Ελλάδα-”Αραβικός Σύνδεσμος” συμμαχούν κατά Ερντογάν

Η Ελλάδα σε κοινή πορεία με τον αραβικό κόσμο κατά του τουρκικού επεκτατισμού
Ο”Αραβικός Σύνδεσμος” ζήτησε τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας με την Ελλάδα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του αραβικού κόσμου και της χώρας, αναφέρει ο αραβικός τύπος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit, συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Κάιρο, όπου αμφότερες οι πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Ο Aboul Gheit ανέφερε τη βούληση του Αραβικού Συνδέσμου να διατηρεί περιοδικό πολιτικό συντονισμό με την Ελλάδα, σε πολλά περιφερειακά και διεθνή φόρουμ.

Δήλωσε επίσης την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου στη νέα εκτελεστική αρχή της Λιβύης, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η διαίρεση της χώρας θα τελειώσει και τα κρατικά της όργανα θα ενοποιηθούν με την διεξαγωγή εκλογών, όπως έχει προγραμματιστεί, έως τα τέλη του 2021.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry, όπου και οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς, καθώς και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΓΕΑ μαζί με Σαουδάραβες (ενόψει επίσκεψης του κ.Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ) σχεδιάζουν κοινές ασκήσεις, σε συνεργασία με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Όπως λοιπόν γίνεται άμεσα αντιληπτό η Ελλάδα κατέχει δεσπόζουσα θέση στον αραβικό κόσμο τόσο για την θέση της στην Μεσόγειο, (Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία), ενώ έχουμε σε εξέλιξη τεραστίων διαστάσεων ενεργειακά σχέδια.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε μέσα σε αυτό το δυσμενές λόγω της πανδημίας, χώρες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στον Αραβικό Σύνδεσμό, όπως η Σαουδική Αραβία, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου έχουν έννομο συμφέρον να κρατηθεί η Ερυθρά θάλασσα, το Σουέζ και η Α.Μεσόγειος “ελεύθερες περιοχές” διέλευσης, για να διακινούν τα πλοία τους.

Το Ριάντ διαβλέπει έναν άμεσο και μεγάλο κίνδυνο στις προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλλει την ”Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία “γκριζάρει” και τα δικά τους συμφέροντα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Σ.Αραβία συμμετέχει σε πολλά σχέδια μεταφοράς υδρογονανθράκων και αγωγών προς το Ισραήλ και την Μεσόγειο, τα οποία πιθανόν να “ενωθούν” με τον περιβόητο αγωγό East Med, ο οποίος με την σειρά του θα ενώσει Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, (πιθανόν την Λιβύη εφόσον αποχωρήσουν Τούρκοι και λοιποί), τροφοδοτώντας με ενέργεια την ΕΕ.

Δεν πρόκειται δηλαδή για απλά ευχολόγια και κοινές αμυντικές συνεργασίες (Ελλάδος-Σ.Αραβίας-ΗΑΕ-Μπαχρέιν), αλλά για τεράστια οικονομικά και ενεργειακά σχέδια, τα οποία συγκλίνουν στο ελληνικό έδαφος με στόχο την αγορά της Ευρώπης.

Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι Ισραήλ-Σαουδική Αραβία-Μπαχρέιν και ΗΑΕ βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για σύναψη Αμυντικής Συνθήκης, η οποία τονίζουμε θα υπηρετήσει αυτά τα τεράστια γεωπολιτικά σχέδια, τα οποία δεν περιλαμβάνουν, την Τουρκία γι ευνόητους λόγους.

Σε αυτόν τον άξονα ευθυγραμμίζεται πλέον και η Ελλάδα, η οποία για τους Άραβες είναι μια φιλική χώρα με τεράστια ιστορία και πολιτισμό, από την οποία δεν κινδυνεύουν όπως από την Τουρκία.

p.f

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Χανιά: Έκλεψαν ιερό λείψανο από ναό

Aνήμερα της εορτής των Αγίων Σαράντα

Close