Η σωστή ενυδάτωση στην περίοδο του καλοκαιριού

Πρόκειται για μια ανάγκη ζωτικής σημασίας, την οποία μπορεί συχνά να παραμελήσουμε, ειδικά όταν το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο λόγος, για την επαρκή κατανάλωση νερού, η οποία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, οδηγούν σε αυξημένες απώλειες υγρών, που θα πρέπει να αναπληρώνονται διαρκώς.

Στόχος της επαρκούς ενυδάτωσης είναι αφενός η εξασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος και του εγκεφάλου και αφετέρου η αποτελεσματική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος -ιδιαίτερα εν μέσω καύσωνα-, καθώς και η αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων της αφυδάτωσης, που μπορεί να είναι από ήπια έως πιο σοβαρά.

Εδώ, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως η κατανάλωση νερού και υγρών θα ήταν καλό να προηγείται του αισθήματος δίψας, καθώς όταν αυτό εμφανίζεται, ο οργανισμός βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης, έχοντας χάσει περίπου το 2% του σωματικού βάρους σε νερό, απώλεια που είναι αρκετή ώστε να παρουσιαστεί αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης.

Επομένως, φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών, ποσότητα που μπορεί να αυξάνεται περαιτέρω τις ημέρες του καύσωνα ή όταν είστε περισσότερο σωματικά δραστήριοι. Επιπλέον, προτιμήστε το νερό έναντι άλλων ροφημάτων, όπως οι φρουτοχυμοί και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, καθώς μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της απώλειας υγρών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Μητροπολίτης Ιερεμίας: Να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά
Ι.Μ. Καλαμαριάς: Αγρυπνούμε για την Αγιά Σοφιά

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου, το βράδυ, στο Παλατάκι της Καλαμαριάς, αγρυπνούμε και προσευχόμαστε για την Μεγάλη Εκκλησία, την Αγία Σοφιά,...

Close