Η Τουρκία Καταρρέει, ο Ερντογάν Βαδίζει σε Τεντωμένο Σχοινί

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν είναι κρυφό μυστικό ότι στην Τουρκία η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο σε κάθε επίπεδο, όπως ολοφάνερη είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας προς την πολιτική ηγεσία της. Μάλιστα τελευταία σύμφωνα με τουρκικές πηγές αρχίζει να φαίνεται και ρήξη στις σχέσεις Ερντογάν – Νταβούτογλου, που σηματοδοτεί και ρήξη στο εσωτερικό του ΑΚΡ. Απ’ότι φαίνεται ο μόνος πλέον λόγος που η Τουρκία είναι ακόμα κράτος είναι ο φόβος και οι απειλές Ερντογάν σε κάθε εσωτερικό αντίπαλο του. Όμως ουσιαστικά σε κατάσταση απομόνωσης είναι ο Ερντογάν και σε όλη τη διεθνή σκηνή, ‘όπου βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ρωσία αλλά και σε οριακή ανοχή από τις ΗΠΑ και την δύση. Ειδικά η προσπάθεια Ερντογάν να φοβίζει την Ευρώπη με όπλο τους πρόσφυγες, θα αποτελέσει ενδεχομένως μπούμερανγκ για τον ίδιο και τη χώρα του.

Έτσι, σύμφωνα με την Guardian ο Ερντογάν και το νεο-ισλαμικό κόμμα του έχουν ξεμείνει από ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να ανακόψουν αυτό που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με διολίσθηση προς το χάος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της Τουρκίας είναι το πώς να στηρίξουν μια στρατηγικά σημαντική μουσουλμανική δημοκρατία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της ΕΕ που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εθεωρείτο σημαντικό προπύργιο σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή. Η άλλοτε αξιόπιστη Τουρκία δείχνει πλέον να κινδυνεύει με κατάρρευση. Υπό τον Ερντογάν η Τουρκία είναι ένας φαντασιακός φίλος για την Ευρώπη και ένας καταρρέων σύμμαχος για τη Δύση». Η στάση του Ερντογάν, «ή μαζί ή εναντίον μου», στρέφει ολοένα και περισσότερο την Τουρκία ενάντια στους παλαιούς συμμάχους της. Το περασμένο φθινόπωρο, κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν απείλησε οργισμένα να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες εάν η ΕΕ δεν υποκύψει στις χρηματικές του απαιτήσεις. Συχνά ο ίδιος χλευάζει και επιπλήττει την ΕΕ, την οποία είχε κάποτε χαρακτηρίσει ελιτίστικο, ισλαμοφοβικό χριστιανικό κλαμπ. Παράλληλα απορρίπτει κατηγορηματικά την ευρωπαϊκή κριτική όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ερντογάν έχει επίσης εκνευρίσει την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την καταπολέμηση του ISIS αλλά και εξαιτίας των βομβαρδισμών του κατά των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί χρήσιμους συμμάχους κατά των τζιχαντιστών και του καθεστώτος της Δαμασκού. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Ομπάμα περιέγραψε τον Ερντογάν ως αποτυχημένο και απολυταρχικό. Όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν όσο και η Μόσχα, ειδικά όταν ο Ερντογάν ζήτησε τη στήριξη του ΝΑΤΟ.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι οριακή και εάν κάτι δεν αλλάξει δραματικά το μέλλον τόσο του Ερντογάν όσο και της Τουρκίας δεν θα είναι το καλύτερο. Η Ελλάδα θα αποτελέσει πλέον τον σύμμαχο των ΗΠΑ και της Ρωσίας που θα κληθεί να καλύψει ένα μέρος του γεωπολιτικού κενού που θα αφήσει πίσω της μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Τουρκίας. Αυτός είναι και ο προσανατολισμός που η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της και να προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο συνεχώς.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

pentapostagma.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Συνήγορος του Πολίτη για το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών
Συνήγορος του Πολίτη για το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών

Την ετήσια έκθεση του για το 2015 έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη.

Close