Ηλεκτροσόκ στο Στράτευμα και στην ηττοπάθεια ορισμένων έφεραν οι ευχάριστες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος φαίνεται ότι παρακολουθεί πολύ καλά τα τεκταινόμενα στη Συρία και τις διαδοχικές απώλειες του τουρκικού Στρατού. Ο Ν.Κοτζιάς είπε αυτό που βλέπει και νοιώθει ο κάθε Έλληνας, η Τουρκία σαφώς και δεν είναι αήττητη, και ειδικά αυτή τη στιγμή ο Στρατός της είναι τρομερά ευάλωτος. Καλύτερα τώρα η σύγκρουση παρά αργότερα λόγω εξοπλισμών…

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ίσως παρακαλάει από μέσα του οι Τούρκοι να κάνουν κάποια λάθος κίνηση αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Συγκεκριμένα, αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών που έχει τη σημασία της σε αυτήν τη χρονική περίοδο, κατά την οποία η τουρκική πλευρά εντείνει τις προκλήσεις και απειλεί ευθέως τη Λευκωσία να μην προχωρήσει στις γεωτρήσεις.

«Οι Τούρκοι δεν είναι αήττητοι» τόνισε εμφατικά και χωρίς να μασήσει τα λόγια του ο κ. Κοτζιάς, κάνοντας αναφορά στα βαριά πλήγματα που έχει δεχθεί ο τουρκικός στρατός στη Συρία.

«Θα δούμε τουρκικές προκλήσεις; Πιθανόν. Μη θεωρείτε ότι οι Τούρκοι είναι αήττητοι. Κοιτάξτε με τι ευκολία οι ισλαμιστές κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του τουρκικού μηχανισμού μέσα στην ίδια τη Συρία και τα μεγάλα προβλήματα που έχει η τουρκική στρατιωτική μηχανή εκεί. Δεν υποτιμώ αλλά ούτε θέλω να υπερτιμώ κανέναν. Πρέπει κανείς να διαμορφώνει τις συμμαχίες του» υπογράμμισε.

Ο πρώην διοικητής του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, στρατηγός ε.α. Νετζατί Οζγκέν, κατηγόρησε την Εθνική Φρουρά της Κύπρου ότι εξοπλίζει τους εφέδρους.

«Παρέχονται όπλα και σφαίρες στους στρατιώτες που αποστρατεύθηκαν»είναι ο τίτλος άρθρου σε τουρκική εφημερίδα στο οποίο παρατίθεται ο ισχυρισμός του Νετζατί Οζγκέν, ότι οι Ελληνοκύπριοι, τη στιγμή που ζητούν την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και την κατάργηση των Εγγυητριών Δυνάμεων, έδωσαν στους στρατιώτες που αποστρατεύθηκαν όπλα και 300 σφαίρες, με τις οποίες επέστρεψαν στα σπίτια τους.

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να διώξουν από το νησί στον τουρκικό στρατό και να καταλάβουν το σύνολο του νησιού» ισχυρίσθηκε ο Οζγκέν, δίχως όμως να στοιχειοθετεί τους ισχυρισμούς του.

Είκοσι μια ώρες μετά την άφιξή του στο τεμάχιο 11 το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του γεωτρύπανου.

Το West Capella βρίσκεται στο σημείο όπου θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα την γεώτρηση.

Επίσης στις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα φαίνονται και οι πτήσεις ελικοπτέρων του ΚΣΕΔ προς το γεωτρύπανο.

Σε 75 μέρες τα αποτελέσματα της γεώτρησης

Σε 75 μέρες θα διαφανεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας εάν το τεμάχιο 11 θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας η γεώτρηση της κοινοπραξίας TOTAL-ENI η οποία βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών θα ολοκληρωθεί σε 75 μέρες οπότε και θα καταδειχτεί στην πράξη το κατά πόσο το ενεργειακό δυναμικό του τεμαχίου είναι παρόμοιο με αυτό του μεγάλου κοιτάσματος «Ζόρ» της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Για να καταλάβουμε τι έρχεται, την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 367 εκατομμυρίων ευρώ (1,5 δις Σέκελ) από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία με σκοπό την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ ανακοίνωσε την Κυριακή η Διεύθυνση Προμηθειών και Παραγωγής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.

