Η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από τον Πούτιν για τους δυο Ελληνες Στρατιωτικούς

Παρέμβαση και της Μόσχας στην Άγκυρα, για την απελευθέρωση των στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη φαίνεται πως επεξεργάζεται στο διπλωματικό παρασκήνιο η Αθήνα.

Παρέμβαση και της Μόσχας στην Άγκυρα, για την απελευθέρωση των στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη φαίνεται πως επεξεργάζεται στο διπλωματικό παρασκήνιο η Αθήνα.Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο TRIBUNE, η ελληνική διπλωματία επιχειρεί τη μετατροπή της υπόθεσης της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Μόσχας, ως υπομόχλιο πίεσης για την ελληνικού ενδιαφέροντος υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου.

Η Αθήνα, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, άσκησε πιέσεις ώστε να μετριαστεί η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Μόσχας, για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία, καθώς ζήτησε, πριν από οποιαδήποτε σαφή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κατασκοπευτικό θρίλερ, να υπάρξουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις».

Αποτέλεσμα των ελληνικών πιέσεων ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετήσει πλήρως τις αιτιάσεις της Βρετανίας, που ζητούσε να διατυπωθούν σαφείς κατηγορίες κατά της Μόσχας.

Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας είναι αυτές που οδήγησαν τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στη χρήση ηπιότερης γλώσσας στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η ελληνική στάση δεν αποκλείεται να συνδέεται με την προσπάθεια της Ελλάδας να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για σκληρή θέση έναντι της Τουρκίας στο θέμα των δύο στρατιωτικών και παράλληλα να αξιοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που έχει με το Κρεμλίνο στο πλαίσιο του δόγματος πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί.

Αν και από την κυβέρνηση τηρείται σιγή ιχθύος για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Αθήνα να «ποντάρει» σε μεσολάβηση του Κρεμλίνου για το θέμα των δύο αξιωματικών.

Δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή από το κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως η κυβέρνηση εργάζεται με κλιμακούμενες διπλωματικές πιέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν θετική έκβαση στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Αμερικανική παρέμβαση
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν διπλωματικοί κύκλοι και την παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, υπέρ των ελληνικών θέσεων για τους δύο αξιωματικούς που κρατούνται για 20η μέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Οι ΗΠΑ ειναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τις τουρκικές Αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα».

Γερμανική Παρέμβαση
Σε αυτές τις παρασκηνιακές διπλωματικές πρωτοβουλίες συνυπολογίζεται και η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των δύο αξιωματικών, όπως αποκάλυψε ότι έγινε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν.

»Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Λιμένι: Κυματιστό παραμύθι στο γλαυκό ονειροδρόμι της ΜάνηςΛιμένι: Κυματιστό παραμύθι στο γλαυκό ονειροδρόμι της Μάνης
Λιμένι: Κυματιστό παραμύθι στο γλαυκό ονειροδρόμι της Μάνης

Στην τραχιά περιήγηση της δίνης της πέτρας ξεπροβάλλει σαν μετενσάρκωση των επιθυμιών μας ένα βράχινο άλικο αναπόλημα της υγρής φύσης.

Close