Ζάκυνθος: Ο σεισμός έριξε το καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου

Τεράστια θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση για την καταστροφή του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, ενός σημαντικόυ βυζαντινού μνημείου του 13ου αιώνα από τη σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου τα ξημερώματα.
Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.
Η έκταση των ζημιών του μνημείου, που έχει ιστορία επτά αιώνων περίπου, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού.
Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι. Οι πρώτες φωτογραφίες δεν μπορούν να δείξουν το μέγεθος της ζημιάς, η οποία θα φανεί με το πρώτο φως της ημέρας.
Λίγα λόγια για το καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου
Το Καστρομονάστηρο, με τείχος ύψους 25 μέτρων, βρίσκεται στη Σταμφάνη. Είναι αφιερωμένο στη Παναγία της «των πάντων χαράς» και στον Άγιο Διονύσιο. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ανεγέρθηκε το 1241 από την αυτοκράτειρα του Bυζαντίου Eιρήνη. Οι ελάχιστοι επισκέπτες, που θα κατορθώσουν να φτάσουν ως εδώ, θα δουν τον κενό τάφο του Aγίου Διονυσίου και θα συναντήσουν τον μοναδικό καλόγερο – ερημίτη που προσέχει σήμερα το μοναστήρι. Στο μοναστήρι έζησε κάποτε και ο Άγιος Διονύσιος. Πάνω στις καμπάνες του μοναστηριού είναι ανάγλυφη η Παναγία και σκηνές από την μοναστική ζωή.
Οι Στροφάδες έγιναν γνωστές για την ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση και γιατί είναι πέρασμα για πάνω από χίλια είδη αποδημητικών πουλιών – για αυτό το λόγο οι Στροφάδες είναι μέρος του Θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου. Στο παρελθόν αυτά τα νησιά τα θεωρούσαν ως τα πιο εύφορα στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα κήποι με φρούτα και λαχανικά. Το χώμα είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο σχετικά στραγγερό και πλούσιο. Στα νησιά υπάρχουν και αρκετοί κέδροι.
Πώς ονομάστηκαν οι Στροφάδες
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία όταν η Άρπυια Ωκυθόη κυνηγούσε τους γιους τους Βορέα, Ζήτη και Κάλαϊ φτάνοντας πάνω από τα νησιά άλλαξαν κατεύθυνση γυρίζοντας πίσω για να συναντήσουν τους Αργοναύτες. Έτσι τα νησιά ονομάστηκαν Στροφάδες.
Η δεύτερη και μικρότερη νησίδα Άρπυια βρίσκεται βορειότερα και χωρίζεται από τη Σταμφάνη με επικίνδυνα αβαθή που περιλαμβάνονται σκόπελοι και ύφαλοι.
Το άλλοτε άφθονο πηγαίο νερό μειώθηκε σημαντικά στους σεισμούς του 1886. Μοναδικός αλλά και συνάμα ιδανικός τρόπος για να επισκεφτεί κανείς τα νησιά είναι το ιδιωτικό σκάφος. Το λιμανάκι στο μεγάλο νησί δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση μεγάλα πλοία (π.χ. οχηματαγωγά). Τα δυο νησιά διοικητικά ανήκουν στο δήμο Ζακυνθίων και οι μόνιμοι κάτοικοί τους το 2001 ήταν οι 58 καλόγεροι της Μονής.
Οι ακτές των Στροφάδων αν και θεωρούνται άξενα με μεγάλα βάθη έχουν χαρακτηριστεί ως τόπος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του είδους Καρέτα-καρέτα
ΠΗΓΗ
 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τι έλεγε για την Μακεδονία

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τι έλεγε για την Μακεδονία, και για όλα όσα γίνονται σήμερα

Close