Ζυμωτό ψωμί φρατζόλα με τυρί και πιπεριά

Ζυμωτό ψωμί φρατζόλα με τυρί και πιπεριά. Μερίδες 1 φρατζόλα

Χρ. Πρ 2 ώρες
Χρ. Ψης 40-55΄
Υλικά
Για την ζύμη:
3 3/4 φλιτζάνια τσαγ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον αλεύρι, αν χρειαστεί στο ζύμωμα
3 κουταλάκια γλκ ξηρή μαγιά
1 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι γλκ αλάτι
1/2 φλιτζάνι τσαγ νερό χλιαρό (περίπου)
1/2 φλ. γάλα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κ.σ βούτυρο λιωμένο
Για το μείγμα:
1 φλ.τσαγ μαιντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλκ κόκκινο τσίλι, σκόνη
1 κ.γλκ βασιλικό ψιλοκομμένο
2 σ.κ σκόρδο ψιλοκομμένες
8 κ.σ τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, φέτα, παρμεζάνα)
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
½ κ.γλκ αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο λιωμένο
3 κουταλάκια του γλυκού γάλα
3 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
Διαδικασία:
Σε ένα μεγάλο μπόλ ρίξτε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Βάλτε την ζύμη σε ένα μπόλ. Σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Ανοίξτε την ζύμη με τα χέρια σας σε ένα παχύ φύλλο. Σε ένα μπόλ μεσαίο ρίξτε όλα τα υλικά για την γέμιση. Ρίξτε με ένα κουτάλι το μίγμα και απλώστε το στην ζύμη. Διπλώστε την ζύμη σε σχήμα φρατζόλας. Βάλτε την ζύμη με την ένωση προς τα κάτω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε σε 4 διαγώνια κοψίματα σε στην επιφάνεια της φραντζόλας. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και αφήστε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορείτε να βάλετε το ταψί στην κουζίνα στους 40-50 c για 30-40΄μέχρι να φουσκώσει . Αλείψτε πολύ απαλά την φραντζόλα με το γάλα και πασπαλίστε με καλαμποκάλευρο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήστε στην προτελευταία σχάρα για 40-55΄ λεπτά μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα και το ψωμί θα πρέπει να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπήσεις με το χέρι. Βγάλτε το ψωμί και αλείψτε με βούτυρο. Έτσι βοηθά το ψωμί δίνοντας λάμψη και επίσης κρατάει την υγρασία και μένει μαλακό, ακόμη και η μυρωδιά του ψωμιού θα είναι ωραία. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Γιώργος Λέκκας,Greekpress.gr
Επιμέλεια :Γιώτα Παμπάλου

https://www.facebook.com/giorgos.lekkas.chef
https://twitter.com/chef_ge
http://pinterest.com/GiorgosLekkas/boards/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

Read previous post:
Καιρός: Έρχονται χιόνια ακόμη και στην Αττική
Προσοχή! Πλησιάζει το ισχυρό βαρομετρικό – Ιστορική χιονοκακοκαιρία τη Δευτέρα

Τσουχτερό κρύο, καταιγίδες και χιόνια τις επόμενες ώρες – Χιονίζει ήδη στη βόρεια Ελλάδα – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι Σάκης...

Close