ΗΠΑ: Ψήφος κόντρα στο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο

Οι πρώτες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ στην Ευρώπηείναι έκπληξη, αμηχανία, προβληματισμός.

Οι δημοσκόποι από την άλλη, για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσαν να αποτυπώσουν την άποψη της κοινής γνώμης και έπεσαν έξω πανηγυρικά.

Μία όμως πρώτη πρόχειρη ανάλυση των αποτελεσμάτων, δείχνει αυτό που ξεκάθαρα έβλεπαν μερικοί εδώ και ενάμισυ χρόνο.

Την αποστροφή της κοινωνίας προς το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο των ΗΠΑ. Και το πρώτο μήνυμα ήταν η πολύ πετυχημένη εκστρατεία του Bernie Sanders για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Με ελάχιστα χρήματα ( το χρήμα είναι καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές των ΗΠΑ) , κατάφερε να διεκδικεί μέχρι τελευταία στιγμή την κάθοδο του στην κούρσα του προέδρου για λογαριασμό των Δημοκρατικών.

Έχασε γιατί το κόμμα του έκανε τα πάντα για να μην είναι αυτός υποψήφιος και να δώσει το χρίσμα στην Clinton.

Η πετυχημένη εκστρατεία του Sandres είχε ένα στόχο. Το κτύπημα του πολιτικού ,οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου.

Αυτό ήταν που τον κράτησε μέχρι τέλους στην κούρσα των Δημοκρατικών με υποστηρικτές ανθρώπους της καθημερινότητας.

Αν προσέξουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα θα παρατηρίσουμε πως στα μεγάλα αστικά μητροπολιτικά κέντρα, (white collar votes) ακόμα και σε πολιτείες που κέρδισαν κατά κράτος οι Ρεμπουμπλικανοί, η Clinton κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση.

Και έχασε με κατεβασμένα τα χέρια στις μικροαστικές εργατικές περιοχές (blue collar votes) και φυσικά στις αγροτικές περιοχές που είναι παραδοσιακά υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Και έχασε ακόμα και σε πολιτείες που ήταν παραδοσιακά υπέρ των Δημοκρατικών.

Οι ψηφοφόροι του Trump είναι κυρίως οι απογοητευμένοι εργάτες και μικρομεσαίοι που παρά την ακραία έως ρατσιστική ρητορική του, τον στήριξαν με την ελπίδα ότι θα συγκρουστεί με το κατεστημένο των ΗΠΑ.

Η απόλυτη στήριξη του κατεστημένου προς την Clinton, ουσιαστικά λειτούργησε ευεργετικά προς τον Trump.

Για το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη μέρα είναι ακόμη νωρίς κάποιος να μιλήσει. Όταν ο Trump επιλέξει και τοποθετήσει τους υπουργούς του τότε θα καταλάβουμε πολύ περισσότερα.

Αν μου επιτραπεί μια πρόβλεψη για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθηθεί από τις ΗΠΑ με τον Trump, αξιολογώντας τους συμβούλους που έχει μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι δεν θα έχει δραματικές αλλαγές.

Υ.Γ. Οι εν Ελλάδι πολιτικοί μας θα πρέπει να δουν αναλυτικά και με περισσότερη προσοχή τα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα…

 

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

 

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου
Η Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου

Στο απόμακρο για κείνο τον καιρό νοσοκομείο της Αθήνας, το Αρεταίειο, η γραμματεία έπαιρνε

Close