Η Κύπρος μπήκε στην Αμυντική Ένωση της ΕΕ -Δίνει στρατιωτικές βάσεις στον νέο ευρωπαϊκό στρατό!
Στόχος είναι να υπάρξει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, στόχος ο οποίος έχει τεθεί και φαίνεται να προκρίνεται τόσο από τη Γαλλία, όσο και από την Γερμανία.
Όπως λέχθηκε από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι επισκέψεις των Υπουργών Άμυνας Γερμανίας και Ιταλίας στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, θα υπάρχουν μέχρι και πέντε ευρωπαϊκά αμυντικά περιφερειακά Κέντρα και η Κύπρος διεκδικεί να είναι το ένα από αυτά.
«Εάν πραγματωθεί ο στόχος αυτός, γίνεται αντιληπτό ότι υψώνεται μια ασπίδα προστασίας και στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος.
Επιπλέον θα παρέχεται στις χώρες μέλη της νέας αυτής συμμαχίας να αντλούν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμμετέχουν και να προτείνουν επιχειρησιακά προγράμματα, όπως πχ η θαλάσσια επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου.
Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου άναψε το πράσινο φως για συμμετοχή της Κύπρου στην Αμυντική Ένωση της ΕΕ, η οποία θα υπογραφεί την ερχόμενη Δευτέρα. Η παράλληλη προώθηση της αναβάθμισης των Βάσεων σε Ζύγι και Πάφο φέρνει σημαντικούς για την Κύπρο εταίρους στην ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, στην περιοχή χρησιμοποιώντας τις κυπριακές εγκαταστάσεις.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν αλλαγή δεδομένων ή όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, είναι κινήσεις που αλλάζουν το παιχνίδι ενισχύοντας τις κυπριακές θέσεις και στο Κυπριακό.
Η συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό αμυντικό πυλώνα και η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από χώρες μέλη της ΕΕ:
Πρώτον, προσφέρουν μια ομπρέλα κάλυψης για την Κυπριακή Δημοκρατία με ευρωπαϊκή σφραγίδα.
Δεύτερον, ενισχύεται η αμυντική θωράκιση της Κύπρου σ’ ό,τι αφορά την κάλυψη αναγκών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Τρίτον, ενισχύεται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο της ασφάλειας, καθώς θα αποδεικνύεται εμπράκτως η ύπαρξη ευρωπαϊκής ομπρέλας για το σύνολο των Κυπρίων.
Με την εξέλιξη αυτή απαντάται και καταρρίπτεται η τουρκική θέση περί «παροχής προστασίας της Κύπρου από εξωτερικούς κινδύνους», καθώς πλέον η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων θα διασφαλίζει την Κύπρο από τους όποιους «εξωτερικούς κινδύνους» που κατά την τουρκική λογική μπορεί να παρουσιαστούν.
Στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταθέσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου 20 μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα καταθέσουν το αίτημά τους για συμμετοχή στον νέο ευρωπαϊκό αμυντικό πυλώνα.
Πέραν από την υπογραφή για συμμετοχή στην PESCO τα ενδιαφερόμενα κράτη θα παρουσιάσουν και το εθνικό σχέδιο που θα υλοποιήσουν στα πλαίσια της εφαρμογής του μηχανισμού.
Σε τρεις μήνες η ΕΕ θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία την υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας. Η Κύπρος έχει έτοιμο το δικό της εθνικό σχέδιο το οποίο θα θέσει ενώπιον των εταίρων της την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες , οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες για τη ναυτική βάση στο Ζύγι αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη διάρκεια της εδώ παρουσίας τους θα συζητήσουν με τους Κύπριους ομόλογους τους τα σχέδια αναβάθμισης της ναυτικής βάσης Ζυγίου όπου ετοιμάστηκαν από την κυπριακή πλευρά.
Αυτό που οι Γάλλοι θέλουν είναι η ναυτική βάση να έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού γαλλικών πολεμικών σκαφών στο Ζύγι. Μια τέτοια αναβάθμιση της Βάσης θα προσφέρει και σε πλοία άλλων πολεμικών ναυτικών στο να χρησιμοποιούν τη Βάση.
Παράλληλη αναβάθμιση θα γίνει και στην αεροπορική βάση στην Πάφο, για την οποία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν από τη Γαλλία και η Γερμανία. Ενδιαφέρον για την αεροπορική βάση υπήρξε και από άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πέραν των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η Γερμανία βλέπει να εγκαθίσταται στην Κύπρο ένα από τα Κέντρα Υποστήριξης που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια της PESCO.
Γι’ αυτό το Κέντρο Υποστήριξης είχε κάνει ειδική αναφορά κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.
Την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και επιτήρησης με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση στην αεροπορική βάση Πάφου για τους εορτασμούς του προστάτη Αγίου της αεροπορίας, Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο κ. Φωκαΐδης απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της αεροπορίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας στα στελέχη της αεροπορίας που με υψηλό αίσθημα ευθύνης φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Επεσήμανε ιδιαίτερα τη συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ και στον τομέα αυτό, τονίζοντας ότι η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε στη συνέχεια ότι όπως προβλέπεται και στο σχέδιο αναδιοργάνωσης, θα ενισχυθούν και οι δυνατότητες σε μέσα, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας, αλλά και επιτήρησης με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Εξήγησε ότι η δημιουργία του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων όσο και η προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και κάποιων άλλων συστημάτων, αποτελούν επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης που αφορούν στην κάλυψη άμεσων αναγκών για την ασφάλεια της χώρας, ενώ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και ως κόμβου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε, επίσης, στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης του Υπουργείου Άμυνας για την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στη νέα δομή αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, τονίζοντας και τα οφέλη της Κύπρου από τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων της ΕΕ τόσο στην αεροπορική βάση της Πάφου όσο και στη ναυτική βάση στο Μαρί.
Η Κύπρος μετατρέπεται ολοταχώς σε αυτό που ήταν πάντοτε στην χιλιόχρονη ιστορία της σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο-στρατιωτική βάση», (για λογαριασμό της ΕΕ), εναντίον των Σαρακηνών-Αράβων στην Μέση Ανατολή, ελέγχοντας παράλληλα και την Α.Μεσόγειο.
Το άσχημο όμως είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα …δεν θα έχει τον πρώτο σε κυπριακές βάσεις ή μια εκ των οποίων κατασκευάστηκε και με ελληνική συνδρομή ( αεροπορική βάση Πάφου), και το νησί θα δεχθεί Ευρωπαίους στρατιωτικούς οι οποίοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο σε θέματα άμυνας.
Αυτό λέγεται παραχώρηση αμυντικής ισχύος στις Βρυξέλλες …τίποτε άλλο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.