Ζητούν την αποποινικοποίηση της βλασφημίας

Μια ανίερη συμμαχία προθύμων έχει συσταθεί από τους ψευτοπροοδευτικούς της κυβέρνησης, του Ποταμιού και των ρεταλιών του πρώην ΠΑΣΟΚ και ζητούν την αποποινικοποίηση της βλασφημίας.

Μιλάμε βέβαια για ένα νόμο που ουσιαστικά είναι ανενεργός, αλλά η πρόσφατη ιστορία με τον “Γέροντα Παστίτσιο” αποδεικνύει πως θα πρέπει ακόμη να υφίταται για να συμμαζεύει το απύθμενο θράσος των επιτήδειων.

«Η κατάργηση των άρθρων κατά της βλασφημίας εξακολουθεί να αποτελεί διακηρυγμένο στόχο μας» δηλώνει η Κυβέρνηση.

«Τα εγκλήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων, όσο και όλο το κεφάλαιο Ζ΄ του [Ποινικού] Κώδικα («εγκλήματα κατά της θρησκευτικής ελευθερίας»), αναφέρονται σε πράξεις και «αδικήματα» που εδώ και πολλά έτη έχουν απωλέσει την όποια κοινωνική αξία είχαν κατά την εποχή που νομοθετήθηκαν (1950). Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε εδώ και καιρό εκφράσει τη σταθερή και ανεπιφύλακτη υποστήριξή μας στο κοινωνικό αίτημα για κατάργηση των ως άνω αναχρονιστικών, άστοχων και έκθετων σε καταχρήσεις διατάξεων.»

«Ίσως είναι κατάλληλη η στιγμή για απάλειψη των διατάξεων περί “βλασφημίας” από τον Ποινικό Κώδικα» δηλώνει το Ποτάμι.

Αυτές είναι συνοπτικά οι θέσεις από την Κυβέρνηση, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι. Και τα τρία κόμματα απάντησαν σε έκκληση τριών διεθνών και πενήντα μιας εθνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από όλο τον κόσμο που ζητούσαν την κατάργηση των άρθρων κατά της βλασφημίας από τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δεν απάντησαν μέχρι τώρα

Οι υποστηρικτές του εγχειρήματος ισχυρίζονται πως υπάρχει λοιπόν δεδηλωμένη ευρεία πλειοψηφία σχεδόν 180 βουλευτών υπέρ της κατάργησης των εν λόγω διατάξεων

Σημειώνουν μάλιστα πως η κατάργηση δεν στρέφεται κατά της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και της θρησκευτικής ταυτότητας των πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου έχει δεσμευθεί στον ΟΗΕ τόσο τον Οκτώβριο 2015 όσο και το Μάιο 2016 πως η Ελλάδα θα καταργήσει παρωχημένες ποινικές διατάξεις όπως τα άρθρα για τη βλασφημία. Θα βρεθεί πάλι στον ΟΗΕ τον Αύγουστο 2016, όπου από πλευράς ΜΚΟ έχει υποβληθεί πάλι η έκκληση με αίτημα να υπάρξει σύσταση προς την Ελλάδα.

Με την αποποινικοποίηση βέβαια θα σταματήσουν αυτομάτως οι εκκρεμούσες ποινικές διώξεις κατά του blogger Φίλιππου Λουΐζου (γνωστού και ως «Γέροντα Παστίτσιου»), που τον Ιανουάριο 2014 καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για βλασφημία σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών και έχει κάνει έφεση, όσο και άλλων που δεν έχουν ακόμα δικαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ekklisiaonline.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο σχισματικός Πατριάρχης Κιέβου Φιλάρετος για την Πανορθόδοξη
Ο σχισματικός Πατριάρχης Κιέβου Φιλάρετος για την Πανορθόδοξη

Ο σχισματικός Πατριάρχης Κιέβου Φιλάρετος δήλωσε πως, «Αποδεχόμαστε τα έγγραφα που εγκρίθηκαν στην Αγία & Μεγάλη Σύνοδο»

Close