Επίσκεψη Πούτιν : Οι φημισμένοι «κομάντο» της Σπετσνάζ, οι θωρακισμένες λιμουζίνες και τα «βαλιτσάκια»

«Φρούριο» θα θυμίζει σήμερα Παρασκευή η Αθήνα για την άφιξη του «νούμερο 2» πιο ισχυρού πολιτικού άνδρα του πλανήτη, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας έγινε κατά κύριο λόγο από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, που εδώ και περίπου ένα μήνα προετοιμάζονται για την επίσκεψη του Πούτιν στην Ελλάδα. Ο Ρώσος ηγέτης θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 15.30. Από εκεί θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή που θα καταλήξει στο κέντρο της Αθήνας και το προεδρικό μέγαρο.

Διαβάστε επίσης: Το πρόγραμμα Πούτιν και η ατζέντα της επίσκεψης στην Ελλάδα: Τι θα συζητηθεί με τον Τσίπρα και τι θα υπογραφεί
Το κέντρο θα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο, ενώ περίπου 1.000-1.500 Έλληνες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός. Ο Ρώσος πρόεδρος θα διανυχτερεύσει σε πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων, το οποίο έχει ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή από Ρώσους πράκτορες.

Ο σχεδιασμός των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας περιλαμβάνει ακόμα και μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο θα μεταφέρει στη χώρα μας τρεις πανομοιότυπες θωρακισμένες λιμουζίνες, βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται για σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα απλώσει ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας γύρω από τα σημεία που θα βρεθεί ο Πούτιν αλλά και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του, όπου οι συσκευές θα βρίσκονται σε συνοδευτικά οχήματα.

Οι συσκευές αυτές (“βαλιτσάκια”) μπορούν να καταρρίψουν τυχόν απειλητικά drones (ελικοπτεράκια) αλλά και να παρέχουν ασφάλεια στις συνομιλίες του προέδρου. Τα drones δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα συμβατικά ραντάρ, μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτική ύλη και έτσι γίνονται όλες οι ενέργειες για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ασύμμετρης αυτής απειλής. Με μεταγωγικό ρωσικό αεροσκάφος θα φτάσουν στην Ελλάδα οι θωρακισμένες προεδρικές λιμουζίνες. Πρόκειται για τρία οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις του Ρώσου ηγέτη, χωρίς κανείς να μπορεί να γνωρίζει σε ποιο από τα τρία θα επιβαίνει ο πρόεδρος.

Η προεδρική φρουρά – αντίστοιχη της αμερικάνικης «Secret Service»- που θα τον συνοδεύει σε κάθε του βήμα προέρχεται από άνδρες που έχουν εκπαιδευτεί στην ελίτ των ειδικών δυνάμεων, δηλαδή στη φημισμένη Σπετσνάζ, τα μέλη της οποίας ο αστικός μύθος περιγράφει ως «υπερανθρώπους». Από αυτούς τουλάχιστον 70 «κομάντο» με μαύρα κοστούμια θα συνοδεύσουν στη χώρα μας τον πρόεδρο.

Στο Άγιο Όρος

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πούτιν θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος.

Οι Ρώσοι σύμβουλοι ασφαλείας θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε το απρόοπτο κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του Ρώσου ηγέτη.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας. «Σε όλες αυτές τις επισκέψεις κορυφής η προετοιμασία των μέτρων ασφαλείας ξεκινά τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Επικρατεί μυστικότητα στα σχέδια και δεν δίνονται στη δημοσιότητα οι ακριβείς ώρες του προγράμματος του ηγέτη για λόγους ασφαλείας. Οι ελληνικές Αρχές έχουν αποδείξει ότι ανταπεξέρχονται άριστα, όπως άριστη είναι η συνεργασία των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με τους Ρώσους υπευθύνους ασφαλείας. Οι σύμβουλοι ασφαλείας των ηγετών έχουν τεράστια εμπειρία. Η χώρα μας παραμένει μία ασφαλής χώρα και δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα και σε αυτή την επίσκεψη», λέει ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μπρεζίνσκι: «Η Ρωσία πρέπει να λάβει μια σκληρή προειδοποίηση»
Η ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν

Αύριο το μεσημέρι καταφθάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην...

Close