ΕΚΤΑΚΤΟ – Υπό τουρκικό Ναυτικό αποκλεισμό Ίμια και οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ

Στον αέρα η γεώτρηση

 

 

 

Υπό κανονικό ναυτικό αποκλεισμό τελούν τόσο τα Ίμια όσο και το οικόπεδο 2 της Κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία με Ελλάδα και Κύπρο να σφυρίζουν αδιάφορα προσπαθώντας να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και πετώντας το μπαλάκι στους Ιταλούς και την ΕΝΙ. Οι Τούρκοι μας έχουν ανοίξει δύο μέτωπα επιθυμώντας διάσπαση δυνάμεων ενώ κλιμακώνουν διαρκώς επιθυμώντας την την στρατιωτικοποίηση της κρίσης.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε τονίσει με αλλεπάλληλα άρθρα εδώ και πολύ καιρό το διττό επιχειρησιακό σχέδιο της Αγκυρας. Πολεμική πρόκληση τόσο σε Κυπριακή ΑΟΖ όσο και σε Αιγαίο.

Για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρεμποδίζουν τον πλού του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12000, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς το τεμάχιο Τρία, όπου είναι προγραμματισμένη η διενέργεια γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά», απο την κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και KOGAS.

Οπως θα δείτε και στο πρώτο βίντεο, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν κάνει «ασπίδα» γύρω από το γεωτρύπανο και δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει.

Εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με παράτυπη Νavtex και με το πρόσχημα της διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων πλέουν δύο πυραυλάκατοι, δύο φρεγάτες, μία κορβέτα και ένα πετρελαιοφόρο, σε απόσταση εικοσιπέντε ναυτικών μιλίων απο τις ακτές του Κάβο Γκρέκο και δεκαπέντε ναυτικών μιλίων απο το Saipem 12000.

Με το αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει «Νεκρή Ζώνη» γύρω από το Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI/TOTAL το γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο παραμένει κινητοποιημένο 15 μίλια μακριά από τον προορισμό του, μετά την παρέμβαση τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Η έκβαση του επεισοδίου αυτού είναι κρίσιμη για την Κύπρο και το ενεργειακό πρόγραμμα της, καθώς ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΝΙ θα στείλει αρνητικό μήνυμα και στις άλλες πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ και προγραμματίζουν ερευνητικές δραστηριότητες η γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ζητήσει και από ξένα εμπορικά σκάφη που έπλεαν στην περιοχή, να απομακρυνθούν, θέλοντας να αποκλείσουν εντελώς την περιοχή στην βάση της παράνομης NAVTEX που έχει εκδώσει η Αττάλεια (0217/18).

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, που παραβλέπουν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».

Η Άγκυρα δηλώνει ότι « όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

Και αφού επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Λευκωσία, που όπως ισχυρίζεται «υπονομεύει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», εκτοξεύει απειλές στις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες αναφέροντας ότι «οι εταιρείες που εδρεύουν σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, στον τομέα των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Ομως «Ζώνη Ναυτικού Αποκλεισμού» έχουν επιβάλει οι Τούρκοι και στα Ίμια. Το είχαμε πρωτοαναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας (δείτε σχετικά πατώνταςΕΔΩ)

Τρία οπλισμένα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής πλέουν γύρω από τις δύο βραχονησίδες και συγκεκριμένα η κορβέτα της Τουρκικής Ακτοφυλακής SG-703 Umut κλάσης Dost  η οποία έχει δημιουργήσει φραγμό από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τα περιπολικά σκάφη TCSG-101 κλάσης KAAN 29  και TCSG 302 κλάσης KAAN 33, ενώ ένα ακόμη περιπολικό σκάφος το TCSG 61 κλάσης SAR 33 βρίσκεται μόλις 8,5 μίλια από τα Ίμια έτοιμο να εμπλακεί αν χρειαστεί.

Στην Κύπρο αύριο ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε οτι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες, μέσω της διπλωματικής οδού, για εκτόνωση της κρίσης. Και ανακοίνωσε οτι αύριο αναμένεται στη Λευκωσία ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ώστε να παρακολουθεί απο κοντά τις εξελίξεις. Στο σκάφος ανέφερε, επιβαίνουν τεχνικό προσωπικό της εταιρείας και κανένας Κύπριος τεχνοκράτης, όπώς έχει ανακοινωθεί.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ»

Σε ανακοίνωση, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει οτι «η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.»

«Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Απομακρύνονται απο την κυπριακή ΑΟΖ τα τουρκικά πολεμικά πλοία 

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που εδώ και τρείς ημέρες παρεμποδίζουν τη διέλευση του πλωτου γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ προς το Τεμάχιο Τρία της κυπριακής ΑΟΖ και τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά»¨.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alphanews.live oι δύο πυραυλάκατοι αγκυροβόλησαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, ενώ μία φρεγάτα βρίσκεται εκτός της περιοχής που δέσμευσε με παράτυπη Νavtex η Τουρκία για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, ακολουθώντας βόρεια κατεύθυνση.

