Η Μόσχα θα συνδέσει τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κουρδιστάν με Τραπεζούντα – Ελληνικό Πόντο

Του Βασίλη Καπούλα

Την γεωπολιτική ανατροπή του αιώνα φέρνουν τα όσα είπε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας ο οποίος με μία φράση είπε τα πάντα για το μεγάλο στρατηγικό σχέδιο της Ρωσίας.  Η Ρωσία επεξεργάζεται ένα πλάνο 10ετίας διάλυσης της Τουρκίας και ελέγχου των πετρελαίων του Ιρακινού Κουρδιστάν. Τι είπε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας;

«Να συνδέσουμε τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κουρδιστάν με τον Εύξεινο Πόντο».

Και μην προλάβουν ορισμένοι να βιαστούν, κανείς δεν θέλει η Τουρκία να ελέγχει – για πολύ- την ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αρα τι αποκάλυψε στην ουσία ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας;

Oτι η Υψηλή Στρατηγική της Μόσχας στοχεύει στη σύνδεση ενός αγωγού από το Κουρδιστάν προς Τραπεζούντα- Εύξεινο Πόντο παρακάπτοντας στο μέλλον(!) εντελώς την Τουρκία!

Και πως αυτό μπορεί να γίνει εφικτό; 

Με την ένωση των τμημάτων του Κουρδιστάν. Ιρακινό Κουρδιστάν συν Τουρκικό Κουρδιστάν, Ανεξαρτητοποίηση περιοχών… Είναι και η Αρμενία δίπλα…

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε κάτι που έχουμε ήδη αναφέρει στο άρθρο μας Πέφτουν τουρκικά κορμιά στα βουνά του ελληνικού Πόντου: Νέα αποσχιστική οργάνωση σε Τραπεζούντα-Κερασούντα-Αργυρούπολη ένωσε τις δυνάμεις της με τους Κούρδους! Γράφαμε τότε:

«Νεκροί κατά δεκάδες Τούρκοι κομάντος στα βουνά του ελληνικού Πόντου από την παρουσία μιας νέα οργάνωσης που οι Τούρκοι την βαφτίζουν «τρομοκρατική» και την ονομάζουν «Bölücü Terör Örgütü» (BTÖ), δηλαδή Τρομοκρατική Αποσχιστική Οργάνωση.

Μεγάλος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων JÖAK, JÖPER ακόμα και Bordo Bereli, επιχειρούν σε ένα μεγάλο τρίγωνο που περιλαμβάνει τις περιοχές Τραπεζούντας, Αργυρούπολης, (Gümüşhane) και Κερασούντας, σε έκταση 120 χιλιομέτρων.

Ο λόγος αφορά νέες συντονισμένες επιχειρήσεις του ΡΚΚ στον Πόντο και στην Μαύρη Θάλασσα, μαζί με μια νέα οργάνωση με την ονομασία (SRS) η οποία μαζί με τα μέλη του ΡΚΚ διαθέτει «μεγάλη δύναμη πυρός».

Οι Τούρκοι εντόπισαν ίχνη τους σε περιοχή κοντά στην Τραπεζούντα και αυτό ανάγκασε τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν ένα ανηλεές κυνηγητό για τον εντοπισμό τους στις περιοχές Gümüşhane και Giresun και προς την ύπαιθρο.

Στην ίδια περιοχή αρχικά επιχειρούσαν δύο άλλες «ειδικές μονάδες της στρατοχωροφυλακής με την επωνυμία «JOAK» και «JOPER», αλλά η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από τον έλεγχο γι αυτό έστειλαν το «βαρύ πυροβολικό τους».

Ετσι ενώνονται τα κομμάτια του παζλ και εξηγείται ο ανταρτοπόλεμος που ήδη ξεκίνησε στον Ελληνικό Πόντο! Εξηγείται επίσης γιατί η Τουρκία ονόμασε την οργάνωση «Αποσχιστική».

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ δήλωσε ότι « η Ρωσία θα συνδέσει τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής του Κουρδιστάν με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω Τουρκίας».

