Η ταυτότητα του έθνους μου θέλω να γράφει απάνω με καθαρά γράμματα Ελλάδα και Ορθοδοξία

Οι αναμετρήσεις με ξεκάθαρο πλαίσιο κι αναγνωρίσιμους αντιπάλους είναι συναρπαστικές. Όπως αυτές στον αθλητισμό και στον πόλεμο, και καμιά φορά στη ζωή, σε διάφορες από τις διαστάσεις και τις περιστάσεις της.

Η ιδεολογική μάχη που μαίνεται στη χώρα μας σχετικά με την εθνική μας ταυτότητα δεν είναι τέτοια. Είναι από τις άλλες…

Εδώ κυριαρχούν τα τεχνάσματα, οι δόλιοι τρόποι, οι παραπλανητικές ενέργειες, τα ψέματα, η προπαγάνδα, η επικοινωνία, οι πράκτορες, η προδοσίες, οι δούρειοι ίπποι, τα πολυεπίπεδα συμφέροντα, οι λυκοφιλίες, οι περίπλοκοι σχεδιασμοί, οι ασύμμετρες στρατηγικές και οι ανίερες συμμαχίες.

Άλλοι είναι όπως φαίνονται και άλλοι όχι. Άλλοι λένε αυτά που πιστεύουν και άλλοι όχι. Κρυφοί ήρωες και κρυφοί προδότες. Εχθροί που αποθεώνονται ως φίλοι. Μαχητές που πέφτουν ηρωικά και θάβονται ως προδότες… Ένα χάος.

Το άσπρο γίνεται μαύρο και τ’ αντίθετο. Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Τις έννοιες ο ένας τις καταλαβαίνει έτσι κι ο άλλος αλλιώς. Βαβυλωνία…

Η ιδεολογική αναμέτρηση για την εθνική μας ταυτότητα είναι κρίσιμη. Όσο δεν ξεκαθαρίζουμε τις βασικές και απολύτως θεμελιώδεις ιδεολογικές μας αρχές δεν θα μπορέσουμε ούτε την ελάχιστη απαιτούμενη ενότητα να έχουμε ως έθνος, ούτε και προκοπή θα δούμε ποτέ.

Γι’ αυτό, την πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ εκπροσώπων της πολιτείας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας την βλέπω ως ευκαιρία. Επίσης, και τη συζήτηση σχετικά με τη συγκεκριμένη αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών του σχολείου μας στα περιεχόμενα του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας.

Επιτέλους! Μια στιγμή διαφάνειας μέσα σε αυτή την ομιχλώδη ιδεολογική αντιπαράθεση που σέρνεται και βασανίζει τη χώρα μας από την περίοδο της Βαυαροκρατίας μέχρι και σήμερα.

Οι στιγμές αυτές σπανίζουν, κι εμείς οι πολίτες πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε. Έχουμε μια στιγμή αναλαμπής μέσα στο σκοτεινό και δηλητηριώδες τοπίο αυτής της μάχης. Κάπως τώρα πάνε να φανούν οι αντίδικοι πιο καθαρά. Τα επιχειρήματα και οι απόψεις τους διακρίνονται κάπως καλύτερα.

Γρήγορα! Πριν τα σκεπάσει πάλι το πέπλο της υποκρισίας και των συμβιβασμών. Γρήγορα! Πριν η στρουθοκάμηλος βάλει και πάλι το κεφάλι της μέσα στην άμμο. Γρήγορα! Να ζητήσουμε πραγματική θεραπεία κι όχι παυσίπονα.

Τώρα είναι ευκαιρία να αναζητήσουμε ουσιαστική ενημέρωση, για να αποφασίσει ο καθένας μας για τον εαυτό του. Να εντρυφήσουμε πάνω στις αυθεντικές ιστορικές πηγές και να μελετήσουμε τους γνήσιους εκφραστές της αντιγνωμίας. Με καθαρό μυαλό κι αρχίζοντας από το «γνώθι σαυτόν».

Δεν γίνεται να θεωρούμε ο καθένας τον εαυτό μας ειδήμονα σε ένα ζήτημα, επειδή διαβάσαμε δυο άρθρα κι ακούσαμε μια συζήτηση.

