Η εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου να συνδέσει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας

Μάνης Χρυσόστομος

Μήνυμα για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου δημοσίευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος και αναφέρει μεταξύ άλλων «Είθε η εορτή αυτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου να συνδέσει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας με το Ναό και να βιώνουμε κάθε φορά, όταν εισερχόμεθα σ’ αυτόν, το μυστήριο του Θεού. Να ισχύει το Δαυιτικόν: «Χορτασθήσομαι εν τω οφθήναί μοι την δόξαν Σου, εν τω οίκω Κυρίου».
Το μήνυμά του:

Αγαπητοί μου,

Οι δίκαιοι και θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα έφεραν, τριών ετών, την Παναγία μας στο Ναό και την αφιέρωσαν στο Θεό. Την παρέδωσαν στους ιερείς και παρέμεινε εκεί δώδεκα χρόνους έως του Ευαγγελισμού υπό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

Ακριβώς την πανίερη αυτή είσοδο της Θεοτόκου στο Ναό εορτάζουμε όλοι μας με την σημερινή εορτή, που ονομάζεται: τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Εκεί, στο Ναό, η Παναγία ως άμωμος και πανάχραντος προσεφέρθη. Εκεί, ανετράφη πνευματικά. Εκεί, ετοιμάστηκε για να καταστεί «οικητήριον» του Χριστού, να υπηρετήσει αργότερα το μέγα μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως. Ακριβώς, η Είσοδος αυτή της Παναγίας αποτελεί το προοίμιο της θείας Οικονομίας, της Λυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους από την αμαρτία.

Ωστόσο, η λέξη «είσοδος» φέρει ενώπιόν μας και την δική μας είσοδο στο Ναό, στο χώρο της Εκκλησίας, στα σκηνώματα του Θεού, εκεί όπου τελούνται τα ιερά Μυστήρια. Οφείλουμε να το σκεφθούμε αυτό. Δεν αρκεί ασφαλώς να εισερχόμεθα στο ναό, αλλά το ερώτημα είναι: Πως εισερχόμεθα, εσωτερικά με την ψυχή μας και εξωτερικά, με την όλη συμπεριφορά μας;

Ο Ιερός Ναός, κάθε Ναός, είναι ο «οίκος του Θεού» και έτσι καμμία αταξία ή βεβήλωση ή εξοικείωση ή ασέβεια ή απρέπεια με την ενδυμασία μας, δεν θα πρέπει να υπάρχει στον ιερό αυτό χώρο. Η τάξη στο Ναό δηλώνει «το ωραίον και καθαρόν και πάγκαλον των αγίων και το του Παραδείσου τερπνόν».

Είθε η εορτή αυτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου να συνδέσει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας με το Ναό και να βιώνουμε κάθε φορά, όταν εισερχόμεθα σ’ αυτόν, το μυστήριο του Θεού. Να ισχύει το Δαυιτικόν: «Χορτασθήσομαι εν τω οφθήναί μοι την δόξαν Σου, εν τω οίκω Κυρίου».

Μετ’ ευχών.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-Κρίσιμες ώρες στην Θεσσαλονίκη

Εκτός ορίων είναι πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Close