Όλα ξεκίνησαν όταν μια γυναίκα εντόπισε πως
στην ιστοσελίδα της Temple Gallery του Λονδίνου, η οποία λειτουργεί εδώ και µισό αιώνα και ειδικεύεται στις εικόνες, την εικόνα
της Υπαπαντής από την… Ιερά Μονή Κοιµήσεως Βισικού Καλουτά (στην Ηπειρο).
Αμέσως άρχισε έρευνα από το υπουργείο Πολιτισμού, που διαπίστωσε ότι διετίθεντο προς πώληση άλλες πέντε κλεμμένες εικόνες την περίοδο 2005 – 2009 από τον Αγιο Απόστολο Τσαγκαράδας, τον Αγιο Νικόλαο Ηλιοχωρίου στον ∆ήµο Τύµφης και τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου στην Ηπειρο.
Μετά άρχισε το γαϊτανάκι του ξετυλίγματος της υπόθεσης. Ενημερώθηκε το Τµήµα ∆ίωξης Αρχαιοκαπηλίας, το ελληνικό τµήµα της Ιντερπόλ και η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. «Πρόκειται για µια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας των ελληνικών και βρετανικών αρχών», είπε στα «Νέα»η µορφωτική σύµβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο Βάνα Σολωµονίδου. Η ίδια αποκάλυψε πως πλέον «η επιστροφή των εικόνων είναι πλέον θέµα χρόνου».
«Αφωνος» φέρεται να έμεινε από την εξέλιξη της υπόθεσης ο έµπορος Ρίτσαρντ Τεµπλ, που διέθετε τις εικόνες σε τιµές που ξεκινούσαν από 2.200 ευρώ και έφταναν τα 6.800 ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν υποψιάστηκε ότι µπορεί να ήταν κλεµµένες, καθώς συνεργάζεται χρόνια µε τον άνθρωπο που του τις προµήθευσε. Ωστόσο δεν µπόρεσε να απαντήσει στο ερώτηµα πώς αποδέχτηκε να αγοράσει εικόνες χωρίς πιστοποιητικά προέλευσης, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μπλεξίματα με την Σκότλαντ Γιαρντ.
Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι μία από τις προς πώληση εικόνες διετίθεντο… μισή, καθώς είναι κοµµένη στα δυο. Η µισή «Παναγία Οδηγήτρια» έχει µείνει στον Αγιο Νικόλαο Ηλιοχωρίου και η άλλη µισή πωλούνταν µέσω διαδικτύου! Μετά από όλα αυτά, ο βρετανός έµπορος κατάλαβε πως δεν είχε επιλογή και την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε στις αρχές τις εικόνες που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Οσο για την έκτη; Εχει πωληθεί στην Ολλανδία και ο Τέµπλ κάνει προσπάθεια να την επαναποκτήσει για να την παραδώσει στην Αστυνοµία…
ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Τα σχόλια είναι κλειστά.