(Ομήρου Οδύσσεια, μτφ. Νίκου Καζαντζάκη – Ιωάννη Θ. Κακριδή)
Από το παλάτι του γιου του Νηλέα, του γερήνιου Νέστορα, από τον λόφο του Ανω Εγκλιανού, κοντά στη Χώρα, ο κόλπος του Ναυαρίνου φαντάζει σαν μια όμορφη λίμνη και οι στήλες καπνού που σηκώνονται προς τον ολόχαλκο ουρανό, μέσα από τον βαθυπράσινο έως και ασημένιο ελαιώνα, θυμίζουν τις θυσίες των ταύρων στο γαλαζόχαιτο, αμμουδερό, ακρογιάλι. Κάποια τοπία έρχονται από τις άκρες της Ιστορίας ή και αναδύονται από την αχλύ της προϊστορίας για να βάλουν στην καθημερινότητά μας τα μυστήρια των περασμένων καιρών· πραγματικά αθάνατα, σαν τον ήλιο που επιμένει χιλιετίες τώρα να τα φωτίζει. Πώς θα έλαμπαν κάτω από αυτόν τον ήλιο τα όπλα του γρύπα-πολεμιστή! Και η θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα και τα δακτυλίδια, τα μαλαματένια κύπελλα, οι πενήντα σφραγιδόλιθοι από κορναλίνη με τους καλοσχεδιασμένους ταύρους.
Ο πολεµιστής µπορεί να ήταν τόσο πλούσιος γιατί είχε λάβει μέρος στην εκστρατεία στην Κρήτη και την καταστροφή της Κνωσού. Τέσσερα χρυσά δακτυλίδια είχαν επάνω τους χαραγμένες μινωικές παραστάσεις. Ηταν σκορπισμένα ανάμεσα και σε δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα και έξι ασημένια. Η περιοχή έχει ήδη δημιουργήσει παράδοση στα χρυσά κύπελλα. Το εξαιρετικό έκθεμα στο μουσείο της Χώρας είναι τα δύο χρυσά κύπελλα, υπέροχα λεπτοδουλεμένα, από τάφο στο Βαφειό. Και βεβαίως, εκτίθενται πολλές πινακίδες της Γραμμικής Β. Πουθενά αλλού δεν σώθηκαν τόσο πολλές. Ενα λεπτομερές ανοιχτό βιβλίο για τη ζωή των Μυκηναίων.
Μια πινακίδα καταγράφει στην αινιγματική γλώσσα της, που πριν από μερικές δεκαετίες αποκρυπτογραφήθηκε, πόσος χαλκός χρειάστηκε για να κατασκευαστούν 500.000 αιχμές βελών και 2.300 ξίφη. Μια άλλη μάς πληροφορεί ότι μεταξύ των μυκηναίων πολεμιστών κυκλοφορούσαν και τεχνίτες, χαλκείς, κεραμείς, χρυσοχόοι, οπλοποιοί, ελεφαντουργοί, αρωματοποιοί. Κάποιοι από αυτούς κατασκεύασαν και κομμάτια του θησαυρού του πολεμιστή, καθώς και κομμάτια του πολύτιμου παζλ που αποτελεί όλη η περιοχή της Πύλου με τη φύση και την Ιστορία της.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015
Τα σχόλια είναι κλειστά.