Ημερίδα τοπικής Εκκλησίας και Εκπαίδευσης προς τιμήν των Προστατών της Παιδείας

 

Ημερίδα τοπικής Εκκλησίας και Εκπαίδευσης προς τιμήν των Προστατών της Παιδείας

Πρότυπα για τους σύγχρονους πνευματικούς ηγέτες

οι Τρεις Άγιοι Οικουμενικοί Διδάσκαλοι

Με μια σύναξη επικοινωνίας και προβληματισμού, μια αξιόλογη Ημερίδα, που έλαβε χώρα χθες Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στον Τόπο Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης «Καταφυγή», στην πόλη της Λευκάδας το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας τίμησαν την εορτή των προστατών της Παιδείας μας, Αγίων Τριών Ιεραρχών.

Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο οποίος εξήγησε πως η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών υπάρχει «γιά νά ἀντλήσουμε φῶς ἀπό τό δικό τους φῶς. Γιά τήν ἀκρίβεια, ἀπό τό φῶς τοῦ Θεοῦ. Ὅπως «ἐπύρσευσαν» (φώτισαν) μέ τό φῶς τῆς ἀληθινῆς Πίστης τήν Οἰκουμένη ὁλόκληρη μέ τήν ὑπέρλαμπρη διδασκαλία τους, μέ τόν ἴδιο τρόπο τούς καλοῦμε νά γίνεται ὁ λόγος τους, λόγος Θεοῦ, «λύχνος τοῖς ποσίν» ἡμῶν καί «φῶς ταῖς τρίβοις» ἡμῶν. Νά μᾶς καθοδηγοῦν μέ τό φωτεινό παράδειγμά τους, ὥστε νά βλέπουμε καθαρά ποῦ βαδίζουμε· τίνος τά χνάρια ἀκολουθοῦμε». Τόνισε δε ότι «οἱ ὄρθιες συνειδήσειςε ὅμως θέλουν νά βλέπουν τίς μορφές τους ὡς φάρους ἄσβεστους καί νά καταυγάζονται ἀπό τό φῶς τους, τιμώντας τους ἐπάξια».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φώτιος Σάντας, ο εκπρόσωπος του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιλτιάδη Γκαμπρέλα και Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας κ. Νικόλαος Κονιδάρης και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Φίλιππος Κούρτης, θεολόγος

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος, καθηγητής και διευθυντής Παιδικής Χορωδίας στην Ελληνογαλλική Σχολή “Saint Joseph” Πεύκης και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βλέποντας στις φωτεινές μορφές των τριών Αγίων «Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών» τρία ολοκληρωμένα και συνεπή, έργω και λόγω, πρότυπα για τους σύγχρονους διακόνους του πολυσήμαντου έργου της αγωγής, τους εκπαιδευτικούς της εποχής μας, ο

εκλεκτός ομιλητής τεκμηρίωσε με λόγο γλαφυρό και μεστό την ανάγκη να αναδειχθούν σύγχρονοι, χαρισματικοί, υπεύθυνοι και δυναμικοί πνευματικοί ηγέτες στην κοινωνία μας, που θα συνεπαίρνουν τους συνακολούθους τους, χωρίς αλαζονεία και έπαρση, χωρίς καταναγκασμό, αλλά με το βιωμένο παράδειγμά τους και τον σταθερό προσανατολισμό τους σε υψηλές αξίες και εφαρμόσιμες αρχές. Τέτοιος πνευματικός ηγέτης, επεσήμανε, ήταν ο καθένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Τέτοιος πνευματικός ηγέτης καλείται και μπορεί να είναι ο Δάσκαλος σήμερα.

Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης παρουσίασε τον προσφάτως εκδοθέντα τόμο «Στα ίχνη της Ιστορίας του τόπου μας», ο οποίος περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό για επισκέψεις σχολικών ομάδων σε εκκλησιαστικά μνημεία και μουσεία της περιοχής μας. Πολλά από αυτά ήδη έχουν υλοποιηθεί με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών για χάρη των παιδιών μας στα Μουσεία της Ι. Μονής Φανερωμένης και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, στους ναούς της πόλης, στο ιστορικό εξωκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών και σε μοναστήρια ιστορικά, όπως ο Άγιος Ιωάννης στο Λιβάδι, ο Άγιος Ιωάννης στο Ροδάκι, ο Άγιος Γεώργιος στους Σκάρους κ.ά. Προσφέρθηκε μάλιστα από ένα αντίτυπο σε κάθε σχολική μονάδα.

Η αμοιβαία διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στην τοπική Εκκλησία και τους φορείς της Εκπαίδευσης στον τόπο μας μόνο προς όφελος των παιδιών μας μπορεί να αποβεί, τα οποία γεύονται κάθε φορά τους καρπούς της.

 

Λευκάδα, 28 Ιανουαρίου 2018

(Από το Κέντρο Νεότητος

της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Το «θρίλερ» πίσω από το νέο συλλαλητήριο: Πώς απετράπη το φιάσκο στην Αθήνα

Επειτα από την τεράστια επιτυχία της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά και οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί....

Close