Η φονική τριπλή δύναμη

Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

Έχουμε γνωρίσει την αγάπην του Θεού διά του Σωτήρος. Μέχρι τότε εμείς στην πραγματικότητα ούτε καν ξέραμε ποια είναι η πραγματική αγάπη. Μόλις στο Σωτήρα γνωρίσαμε ότι η πραγματική αγάπη βρίσκεται στη σωτηρία των ανθρώπων από την αμαρτία, τον θάνατο και τον διάβολο.
Προ Αυτού υπήρχαν ιστορίες και παραμύθια περί θείας αγάπης. Αυτή όμως μπήκε για πρώτη φορά πραγματικά στο δικό μας γήινο κόσμο μόλις μ’ Εκείνον. Σε τι, εμείς οι καημένοι αιχμάλωτοι του θανάτου, της αμαρτίας και του διαβόλου, θα είχαμε πιστέψει και θα πιστεύαμε, εάν όχι σ’ Εκείνον ο οποίος μας σώζει απ’ αυτήν την πανκαταστροφική και φονική τριπλή δύναμη: της αμαρτίας, του θανάτου και του διαβόλου;

Ο Σωτήρας μας έδειξε ότι ο Θεός είναι αγάπη και ότι μόνον εκ της αγάπης και διά της αγάπης μένει μέσα στον άνθρωπο και τον σώζει από τον θάνατο, την αμαρτία και τον διάβολο. Έτσι δίνει δυνάμεις στον άνθρωπο, ώστε κι εκείνος με την αγάπη να μένει στο Θεό και να συνεισφέρει κάτι για τη σωτηρία του ζώντας εκ της αγάπης κατά τις εντολές του Θεού.
Έως την εμφάνιση του Θεανθρώπου Χριστού και τη σωτηρία του κόσμου που επετέλεσε Εκείνος, ήταν αδύνατο να φανεί ή να αποδειχθεί ότι ο Θεός είναι Αγάπη. Αλλά με τον Θεάνθρωπο και διά του Θεανθρώπου αυτό γίνεται η πιο οφθαλμοφανής αλήθεια και πραγματικότητα. Αλήθεια που μπορεί ο καθένας να επαληθεύσει με την προσωπική του εμπειρία, την προσωπική δοκιμή.

Ο Θεός με την αγάπη μένει στον άνθρωπο, με την αγάπη τον σώζει και ο άνθρωπος με την αγάπη πάλι μένει στον Θεό και με την αγάπη σώζεται. Ο άγιος Ευαγγελιστής κηρύττει το πιο μεγάλο, αλλά και το πιο πραγματικό, καινοδιαθηκικό ευαγγέλιο: «Ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ».
Πηγή: π. Ιουστίνου Πόποβιτς, Ερμηνεία των Επιστολών του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, εκδόσεις εν Πλώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Θεός μας κάλεσε στον ουρανό , μα εμείς προτιμήσαμε τον άδη
Ο Θεός μας κάλεσε στον ουρανό , μα εμείς προτιμήσαμε τον άδη

Αφήσαμε τον διάβολο να μας γυμνώσει από’ όλες τις θεϊκές δωρεές.

Close