«Θα συνδέσουμε τον αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής του Κουρδιστάν με τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό είναι  ένδειξη ότι η εξαγωγή του αργού πετρελαίου του  Κουρδιστάν θα συνεχίσει να διέρχεται μέσω της «Τουρκίας» », δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ  όταν ρωτήθηκε για  τις απειλές για κλείσιμο του αγωγού της περιοχής από την Άγκυρα.

Μετά την Μαύρη θάλασσα εφόσον διέλθουν οι κουρδικοί υδρογονάνθρακες θα πρέπει να μεταφερθούν μέσω Ελλάδας-Βουλγαρίας στην ΕΕ .

Το σχόλιο του Ρώσου υπουργού  έρχεται ενώ το Κουρδιστάν αντιμετωπίζει κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Βαγδάτη σε αντίποινα για το δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου, όπως η απαγόρευση των πτήσεων, ενώ επιχειρείται  να κλείσουν όλες οι  συνοριακές διαβάσεις του Κουρδιστάν με το Ιράν και την Τουρκία.

Μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου, η διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου της περιφέρειας του Κουρδιστάν μέσω του κρίσιμου αγωγού Cihan, ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες απειλές κατά των Κούρδων.

Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει ο Β.Πούτιν με την σύνδεση του με τους ρωσικούς αγωγούς, αλλάζοντας το ρουν των γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή.

Η δήλωση του Ρώσου αξιωματούχου έχει προκαλέσει πανικό καθώς η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, εφόσον ο ηγέτης των Κούρδων ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.

Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί και την είχαμε τονίσει στο άρθρο Ραγδαίες στρατιωτικο-διπλωματικές εξελίξεις: Ο ρωσικός γίγαντας Rosneft «ένωσε» Κουρδιστάν με Τουρκία – Στα χέρια Ρωσίας και Ισραήλ το μέλλον της Τουρκίας

Τότε αναφέραμε ότι έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, η σύναψη συμφωνίας μεταξύ του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα, Rosneft, και του Ιρακινού Κουρδιστάν με αγωγό ο οποίος θα περάσει μέσα από την Τουρκία. Φυσικά η προεργασία είχε γίνει 4 μήνες πριν σε υψηλόβαθμη συνάντηση Κούρδων και Ρώσων στην Αγία Πετρούπολη.

Η Rosneft θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει 30 δισ κυβικά μέτρα αερίου από το Κουρδιστάν προς Τουρκία.

Τότε δηλαδή πριν 4 μήνες έπεσαν οι υπογραφές για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, εμπορίου και λογιστική υποστήριξη για μια περίοδο 20 ετών!

Την συμφωνία είχαν επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Igor Sechin, Εκτελεστικός Διευθυντής της Rosneft και ο Dr. Ashti Hawrami, Υπουργός Ενέργειας του Ιρακινού Κουρδιστάν KRG.

Αυτό είναι το πρώτο σχέδιο ελέγχου των οδών πετρελαίου-φυσικού αερίου.

Το δεύτερο σχέδιο το έχουμε παρουσιάσει στο άρθρο μας Σχέδιο ολικής ανάφλεξης για ανασχεδιασμό των δρόμων πετρελαίου και δημιουργίας Μεγάλου Κουρδιστάν: 200 Κούρδους πιλότους εκπαιδεύει το Ισραήλ – Ισραηλινές δυνάμεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Το Μεγάλο Κουρδιστάν ως τμήμα του Μεγάλου Ισραήλ.

Στόχος του Μ.Μπαρζανί είναι να κυριαρχήσει στο Κιρκούκ και να επεκταθεί σταδιακά ελέγχοντας και το πετρέλαιο της Συρίας γεγονός που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις συριακές/ρωσικές δυνάμεις. Πρόκειται στην ουσία για ανασχεδιασμό των δρόμων πετρελαίου.

Το Ισραήλ θέλει να συμπεριληφθεί η Μοσούλη και το Κιρκούκ στο σχέδιο και ετοιμάζεται να δείξει την παρουσία του στην περιοχή.

Στόχος είναι να δημιουργήσει ένα πετρελαϊκό δρόμο στη νότια Συρία. Είναι το έργο ενός αγωγού που στοχεύει στη μεταφορά του πετρελαίου του Κιρκούκ στο λιμάνι της Χάιφα που είχε σχεδιασθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου του 1934 και η γραμμή αυτή ήταν ενεργή μέχρι το 1948.