Στην θαλάσσια περιοχή νότια του Κάβο Γκρέκο και σε απόσταση δεκαπέντε περίπου ναυτικά μίλια απο το πλωτό γεωτρύπανο, εξακολουθούν να πλέουν μια φρεγάτα, μία κορβέτα και ένα πετρελαιοφόρο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ, με τον οποίο συζήτησε τις τουρκικές προκλήσεις.

Σοβαρή επίδειξη δύναμης

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλλιέτ αναφέρει ότι πρόκειται για σοβαρή επίδειξη δύναμης του τουρκικού στόλου, η οποία έχει ενισχύσει το ναυτικό της από τον 21ο αιώνα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

“Με αυτές τις κινήσεις της η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα δοκιμάζουν την υπομονή και την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας, στην περίπτωση που η Τουρκία υποχωρήσει εδώ, πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει και στα άλλα πεδία”.

Επειδή η Τουρκία κάνει μια σοβαρή επιχείρηση νοτίως της Συρίας και η κοινή γνώμη επικεντρώνεται εδώ, το αξιολογούν ως μια ευκαιρία, ανέφερε.

«Υπενθυμίζουμε πως όποτε συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Μπορούμε δώσουμε ως παράδειγμα την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου και τα Ίμια”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “στόχος τους είναι, φέροντας την Τουρκία απέναντι σε άλλα κράτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να την περιορίσουν στην Αττάλεια και στον κόλπο της Αλεξανδρέττας αλλά και να χρησιμοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου από τις χώρες που οι ίδιοι θέλουν”.

“Ωστόσο στον 21ο αιώνα που η Τουρκία έχει ενισχύσει το ναυτικό της δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο, δεν θα υποχωρήσει. Επειδή τα αναπόφευκτα αντανακλαστικά ενός μεγάλου κράτους είναι αυτά”, ανέφερε. Σήμερα, συνέχισε, «βλέπουμε ότι η ε/κ διοίκηση δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τετελεσμένα εμπιστευόμενη την Ιταλία. Ωστόσο η Τουρκία κρατάει σε αναμονή το γεωτρύπανο SAIPEM 1200 στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια σοβαρή επίδειξη δύναμης του στόλου μας”.

Χριστοδουλίδης: Παρεμποδίστηκαν και εμπορικά πλοία

Τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.

Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η Τουρκία αντέδρασε πολύ πιο έντονα από άλλες φορές σε σχέση με το τεμάχιο 3, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όλα τα τεμάχια της Κύπρου αμφισβητούνται από πλευράς Τουρκίας και τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει ήταν αναμενόμενη πιθανή εξέλιξη.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν βοηθούν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Επίσης δήλωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος της ΕΝΙ αναμένεται στη Λευκωσία αύριο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων με την εταιρεία.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στο γεωτρύπανο βρίσκεται μόνο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά κανένας τεχνοκράτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που να δημιουργεί εντάσεις και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ ζητά από την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ, μετά τις τουρκικές κινήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε τα εξής για το περιστατικό:

«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Συμπλήρωσε επιπλέον ότι «η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».

Αναστασιάδης: Η απάντηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνει η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου τα τελευταία 24ώρα.

«Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις ενέργειες τις τελευταίες ώρες της Τουρκίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο χαιρετισμού του στη λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία Χαρίτων στην Λευκωσία.

Όσον αφορά την κυπριακή Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο διατηρώντας την ψυχραιμία και προς αποφυγή της όποιας κρίσης να προβαίνουμε σε τέτοια διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι «οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, όχι μόνο δεν βοηθούν εις την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και ποσώς δεν συμβάλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα εξερχόμενος από την εκκλησία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «γίνονται οι επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση». «Πέραν τούτου δεν θα ήθελα να επεκταθώ», πρόσθεσε.

«Οι χειρισμοί αυτές τις ώρες είναι πάντοτε στα πλαίσια της επιβαλλομένης από δικής μας πλευράς αποφυγής ο,τιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει (την κατάσταση) χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα και τα όσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πράττει η Τουρκία», σημείωσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των συνεχόμενων επαφών που έχει η Κυβέρνηση με την εταιρεία ΕΝΙ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία στελεχών της εταιρείας που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, ενώ αύριο αναμένεται να φθάσει στην Λευκωσία και στέλεχος από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία.

Δείτε Βίντεο – Οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Προφητεία Αγιορείτη γέροντα για την Ελλάδα: «Η κρίση θα κρατήσει…»( Τι μας λέει!)
Τέτοιες στιγμές προσευχής λένε πως εισακούονται γρήγορα…

  Από το Γεροντικό Είπε ένας γέροντας: -Είναι κάποιες στιγμές που η θλίψη σου γίνεται αφόρητο φορτίο, το βλέμμα σου...

Close