ΕΥΠ: Ο Ερντογάν στέλνει ”Γκρίζους Λύκους” στα σύνορα

Για «αναστολή των υποχρεώσεων» που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ζητά από την Ε.Ε. περισσότερη υποστήριξη προς την χώρα του, τόσο για τον πόλεμο στην Συρία όσο και για την προσφυγική κρίση.

«Καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια χώρα της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ε.Ε., πυροβολεί στη στεριά και στη θάλασσα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στα σύνορά της και τούς αντιμετωπίζει με απάνθρωπο τρόπο. Βυθίζει τα σκάφη τους, επιτίθεται με δακρυγόνα, σκοτώνει τρία άτομα και τραυματίζει πολλά άλλα», ισχυρίζεται ο κ. Τσαβούσογλου στη γερμανική εφημερίδα BILD και ζητά από την Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία, καθώς, όπως λέει, αυτό είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης.

Έφθασαν οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις στον Έβρο – Άγκυρα: ”Θα στείλουμε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”

«Δεν είναι πλέον δυνατό να υπερασπιζόμαστε μόνοι μας την Ευρώπη ενάντια στη βούληση της Ευρώπης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Συρία και βρίσκονται στον δρόμο προς τα σύνορά μας. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και στη δική σας γειτονιά και δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε. Τα γεγονότα εκεί επηρεάζουν και εσάς», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και χαρακτηρίζει «ανευθυνότητα» το να λέει κανείς, «οι πρόσφυγες δεν πρέπει να έρχονται σε μας, η Τουρκία θα πρέπει να τους φροντίζει».

Ο κ. Τσαβούσογλου στις επικρίσεις της ΕΕ ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πολιτικής πίεσης υποστηρίζει: «Η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να κουβαλά μόνη της το μεγάλο βάρος που έχει αναλάβει. Είναι αναξιοπρεπές να αντιμετωπίζετε αυτή τη δήλωση ως απειλή, εκβιασμό ή πολιτικό ελιγμό. Παρέχουμε στα περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας την απαραίτητη προστασία και υποστήριξη. Τηρούμε την αρχή της μη επιστροφής. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για τους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε τους πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν προς ασφαλείς χώρες» και προτείνει το πρόβλημα «να λυθεί εκεί όπου προκύπτει», αναφερόμενος στην Συρία.

«Μαζί πρέπει να αποτρέψουμε τη στρατιωτική λύση του Άσαντ και να αναζωογονήσουμε την πολιτική διαδικασία. Πρέπει να εργαστούμε όλοι προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι θα μπορούν να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στις περιοχές τις οποίες απελευθερώνει η Τουρκία από τους τρομοκράτες», συνεχίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της ‘Αγκυρας ότι η Ε.Ε. δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016 για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει εκταμιευθεί από τις Βρυξέλλες μόνο το 50% των 6 δισεκατομμυρίων που προβλεπόταν, ενώ «η ίδια η Τουρκία έχει πληρώσει τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια για τη στέγαση των προσφύγων».

Συναγερμός πάνω από τον Έβρο: Τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε πτήση επιτήρησης – Βίντεο

Επιπλέον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το εθελοντικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων. «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον βαθύ ύπνο, ώστε αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι να επιστρέψουν στην Συρία», λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έλαβε στήριξη από την Ε.Ε. ούτε σε ό,τι αφορά την ιδέα περί δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην Συρία.

Σε συναγερμό η ΕΥΠ

Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν έξω από την Αδριανούπολη με την παρότρυνση της τουρκικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού ανακοίνωσε την αποστολή 1.000 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων οι οποίες στελεχώνονται κυρίως από τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους.Η τελευταία εξέλιξη ενεργοποίησε σε όλο το εύρος τους τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Θεωρείται πιο πιθανό από ποτέ το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το Newpost

Η Τουρκία αιφνιδιάστηκε από την ετοιμότητα που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές στα σύνορα του Έβρου όπου έπαιξε το πιο ισχυρό χαρτί που έχει στην τακτική εκβιασμού που ακολουθεί – τις ροές των μεταναστών και προσφύγων.

Η τουρκική προπαγάνδα για νεκρούς και τραυματίες κατέρρευσε την ημέρα που επισκέπτονταν τον Έβρο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ουδείς πίστεψε τους ισχυρισμούς Ερντογάν και Τσαβούσογλου για τους δυο νεκρούς που στη συνέχεια έγιναν τρεις κλπ., από τις ελληνικές δυνάμεις.

Ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τους Γκρίζους Λύκους για τα σκοτεινά σχέδια του. Αρκετές φορές έκανε το σήμα τους με τα δάχτυλα του, όταν στόχευε στην στήριξη των ακραίων εθνικιστών.

Ο κίνδυνος να μετατραπούν τα σύνορα σε πεδίο συρράξεων ελληνικών δυνάμεων και Γκρίζων Λύκων είναι μεγάλος.

Τα λεωφορεία συνεχίζουν και σήμερα τα δρομολόγια από την Κωνσταντινούπολη προς «Αδριανούπολη – σύνορα» όπως γράφουν οι ταμπέλες. Κάποιοι έχουν εκεί μέχρι και τρία 24ωρα. Κοιμούνται μέσα στα χωράφια και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Προκλητική NAVTEX Τουρκίας

Με NAVTEX για έρευνα και διάσωση σε περιοχή κοντά στην Κρήτη, η Τουρκία το μεσημέρι της Πέμπτης έσπευσε να δεσμεύσει ελληνική θαλάσσια περιοχή.

Η Τουρκία με την NAVTEX 0407/20 δεσμεύει για αύριο, Παρασκευή 06/03/2020, περιοχή νότια της Ιεράπετρας για επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) που θα πραγματοποιήσει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία επικαλύπτει σε μεγάλο μέρος την Ελληνική περιοχή Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωσης (SRR) ενώ βρίσκεται και εντός της ζώνης που θέλει να δημιουργήσει με τη Λιβύη. Η Τουρκία συχνά, αλλά όχι τόσο απροκάλυπτα επιχειρεί να υπονομεύσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο , προβάλλοντας πρωτοφανείς αξιώσεις σε ότι αφορά τις ελληνικές αρμοδιότητες.

 

Ακροκεντρώος@akrokentrwos

Ψευτοπροσφυγες χειροκροτουν τον Τούρκο υπουργό εσωτερικών Σουλεϊμαν Σουλου.
Στα πρώτα δευτερόλεπτα είναι τα πλάνα που έδειξε η Τουρκικη τηλεόραση.
Στο δεύτερο βίντεο που έχει τραβήξει ψευτοπροσφυγας, ακουγονται τα Αλλαχ ακμπαρ.

Embedded video

52 people are talking about this

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ κλείνει λόγω κοροναϊού

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κάλεσε να κλείσουν οι τοπικές εκκλησίες, τα τζαμιά και άλλα ιδρύματα Η εκκλησία που χτίστηκε στη...

Close