Ετσι το Ιρακινό πετρέλαιο θα ταξιδέψει στη Μεσόγειο συμπεριλαμβάνοντας και το συριακό πετρέλαιο!

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1934, το πετρέλαιο από το Κιρκούκ έφτανε στο Λιμάνι της Χάιφα από νότια της Al-Tand κατά μήκος των νότιων συνόρων της Συρίας

Σας θυμίζει κάτι η τοποθεσία; Ηταν η βάση των ΗΠΑ η οποία λέγεται πως εγκαταλείφθηκε πρόσφατα.

Η γραμμή αυτή πετρελαίου ήταν ενεργή τη δεκαετία του 1930 μέχρι τους Αραβοισραηλινούς πολέμους το 1948!

Ο χάρτης αυτός που σχεδιάστηκε το 1934 περιελάμβανε ένα εναλλακτικό δρόμο μεταφοράς του πετρελαίου του Κιρκούκ προς τη Μεσόγειο.

Ο εναλλακτικός αυτός δρόμος έφτανε στο Λιμάνι της Τρίπολης μέσω Παλμύρας και Χομς.

Αυτός ο οδικός χάρτης καταργήθηκε μόλις η Ρωσία μπήκε στη Συρία.

Εκτοτε υπήρξε ανασχεδιασμός των πλάνων καθώς ο πετρελαιαγωγός που έφτανε στο Λιμάνι της Τρίπολης έβγαινε στη Θάλασσα στην περιοχή Ταρτούς-Λαττάκεια. Που πλέον είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Εχει πιθανότητες επιτυχίας το ισραηλινό σχέδιο; Nαι αλλά όχι αναίμακτα. Ο μεγάλος πόλεμος θα εμπλέξει όλες τις δυνάμεις της περιοχής.

Οι Τούρκοι λένε πως το ισραηλινό σχέδιο που ακολουθεί κατά γράμμα ο Μπαρζανί μέσω δημοψηφίσματος και κατοχής του Κιρκούκ ενδυναμώνεται με την επέλαση των Κούρδων SDF/PKK/PYD νότια της Deir Ezzor(έτσι εξηγείται η κίνηση τους) ενώ αισιοδοξούν πως οι κουρδοαμερικανικές δυνάμεις θα φτάσουν την περιοχή Al-Tanf μεταξύ Ιράκ-Συρίας εκπληρώνοντας τον δρόμο του χάρτη το 1934!

Ο χάρτης διαδρομής του πετρελαίου του Ισραήλ περιλαμβάνει Κιρκούκ-Μοσούλη-Rmelan-Deir Ezzor-Tanf-Χάιφα.

Η περιφέρεια του Κουρδιστάν είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η αυτόνομη περιοχή  εξάγει περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως μέσω  τουρκικού λιμανιού, που αποτελούν το 90% των συνολικών εσόδων του  Κουρδιστάν.

Στις 4 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα διαχειρίζεται τις σχέσεις της με το Ιράκ και την περιφέρεια του Κουρδιστάν «με μεγάλη προσοχή», δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων μετά το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα.

Η Μόσχα «χτίζει» προσεκτικά ένα «πλέγμα» σταθερών σχέσεων στην περιοχή ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ,  δημιουργώντας παράλληλα έναν άξονα που περιλαμβάνει το Ιράν , την Συρία, τον Λίβανο και τώρα και το Κουρδιστάν για να «απλωθεί» στην Μέση Ανατολή, ενώ ομαλοποίησε και τις σχέσεις με Σ.Αραβία για να εφαρμόσει με την ησυχία  της τα σχέδια της.

Οι ΗΠΑ έχουν μόνο μία λύση εφόσον υλοποιηθεί το εν λόγω ρωσικό σχέδιο, ρήξη με την Μόσχα «εδώ και τώρα» .

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ιερώνυμος: Να διαφυλαχθούν τα Μετέωρα περισσότερο κι από την Ακρόπολη

Με αφορμή το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τη θέσπιση δραστηριοτήτων στον ιερό χώρο των Μετεώρων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών...

Close