Οι σχετικές συμβάσεις προμηθειών θα οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2017 και θα περιλαμβάνουν ποικίλα συστήματα για παρακολούθησης, κυβερνοπολέμου, έλεγχο και διοίκηση, επικοινωνίες, πλοήγησης και πολλά άλλα. Αυτά τα συστήματα θα εγκατασταθούν στα τέσσερα περιπολικά πλοία που αγοράστηκαν από τη Γερμανία.

Στόχος, όπως ανέφερε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας είναι να είναι όλα τα συστήματα σε ετοιμότητα μέχρι να παραδοθούν τα πρώτα πλοία στο Ισραήλ το 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αγορά αυτή αποτελεί το ήμισυ του προϋπολογισμού που ενέκρινε η κυβέρνηση για την υπεράσπιση της ΑΟΖ του Ισραήλ με τις δύο αρχικές προσφορές για το έργο να έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα.

Η Κύπρος δεν παραδειγματίστηκε

Με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα, ο ταγματάρχης εν αποστρατεία Άντυς Λοϊζου δήλωσε στο Sigmalive πως δυστυχώς η Κύπρος δεν παραδειγματίστηκε από το Ισραήλ αλλά ούτε από άλλη χώρα προκειμένου να οικοδομιση ισχυρές και αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις.

«Παραδείγματα η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και άλλα κράτη. Είναι αδιανόητο μια χώρα πλούσια σε υδρογονάνθρακες να μην διαθέτει πολεμικά πλοία, ( κορβέτες, πυραυλακάτους κα), ούτε πολεμική αεροπορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η υπό του Υπουργείου άμυνας συνεχής προβολή των ασκήσεων έρευνας και διάσωσης κρίνεται ως παραπλανητική καθότι αυτή δεν αποτελεί πρωτεύουσας αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας. Είναι επιβεβλημένη οι οικοδόμηση πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας ως δυνάμεων αποτροπής σε μια Κύπρο που η ΑΟΖ της είναι έντεκα φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της. Ας μη ξεχνάμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης στην άμυνα για την οποία συγκεντρώνεται.»

Προηγμένα συστήματα πλοήγησης

Στο Ισραήλ τώρα, η εταιρεία Astornautics με έδρα την πόλη Πετάχ Τίκβα, κέρδισε μια προσφορά για την ανάπτυξη και την προμήθεια ενός συστήματος μεταφοράς δεδομένων πλοήγησης για τις κορβέτες τύπου Sa’ar 6. Το σύστημα θα συγκεντρώνει τα διάφορα δεδομένα πλοήγησης χρησιμοποιώντας αισθητήρες εγκατεστημένους στο πλοίο και θα παρέχει τα καλύτερα δεδομένα στις διάφορες μονάδες του πλοίου χρησιμοποιώντας προηγμένο και μοναδικό λογισμικό σύντηξης αισθητήρων.

Εντωμεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Rafael Advanced Defense Systems, κέρδισε μια προσφορά για ανάπτυξη ενός εσωτερικού και εξωτερικού συστήματος επικοινωνίας για τα πλοία.

Οικονομικά οφέλη για κράτος και οικογένειες

Σχολιάζοντας το deal, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην εισροή τεράστιων χρηματικών ποσών στα ταμεία τόσο του κράτους όσο και των οικογενειών.

«Το Υπουργείο Άμυνας και οι αμυντικές βιομηχανίες συγκαταλέγονται στις κύριες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στο Ισραήλ. Αυτές οι συναλλαγές προμηθειών είναι προς όφελος του οικονομικού υδάτινου έργου-του έργου στο οποίο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) θα προστατεύσουν τα κοιτάσματα αερίου και είναι εξαιρετικά σημαντική για την άμυνα και την ασφάλεια του κράτους», δήλωσε ο Λίμπερμαν προσθέτοντας

« Γι ‘αυτό υπάρχει τεράστια σημασία στη συνέχιση των επενδύσεων στις αμυντικές βιομηχανίες, που ζωντανεύουν (οικονομικά) δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και φέρνουν δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του κράτους κάθε χρόνο».

πηγη