Η Τούρκια καταστρέφει την Αγία Σοφιά Τραπεζούντας

του Γιώργου Θεοχάρη

Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι αιμοσταγείς άνδρες του ISIS στα πολιτιστικά μνημεία της Παλμύρας έγιναν παγκόσμιο δημοσιογραφικό γεγονός εγείροντας με τον τρόπο αυτό την παγκόσμια αποτροπή για τους φανατικούς μουσουλμάνους.

Την ίδια ώρα ωστόσο επικρατεί σιωπή και συγκάλυψη για τις συνεχιζόμενες καταστροφές Ορθόδοξων Χριστιανικών Μνημείων που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομίας από την Τουρκία.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη όπου από μουσείο μετατράπηκε σε τζαμί είναι ενδεικτικό.

Ωστόσο δεν είναι το μόνο. Όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους προς το υπουργείο Εξωτερικών οι βουλευτές της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης, ο ναός 800 ετών της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από αυθαίρετες παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών που επιχειρούν τα τελευταία τρία χρόνια να την αναστηλώσουν και να την μετατρέψουν σε τζαμί.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι βουλευτές, οι παρεμβάσεις στο Χριστιανικό και πολιτιστικό μνημείο είναι τόσο βάρβαρες που προκάλεσε την αντίδραση του Επιμελητηρίου των τούρκων αρχιτεκτόνων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εγιούπ Μαχτσού φέρεται να δήλωσε μάλιστα πως «Αντί για μουσείο έγινε τζαμί. Αλλαξε το σχέδιο στα πέριξ του μουσείου και έχτισαν τουαλέτες και άλλες κατασκευές από μπετόν αρμέ. Αρκετοί τοίχοι έχουν βαφτεί πράσινοι. Οι τοιχογραφίες στο ταβάνι έχουν καλυφθεί με ξύλο. Τα μωσαϊκά στο πάτωμα καλύφθηκαν με χαλιά. Μωσαϊκά και εικόνες στους τοίχους που κατάφεραν να διατηρηθούν επί αιώνες μέχρι τις μέρες μας έχουν καταστραφεί».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι έχει θέσει το ζήτημα τόσο στα διεθνή φόρα όσο και στις διμερείς επαφές.

1506trap2.jpg

 

1506trap.jpg

 

1506trap1.jpg

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Έλλειψη σεβασμού χαρακτηρίζει το ΥΠΕΞ την ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία
Η Ρωμιοσύνη θέλει την Αγιά Σοφιά Ορθόδοξο Ναό και οι Αμερικάνοι την θέλουν Μουσείο

Σήμερα ο Έλληνας –Ρωμιός μυστικά έχει φτιάξει μια πνευματική ψηφιακή πλατφόρμα με τους ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ, τον ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ...

Close