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων. Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μιλάει για διεθνή συνεργασία, όταν υπονομεύει με τις ενέργειές της την εμπιστοσύνη;
Τα προβλήματα είχαν αρχίσει ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που έθεσε θέμα ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές τους. Από την πρώτη στιγμή προτείναμε να συσταθεί ομάδα επαγγελματιών, ειδικών και των δύο χωρών ώστε να ερευνήσει τις καταγγελίες. Ανάλογα, στην περίπτωση Σκριπάλ ζητήσαμε έρευνα με επαγγελματικά στάνταρ, βάσει των ρυθμίσεων που προβλέπει ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Ωστόσο, η άλλη πλευρά προτίμησε τον προπαγανδιστικό πόλεμο, τη «διπλωματία των μεγαφώνων» από την επαγγελματική αντιμετώπιση.
– Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει ασταθής, όπως έδειξε και το σοβαρό επεισόδιο, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στα σύνορα Κοσόβου – Σερβίας. Σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη;
– Έχουμε αδελφικές σχέσεις με το Βελιγράδι και θεωρούμε το Κόσοβο μέρος της Σερβίας. Δεν αναγνωρίζουμε τη μονομερή απόσχιση του Κοσόβου και την ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος.
– Επομένως, η Ρωσία θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενη ανταλλαγή εδαφών, κάτι που συζήτησαν πρόσφατα ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι;
Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όπως σας είπα, εμείς αναγνωρίζουμε την εθνική κυριαρχία της Σερβίας. Αν τώρα το Βελιγράδι πάρει κάποιες αποφάσεις ύστερα από διαβουλεύσεις με την Πρίστινα, εμείς θα σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις των φίλων μας και θα τις υποστηρίξουμε. Δεν είναι δική μας υπόθεση να αποφασίσουμε.
– Πώς σχολιάζετε το πρόσφατο δημοψήφισμα στη FYROM και τι βλέπετε για την επόμενη μέρα;
Δεν ανακατευόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Και πάλι, δεν είναι δική μας δουλειά τι θα αποφασίσουν τα Σκόπια. Είδατε, πάντως, ότι στο δημοψήφισμα προσήλθε μόλις το 37% των πολιτών και όχι όλοι από αυτούς ήταν υπέρ της προταθείσας λύσης. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι σπρώχνουν τη Μακεδονία να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
– Όπως γνωρίζετε, οι εξελίξεις στη FYROM προκάλεσαν κλυδωνισμούς στις ελληνορωσικές σχέσεις. Πιστεύετε ότι η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση;
Το ελπίζω. Έχουμε μια ειδική, στενή σχέση με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να τη θυσιάσουμε. Σεβόμαστε την Ελλάδα. Ο θρησκευτικός παράγοντας παίζει τον ρόλο του, οι δεσμοί μεταξύ των λαών είναι ισχυροί. Αλλά η πολιτική έχει τη δική της λογική. Υπήρξαν πολιτικοί στην Ελλάδα που δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις και πήραν αποφάσεις που μας λύπησαν.
– Διακρίνετε ελπίδες πολιτικής λύσης στο Συριακό; Θα υπάρξει τετραμερής σύνοδος κορυφής με Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία για το θέμα, όπως συζητείται;
Για εμάς το καλύτερο πεδίο διαβούλευσης είναι η τριμερής συνεργασία της Αστάνα (Ρωσία – Τουρκία – Ιράν). Οι τρεις αυτές δυνάμεις εγγυώνται τις συμφωνίες μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που εξασφαλίζουν τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων, στο Ιντλίμπ και αλλού. Η ιδέα για τετραμερή διαβούλευση, σε επίπεδο κορυφής, έχει τεθεί από την Τουρκία. Εναπόκειται στους ηγέτες των τεσσάρων χωρών να τη συζητήσουν και να δουν σε ποιο επίπεδο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση.
– Ωστόσο, Ρωσία και Τουρκία διαφέρουν σχετικά με τον τερματισμό της συριακής κρίσης. Εσείς υποστηρίζετε τον πρόεδρο Ασαντ, εκείνοι την αντιπολίτευση.
Εμείς δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε στον συριακό λαό την πολιτική λύση. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο συριακός λαός για το μέλλον του μέσα από διαφανείς, ελεύθερες εκλογές και όχι να του επιβληθούν λύσεις από τρίτους. Αυτό, άλλωστε, προβλέπουν και οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
– Η Ρωσία προσφέρει στην Τουρκία πυραύλους S-400 και κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο. Τι θα απαντούσατε σε όσους διακρίνουν σε αυτές τις εξελίξεις κινδύνους για την Ελλάδα;
Όπως σας είπα, ελπίζω ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα θα ξεπεραστούν σύντομα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις θα προοδεύσουν. Πέρα από τις αμοιβαίες συμπάθειες των λαών μας, έχουμε κοινά συμφέροντα. Οι σχέσεις μας με άλλες χώρες δεν είναι εις βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο πεδίο της ασφάλειας. Απ’ όσο ξέρω, Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ίδιου οργανισμού ασφαλείας, του ΝΑΤΟ, επομένως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενδεχόμενο να πολεμήσουν μεταξύ τους.
pentapostagma.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Υπέρογκα πρόστιμα για όσους αρνούνται να δεχτούν κάρτα στις συναλλαγές
«Καμπανάκι» για τις ανέπαφες συναλλαγές έως 25 ευρώ

Τους κινδύνους που κρύβει η χρήση χρεωστικών καρτών, ανέπαφων συναλλαγών, έως και 25 ευρώ επισημαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού...

Close