Ενημερώσου σωστά για την σύσταση του σώματος και του σωματικού βάρους!(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)
Της Χριστίνας Τριποδιανάκη.
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δίπλα μας άτομα ενημερωμένα, δοκίμως εκπαιδευμένα και απόλυτα στοιχειοθετημένα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την υγεία μας, αλλά και την εκγύμναση τους σώματός μας. Έχουμε το κατάλληλο άτομο, τον άψογο επαγγελματία, που μας απαντάει και μας διευκρινίζει όλες τις άγνωστες πτυχές του θέματος. Ο γυμναστής και Personal Trainer κ. Γιάννης Περιστεράκης, τον οποίο εμπιστεύομαι προσωπικά και συμβουλεύομαι και όχι μόνον εγώ αλλά και πολύς κόσμος, μας αναλύει όλα όσα δεν γνωρίζουμε για τη σύσταση του σώματός μας και το σωματικό βάρος αντίστοιχα.
Χ:Γιάννη θεωρείς ότι έχουμε λανθασμένα κίνητρα όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε κάποια διατροφή ή αντίστοιχα άσκηση, προκειμένου να «χάσουμε βάρος»?
Είναι πάρα πολλές οι φορές που ξεκινάμε μια προσπάθεια «απώλειας βάρους» με γνώμονα την ζυγαριά…. Αυτόματα έχουμε κάνει λάθος κατά 50% και στην πρώτη εικόνα που σχηματίζουμε αλλά και στον προγραμματισμό και σχεδιασμό της προσπάθειας. Και αυτό γιατί η σωματική μας σύσταση δεν μπορεί να υπολογιστεί μόνο με κιλά αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων που δεν μπαίνουν στην ζυγαριά.
Με τι σχετίζεται η σύσταση του ανθρώπινου σώματος?
Γ:Η σύσταση του ανθρωπίνου σώματος είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μεταβολική και λειτουργική κατάσταση του οργανισμού και φυσικά με την υγεία μας. Η σύσταση αυτή δεν παραμένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ζωής, καθώς το ανθρώπινο σώμα και κατ’ επέκταση οι επιμέρους ιστοί του υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα φυσιολογικών διεργασιών, όπως για παράδειγμα η γήρανση, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα παθολογικών καταστάσεων και νόσων, η τελική έκφραση των οποίων επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα.
Χ:Πώς χωρίζεται το σώμα μας βάσει ανατομίας?
Γ:Ανατομικά (και για πρακτικούς λόγους), το σώμα μπορεί να χωριστεί σε 2 συστατικά: την άλιπη μάζα σώματος (LBM), δηλαδή οστά, μυς, συνδετικός ιστός, όργανα και το λίπος (FM). Η σχετική ποσότητα των δυο αυτών συστατικών μπορεί να υπολογιστεί, μετρώντας την πυκνότητα του σώματος (βάρος/όγκος). Η μέτρηση της πυκνότητας χρησιμοποιείται επομένως ως ένας έμμεσος τρόπος υπολογισμού του ποσοστού (%) λίπους.
Χ:Όταν αναφερόμαστε στη σύσταση του σώματός μας τι εννοούμε ακριβώς?
(2)Σωματικό λίπος και περιττό βάρος : η σύσταση του σώματος μας
Γ:Όταν αναφερόμαστε στην σύσταση του σώματος, εννοούμε κατά κύριο λόγο τον συσχετισμό του σωματικού βάρους σε σχέση με το λίπος. Η κληρονομικότητα και τα γενετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου παίζουν σημαντικό ρόλο ως προς τον καθορισμό της σύνθεσης του ανθρώπινου σώματος, όμως δεν μπορούμε να επέμβουμε για να την αλλάξουμε.
Ενδιαφέρον για τον άνθρωπο παρουσιάζουν όλες εκείνες οι παράμετροι που μπορούν να ελεγχθούν από εμάς τους ίδιους και όχι αυτές που καθορίζονται από τον γενετικό μας κώδικα, όπως για παράδειγμα η διατροφή και η άσκηση. Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να παρέμβουμε καθοριστικά ώστε όχι μόνο να αλλάξουμε το βάρος μας, αλλά να καθορίσουμε τα ιδανικά ποσοστά του σωματικού μας λίπους.
Σωματικό λίπος και περιττό βάρος : οι σημαντικότεροι παράγοντες που το καθορίζουν
Το φύλο : οι γυναίκες σε γενικές γραμμές έχουν αποθηκευμένο περισσότερο λίπος από τους άντρες.
Η ηλικία : Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους με την ηλικία του ανθρώπου. Καθώς η ηλικία αυξάνεται, το ποσοστό του λίπους μεγαλώνει.
Η κληρονομικότητα και η γονιδιακή προδιάθεση. Εδώ δεν μπορούμε να παρέμβουμε καθόλου.
Οι συνθήκες ζωής : Η άσκηση ή η καθιστική ζωή μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μείωση ή την αύξηση του σωματικού λίπους και της μυϊκής μάζας στο σώμα μας.
Η διατροφή: Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας καθορισμού του σωματικού λίπους στον οργανισμό μας.
Χ:Δώσε μας κάποιο tip το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε και να έχουμε σαν οδηγό πριν αρχίσουμε την προσπάθειά μας για να βελτιωθούμε σωματικά και διατροφικά?
Γ:Καλό θα είναι, πριν από το σχεδιασμό όποιας προσπάθειας, είτε διατροφικής είτε άσκησης, να θέσουμε σαν στόχο τί ακριβώς θέλουμε να βελτιώσουμε στο σώμα μας έχοντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για τις παραμέτρους που αποτελούν και επηρεάζουν την σωματική μας σύσταση. Η ζυγαριά είναι σίγουρα ακατάλληλη σαν μοναδική πληροφορία και ίσως (για μένα) η πιο άχρηστη».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗΣ – Γυμναστής και Personal Trainer
Γιάννη, σε ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας στην Greekpress.gr. Η σωστή ενημέρωση και η έγκυρη πληροφόρηση προλαμβάνει καταστάσεις και αυτό επιθυμούμε να γνωρίζουν και οι αναγνώστες μας.
Καθορίστε το σκοπό σας αγαπητοί φίλοι λοιπόν και ξεκινήστε!
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΑΚΗ για την GREEKPRESS.GR
Τα σχόλια είναι κλειστά.