Δεν γίνεται σε ιδεολογικά ζητήματα και κοσμοθεωρήσεις να ετεροκαθοριζόμαστε. Ας απαλλάξουμε τις αιώνιες αξίες από τα ψευδεπίγραφα περιτυλίγματα λάιφσταϊλ με τα οποία κάποιοι φρόντισαν να τις τυλίξουν, για να μας τις σερβίρουν αλλοιωμένες. Δεν γίνεται να μην αφουγκραστούμε τους ίδιους τους διαχρονικούς πρωταγωνιστές αυτής της αντιπαράθεσης, δίνοντας βάση σε άλλους που με ύπουλο τρόπο τους αναπαράγουν αλλοιώνοντας την αυθεντικότητά τους.

Δεν γίνεται πια με τα λόγια. Τέρμα το μπλα-μπλα. Εκεί έξω έχει χαθεί η μπάλα! Ο καθένας αμολάει την κοτσάνα του για τον καθένα. Τι έχει το μυαλό του καθενός και τι κρύβει στην ψυχή του και ποιες είναι οι αληθινές του προθέσεις; Άβυσσος… Το θέμα είναι τι μας δείχνει με τα έργα του. «Ου δύναται δένδρον αγαθόν καρπούς πονηρούς ποιείν, ουδέ δένδρον σαπρόν καρπούς καλούς ποιείν».

Όσοι διαβάσατε τα προηγούμενα άρθρα μου, τις απόψεις μου πάνω στο ζήτημα αυτό τις ξέρετε. Η ταυτότητα του έθνους μου θέλω να γράφει απάνω με καθαρά γράμματα Ελλάδα και Ορθοδοξία.

Ο Μακρυγιάννης περιγράφει στα άπαντά του το πώς βίωσε στην εποχή του μια ίδια κι απαράλλακτη ιδεολογική αντιπαράθεση σαν αυτή που τώρα παρακολουθούμε. Μην αφήνετε άλλους να σας πούνε τι λέει ο Μακρυγιάννης. Πάρτε και διαβάστε αυτά που έγραψε ο ίδιος με το χέρι του. Ψάξτε τα έργα και το βίο του και αποφασίστε.

Ακούστε με τα αυτιά σας τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο στην τελευταία του συνέντευξη στην εκπομπή «Οι αταίριαστοι» του καναλιού που το λένε ΣΚΑΪ. Δείτε τα έργα και τον βίο του και κρίνετε μόνοι σας.

Αναζητήστε εμπειρία και όχι αερολογίες και θεωρίες. Ψηλαφήστε. Απαιτήστε ξεκάθαρες θέσεις κι απόψεις που υποστηρίζονται από έργα και βιωτή.

Εσύ Άγιε Πορφύριε λένε πως πήρες το δρόμο του Χριστού. Μάλιστα… Γιά να δούμε τι μας λες και τι μας γράφεις εσύ ο ίδιος σου γι’ αυτό. Ας δούμε τώρα και τα κατορθώματα σου και τα έργα σου…

Μας βαραίνουν χιλιάδες χρόνια ιστορίας και πολιτισμού. Είμαστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, οι συνεχιστές του. Όλοι εσείς, πολιτικοί και πολίτες, που θέλετε το ελληνορθόδοξο ήθος να λαμπρύνει την εθνική μας ταυτότητα, καταθέστε την άποψή σας μέσα στην κοινωνία με τα καλά σας έργα πρώτα κι ύστερα με το λόγο σας.

Τώρα είναι ο καιρός να πάρουμε όλοι θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Τέρμα οι στρογγυλεύσεις και τα μεσοβέζικα και τα «πολεμάω το σύστημα από μέσα» και άλλες τέτοιες δικαιολογίες της πλάκας.

«Οίδα σου τα έργα, ότι ούτε ψυχρός ει, ούτε ζεστός· όφελον ψυχρός είης, ή ζεστός. Ούτως ότι χλιαρός ει, και ούτε ψυχρός, ούτε ζεστός, μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου».

Λάβετε θέσεις. Ο αγώνας αρχίζει. Τα ψέματα τελείωσαν.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ

ΠΗΓΗ:pontos-news.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ξέρετε πότε να κάνετε τον Σταυρό σας;

Πότε πρέπει να κάνετε τον Σταυρό σας κατά την διάρκεια της Θείας Ακολουθίας.

Close