Επόμενη στάση στο όμορφο Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια

papigko

Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή χωριά των Ζαγοροχωρίων
είναι το Πάπιγκο, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων και γνωστό ως οικισμός από το 14ο αιώνα.

Είναι κτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας και αποτελείται από δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, σε απόσταση 4χλμ το ένα από το άλλο, με ένα μονοπάτι να τα συνδέει.

Τα χαρακτηρισμένα παραδοσιακα χωριά του Ζαγορίου έχουν ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και αποτελούν αφετηρία για εξορμήσεις σε πανέμορφες φυσικές τοποθεσίες.

Στο Πάπιγκο θα κάνετε βόλτα στα γραφικά καλντερίμια του με τα λευκά αρχοντικά και τις παλιές βρύσες, θα μείνετε σε φιλόξενους πετρόχτιστους ξενώνες και θα ανακαλύψετε τα μυστικά της περιοχής.

Στην όμορφη εικόνα του οικισμού συμβάλλει ο εντυπωσιακός σχηματισμός της Αστράκας (κορυφής της Τύμφης) με τους απόκρημνους βράχους της να υψώνονται εντυπωσιακά πάνω από τον οικισμό θυμίζοντας πύργους.

Προς τις κορυφές της Τύμφης και τη Δρακόλιμνη ξεκινάει από το Πάπιγκο ορειβατική διαδρομή, που διαρκεί συνολικά 5 ώρες ενώ στην πορεία του ορειβατικού μονοπατιού, σε υψόμετρο 1950 μέτρων υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο Τύμφης.

Διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό είναι οι κολυμπήθρες. Πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας μικρές φυσικές πισίνες.

Στο κτήριο του δημοτικού σχολείου στο Πάπιγκο στεγάζεται το καλά οργανωμένο Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση και τον Πολιτισμό στο Ζαγόρι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Βλασίου του 19ου αιώνα με τη σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογραφίες 100 ετών, της Κοίμησης Θεοτόκου και των Αγίων Ταξιαρχών, καθώς και το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ταξιδιωτικοί προορισμοί στην Ελλάδα: Παρνασσός

Ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας είναι ο Παρνασσός, κατάφυτο από Κεφαλονήτικα έλατα με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά...

Close