Η μαρτυρική ιστορία για την Αγ. Σοφία και τις κόρες της Αγίες Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα

Η Αγία Σοφία και οι τρεις κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Και οι τρεις κόρες της Αγίας Σοφίας

, πήραν τα ονόματα τους από την Καινή Διαθήκη:<< Ώστε αυτά τα τρία μένουν :Πίστης, Ελπίδα ,Αγάπη,και μεγαλύτερη όλων αυτών , η Αγάπη>> ( Α’ Κορινθίους. 13:13).

 

Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.
Αφού απομάκρυναν σε απομόνωση την Αγία Σοφία, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες της. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικό λόγο ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό ,για να ζήσει ευτυχισμένη και πλούσια ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της . Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: (Γαλ. 2: 20) λέγοντας του:«ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, διέταξε ο Ανδριανός να την αποκεφαλίσουν.

Η μαρτυρική ιστορία για την Αγ. Σοφία και τις κόρες της Αγίες Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα
Με τον ίδιο τρόπο απάντησε ,δηλαδή με τα λόγια της Αγίας Γραφής και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν ,αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια.Εκείνη είπε :(Α΄ Τιμοθ. 4:10) : «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρας όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.
Δεν υστέρησε σε απάντηση όμως ,παρά το μικρό της ηλικίας της,και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ζωή της είναι δοσμένη ,στην αγάπη του Θεού και του Χριστού,(Β’ Θεσσαλ. 3: 5).Έτσι αποκεφαλίσαν και αυτήν.
Περήφανη για τα παιδιά της η Αγία Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.

Η εκκλησία μας όρισε σταθερή εορτή στην Μνήμη των: Αγίας Σοφίας ,Πίστεως ,Αγάπης και Ελπίδας στις 17 Σεπτεμβρίου κάθε έτος.

Γιώτα Παμπάλου,Greekpress.gr

©Αγιογραφία δια χειρός Π.Μαρκόπουλου

AGIOKERI

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Θα έχει αποτελέσματα μια στρατιωτική ανάσχεση των προσφύγων;

Μία τεράστια “τρύπα στο νερό”, μέσα στο οποίο άνθρωποι θα συνεχίζουν να πνίγονται άδικα ,

Close