Η ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν

Σήμερα το μεσημέρι καταφθάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 9 χρόνια, καθώς η τελευταία επίσκεψη έγινε επί της δεύτερης διακυβέρνησης Καραμανλή, τον Δεκέμβριο του 2007.

Η Επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του  Αφιερωματικού Έτους 2016.

Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των  διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

•             Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

•             Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

•             Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, του Τουρισμού και της Μετεωρολογίας

•             Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων (Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας).

Το αυριανό πρόγραμμα

Ο Ρώσος Πρόεδρος φθάνει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 15.30 και στις 17.00 θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και υπογραφή συνομιλιών και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας
Τουρκία, Ισλαμικό Κράτος και Κούρδοι

Η ρήση του Γάλλου στρατηγού και πολιτικού Charles De Gaulle «τα κράτη δεν έχουν φίλους αλλά συμφέροντα» μπορεί να γίνει...

Close