Η Αλεξανδρούπολη τίμησε τον Άγιο Νικόλαο

Η εορτή του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, πανηγυρίσθηκε με λαμπρότητα στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της πρωτεύουσας του Έβρου, όπου φυλάσσεται τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου.

 

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου το απόγευμα τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξ/πολεως κ. Ανθίμου. Τον Εσπερινό παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και οι τοπικοί Άρχοντες, ενώ έψαλλαν -κατ’ έθος- από δεξιά ο Χορός των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως και από αριστερά ο Χορός των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου.

Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Αλεξ/πολεως απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και ανέπτυξε επίκαιρη ομιλία παίρνοντας αφορμή από το απολυτίκιο του Αγίου.

Διαβάστε εδώ:  Εορτή Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως (ΦΩΤΟ)

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας βράβευσε δυο νέους ιεροψάλτες τον κ. Γεώργιο Λουκά από την Κύπρο, τελειόφοιτο φοιτητή Ιατρικής και τον κ. Κωνσταντίνο Καλυβιώτη, απόφοιτο της Σχολής Μοριακής Βιολογίας, οι οποίοι από τότε που εγκαταστάθηκαν για τις σπουδές τους στην πόλη μας συνδέθηκαν με την Ιερά Μητρόπολη και ψάλλουν αφιλοκερδώς σε διαφόρους Ναούς μας και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια και τους παρέδωσε ως δώρο από μία εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Μετά την βράβευση των δυο ιεροψαλτών ο Μητροπολίτης  παρουσίασε στο εκκλησίασμα το αξιόλογο πόνημα του συμπολίτη  πρώην φαρμακοποιού κ. Ελευθερίου Τσινταράκη σχετικά με την ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και τον ευχαρίστησε γι’ αυτήν του την προσφορά στην ιστορία της πόλεως.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της πανηγύρεως, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξ/πολεως κ. Ανθίμου. Παρέστησαν οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες με πρώτο τον νέο Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, τον οποίο ο Μητροπολίτης  καλωσόρισε στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία της εικόνος του Αγίου στους δρόμους της πόλεώς μέχρι το λιμάνι όπου αναπέμφθηκε δέηση μπροστά από το κτίριο του Λιμεναρχείου.

dsc_0053 dsc_0103 dsc_0133

ΠΗΓΗ: vimaorthodoxias.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τι καιρό θα έχουμε τα Χριστούγεννα
Να έλθουν ή να μην έλθουν τα Χριστούγεννα;

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους Πόσο λυπήθηκα, όταν άκουσα μια κοπέλα να λέει με πόνο: «Δεν θέλω να έλθουν τα Χριστούγεννα. Μελαγχολώ»....

Close