ΕΡΕΥΝΑ: Εμπλοκή ΜΚΟ πίσω από τις φωτιές στη Μόρια;Tι έγινε τελικά;

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας για την εύρεση των καθοθοδηγητών των επεισοδίων αλλά και του εμπρησμού που εκδηλώθηκε στο ΚΥΤ Μόριας. Συνέπεια των εμπρησμών ήταν να καταστραφεί το ΚΥΤ καθώς και να δημιουργηθούν εκτεταμένα επεισόδια στο νησί.

«Καθοδηγητές» κατά της… καραντίνας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας του νησιού ήταν αποδέκτες πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν πως κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων και μερικά που ενέχονταν με ΜΚΟ, καθοδηγούσαν ομάδες μεταναστών, προκειμένου εκείνες με τη σειρά τους να δημιουργήσουν κλίμα αντίδρασης για ένα νέο καθεστώς καραντίνας στη δομή.

 


Μόχλευαν, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη ειδικών υπηρεσιών ασφαλείας, τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με την νέα καραντίνα της δομής.

Οι σχετικές πληροφορίες επεσήμαιναν πως αυτά τα άτομα τόνιζαν σε ομάδες μεταναστών πως μία νέα καραντίνα θα οδηγούσε στην μετατροπή του ΚΥΤ σε ένα κλειστό κέντρο κράτησης, με περιορισμό των κινήσεών τους, εγκλωβισμό τους εκεί και αποκλεισμό τους από οποιαδήποτε πιθανότητα μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η καταστροφή της Μόριας για αυτούς τους «καθοδηγητές», απέκλειε την μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο κράτησης, τον εγκλωβισμό τους εκεί, και έδινε μια πιθανότητα ελευθερίας ή μετακίνησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ίσως ήταν αναμενόμενο και εύλογο, μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί ακόμη και τρία χρόνια, να αντιδράσουν από τον επιπρόσθετο περιορισμό τους. Με ένα μικρό «μανιπουλάρισμα», δηλαδή χειραγώγηση, χρειαζόταν μία… σπίθα που θα οδηγούσε σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη.

Οι έρευνες εστιάζονται σε ένα γραπτό μήνυμα SMS που εστάλη σε αρκετούς από τους μετανάστες λίγη ώρα πριν εμφανιστούν οι πρώτες φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 λεπτά πριν τον εμπρησμό διακινήθηκε στα κινητά τηλέφωνα των φιλοξενούμενων του ΚΥΤ.

Το συγκεκριμένο μήνυμα που ανέφερε ότι θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης γιατί υποτίθεται πως θα εκκενωνόταν η δομή και θα τους μετακινούσαν εκτός Λέσβου. Εκείνο που αναζητούν οι αρχές είναι φυσικά ο αποστολέας του μηνύματος καθώς επίσης και τον ρόλο που ενδεχομένως να διαδραμάτισαν μέλη συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δεν ανήκει στη λίστα των καταγεγραμμένων.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τι λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ: ”Έλληνες κομάντος περιπολούν στο Καστελόριζο”

Τι λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ: ''Έλληνες κομάντος περιπολούν στο Καστελόριζο''

Close