Εορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια ο Πολιούχος της Λαμίας Αγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και με πάνδημη συμμετοχή του λαού εορτάσθηκε την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου η Ιερά Μνήμη του Πολιούχου και Ελευθερωτού της πόλεως Λαμίας, Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού στον μεγαλοπρεπή του Ναό.
Με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας τελέσθηκε Πολυαρχιερατικόααααααααα
Συλλείτουργο ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο
οποίος χοροστάτησε και στον Πανηγυρικό Όρθρο, και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Καλλινίκου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Περιστερίου κ. Γρηγορίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε εμπνευσμένα και βαθυστόχαστα ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο
Ευαγγελιστή Λουκά και ιδιαίτερα στην έννοια και στο νόημα του ευαγγελίου, στην προοπτική της ελευθερίας και της αγάπης.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως εξ επιδρομής εχθρών, κατά την διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος εξεφώνησε κατά το έθος τον Πανηγυρικό της ημέρας. Στην συνέχεια και παιανίζοντας η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων εμβατήρια νίκης και οι καμπάνες να σημαίνουν χαρμόσυνα, οι Ιερές Εικόνες του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά και της Παναγίας της Οδηγήτριας, καθώς και το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Τιμίας Χειρός του Αγίου Λουκά, με την πάνδημη συμμετοχή των Αγίων Αρχιερέων, του Κλήρου, των Αρχόντων και του φιλοχρίστου λαού, ευλόγησαν
λιτανευτικά την πόλη της Λαμίας.

Στην λιτανευτική δέηση, ό Άγιος Ναυπάκτου ανέγνωσε και την ειδική ευχή κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ποίημα του Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Ο οικοδεσπότης Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους Αγίους Αρχιερείς για την ευλογητή και τιμητική παρουσία τους στην πρωτεύουσα της Ρούμελης, την Λαμία και για την προσευχητική συμμετοχή τους στην εορτή του Πολιούχου και στα 77α Ελευθέρια της πόλεως από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο κ. Συμεών για ακόμη μία φορά απέστειλε προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα ενότητος και αισιοδοξίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το μυαλό και η ψυχή μας τούτη την ώρα τρέχει πρώτιστα στο κρεββάτι του πόνου και στους ασθενείς του Νοσοκομείου μας. Ο Θεός της αγάπης να είναι μαζί μας και να γίνει το
θέλημα Του και εύχομαι του χρόνου να είμαστε όλοι υγιείς και εν ελευθερία, τηρώντας ξανά την τάξη, να εορτάσουμε όλοι μαζί τον Άγιο μας Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνω δύο χρόνια στην Φθιώτιδα και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, της δυσκολίας και της δοκιμασίας, δεθήκαμε και αποδεικνύεται ότι οι δυσκολίες δένουν ακόμη πιο πολύ τους ανθρώπους. Οι δυσκολίες δοκιμάζουν τις σχέσεις και αναδεικνύουν τις ικανότητες και μέσα στις δυσκολίες γράφει κανείς ιστορία. Δεθήκαμε και αγαπηθήκαμε και αγαπημένοι και δεμένοι θα προχωρήσουμε.

Να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε ελπίδα. Να μην πτοούμεθα και να μην το βάζουμε κάτω, το μέλλον μας περιμένει, είμαστε παιδιά του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος. Να προχωρήσουμε με πίστη, ελπίδα, αισιοδοξία, αγάπη, συγχωρητικότητα, καλοσύνη, καλό λογισμό και καλή προαίρεση και να βαδίσουμε την οδό της ελευθερίας όπως μας την κήρυξε σήμερα ο Άγιος Ναυπάκτου».

Η Δημοτική Φιλαρμονική παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο, ως επισφράγισμα της λιτανευτικής ευλογίας του Αγίου Λουκά και της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πόλη της Λαμίας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των
πεσόντων, το οποίο ευρίσκεται έναντι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, όπου πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το απόγευμα στις 18:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Πολιούχου θα ψαλεί Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η 46η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Η Δίκη των Ηρώων Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα από νομικής, κοινωνικής και πολιτικής απόψεως» στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εαυγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (Σκληβανιώτη 3-5) και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών θα μετεβεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, όπου και θα παρακολουθήσει την συναυλία με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Ελληνική Παράδοση» της Μικρής Οχρήστρας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό την Διεύθυνση του κ. Νίκου Χαλιάσα, εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων στο πλαίσιο Εορτασμού του Πολιούχου της Λαμίας Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά και της Aπελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Η/ 5 – 15 

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Η/ 5 – 15  Εξήλθεν ο σπείρων

Close