Ερντογάν: «Δώρισε» πλακέτα με στίχους από το κοράνι στην Αγιά Σοφιά

Σε μία νέα προκλητική κίνηση προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας επί τοις ουσίας ότι «δεν ιδρώνει το αυτί του» από τις φραστικές αντιδράσεις στα πεπραγμένα του.
Λίγο πριν τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ και λίγες μέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καταδίκασε την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Ερντογάν αποφάσισε να απαντήσει με μια επιδεικτική κίνηση, με στόχο να επισφραγίσει την μετατροπή του μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, σε τζαμί.

Τουρκικά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι «ο τούρκος πρόεδρος δώρισε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας» πλακέτα με στίχους από το κοράνι και συγκεκριμένα από το Al-i İmran, που εξυμνούν τον Αλλάχ.

Η πλακέτα τοποθετήθηκε στον τοίχο της Αγίας Σοφίας, κοντά στον άμβωνα.

Στο κάτω μέρος της πινακίδας, η οποία περιλαμβάνει το όνομα του καλλιγράφου και την ημερομηνία δωρεάς, αναφέρεται σύμμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ: «Αφιερώθηκε στο Τζαμί Hagia Sophia-i Kebir-i Şerifi από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Απόρρητο: roula_manika

Εμφανίστηκε και για προσευχή
Η χρονική συγκυρία που επέλεξε, ο Ερντογάν να προβεί σε μια τέτοια κίνηση δεν είναι τυχαία. Λίγες μέρες νωρίτερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπεία εδώ και μήνες ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την αξία της Αγιάς Σοφιάς, ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, συμβόλου θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών, θρησκειών και λαών.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν έγινε επίσης, ενώ αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου για την επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Αγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε, το πρωί της Παρασκευής, στην Αγία Σοφία για την καθιερωμένη προσευχή.

Σημειώνεται πως ο «σουλτάνος» και υψηλόβαθμοι υπουργοί του, μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στις 24 Ιουλίου, παρευρίσκονται κατά διαστήματα σε προσευχές που γίνονται.

in.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος: «Δεν θα αφήσουμε να πεινάνε παιδιά»
Πατρών Χρυσόστομος : Αίτημα του λαού είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες

Ολοένα και περισσότεροι Ιεράρχες

Close