“Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”, και ο ‘λύκος” στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Τουρκία που είναι πάντα ο επιτήδειος ουδέτερος και τώρα μεσολαβητής-Η Ρωσία στοχοποιεί Βαλκάνια
“Ολύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”, λέει μια σοφή ελληνική παροιμία, η οποία ταιριάζει απόλυτα στην Τουρκία που καραδοκεί στην κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας να φανεί “ χρήσιμη”, αποσπώντας όμως σοβαρά ανταλλάγματα κατά Ελλάδος-Κύπρου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ισοδυναμούσε με «σοβαρή παραβίαση» της περιφερειακής ειρήνης, και αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία ( λες και τον ρώτησαν Ρώσοι και Αμερικάνοι), ενώ επανέλαβε την πρότασή του να μεσολαβήσει. “Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιες απόψεις για πολλές πτυχές της κατάστασης που αναπτύσσεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν να υποστηρίζουν τον αμφιλεγόμενο αγωγό EastMed δείχνει ότι θέλουν η Τουρκία να επικεντρωθεί στη χαλάρωση των εντάσεων που δημιουργούνται σχετικά με την Ουκρανία”, αναφέρουν σήμερα Τούρκοι ειδικοί στο TRT.
Κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να “τρυπώσει” στην γιγαντιαίων διαστάσεων κόντρα μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, θα είναι “μαχαιριά” για τον ελληνισμό και αυτό οφείλουμε να το πάρουμε υπόψιν το ταχύτερο δυνατό.
Ο Πούτιν βγάζει εκτός ναυστάθμων 150 ρωσικά πολεμικά πλοία
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα έχει μια σειρά ασκήσεων σε όλες τις ζώνες ευθύνης από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Σύμφωνα με εντολή της ανωτάτης ρωσικής διοίκησης, θα υλοποιηθεί μια σειρά ναυτικών ασκήσεων την περίοδο Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε όλες τις ζώνες ευθύνης των στόλων υπό τη γενική καθοδήγηση του αρχηγού του ρωσικού ναυτικού, Ναυάρχου Nikolay Yevmenov», αναφέρει το δελτίο τύπου.
“Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Θα πραγματοποιηθούν ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα του Οχότσκ, στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και στον Ειρηνικό”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Έξι αποβατικά πλοία από τους ρωσικούς στόλους της Βαλτικής και του βόρειου στόλου αναχώρησαν από το λιμάνι του Μπαλτιίσκ στις 15 Ιανουαρίου για να μεταβούν σε μια περιοχή που έχει οριστεί για μια επερχόμενη άσκηση.
Μια μέρα πριν, υπήρχαν αναφορές για άλλα έξι ρωσικά αποβατικά πολεμικά σκάφη από τους στόλους της Βόρειας και της Βαλτικής που διέρχονταν από τη Μάγχη.
Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov: “We are not afraid of anyone, even not of the US” 693/https://t.co/Hzw2ZsC1zV pic.twitter.com/MIlJD4fFRY
— Rob Lee (@RALee85) January 21, 2022
Ειδικοί αναμένουν ότι τα ρωσικά πλοία θα φτάσουν τελικά στη Μαύρη Θάλασσα από το Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η ανακοίνωση των “ασκήσεων” του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ήρθε αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μια «μικρή εισβολή» από τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε μια μετρημένη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους.
«Αλλά αν κάνουν πραγματικά αυτό που μπορούν να κάνουν με τις δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν οι Ρώσοι εισβάλουν περαιτέρω στην Ουκρανία.
Ήμουν απολύτως σαφής με τον Πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση, οποιαδήποτε, ρωσική μονάδα κινηθεί πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, αυτό θα είναι εισβολή και θα αντιμετωπιστεί με «σοβαρή και συντονισμένη οικονομικού τύπου απάντηση”, κατέληξε ο ίδιος.
Η Μόσχα έχει το βλέμμα της και στα Βαλκάνια
Πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία ζήτησε από τη Δύση, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι ο Οργανισμός θα σταματήσει την επέκταση του και θα επιστρέψει στα σύνορα του 1997.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι “η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και ο οπλισμός τους από αυτές τις χώρες.
Βουλγαρία και Ρουμανία, απέρριψαν με ανακοινώσεις, το αίτημα της Μόσχας να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997 στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Ο πόλεμος πάντως δείχνει να αποτελεί ένα απίθανο σενάριο στην κρίση των δύο υπερδυνάμεων, αλλά έρχεται όλο και πιο κοντά. Το θέμα όμως είναι να μην ξεκινήσει κάτι στην Α.Ουκρανία, διότι αν ξεκινήσει τότε θα έχουμε σενάριο “Αρμαγεδδών”.
pentapostagma.gr