Θεσσαλονίκη! Στο “κόκκινο” και άλλες περιοχές – Που γίνονται Λειτουργίες μέχρι 9 άτομα

Συναγερμός σήμανε στην Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού σε αρχιδιάκονο της Μητρόπολης Νεαπόλεως – Ποιες περιοχές μπήκαν στο “κόκκινο”
“Δεν πρόκειται για ενδοεκκλησιαστικη διασπορά”, επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε στη Μητρόπολη Νεαπόλεως με την συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Μητροπολίτη Βαρνάβα, του λοιμωξιολόγου και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σίμου Μεταλλίδη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Μπάμπη Στεργιάδη και των δημάρχων Νεάπολης Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη και Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού

Ο 36χρονος κληρικός που είναι πατέρας δύο παιδιών που φοιτούν στον νηπιαγωγείο, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε καραντίνα.

Ωστόσο, σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των επαφών του αρχιδιάκονου στη Θεσσαλονίκη που νόσησε για δεύτερη φορά με κορωνοϊό, αλλά αυτή τη φορά με το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας voria.gr, ο αρχιδιάκονος παρίστατο στα συσσίτια που γίνονται στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, στην Ξηροκρήνη. Εξετάζεται, λοιπόν, η πιθανότητα να κόλλησε το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάποιο από αυτά, καθώς εκεί, μεταξύ άλλων, σιτίζονται και μετανάστες από την Αφρική. Βέβαια, ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του στελέχους και το ενδεχόμενο διασποράς του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προκύψουν από την ιχνηλάτηση που διενεργεί τις τελευταίες ώρες ο ΕΟΔΥ.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Στο “κόκκινο” Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος
Από το πρωί της Δευτέρας, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου εντάχθηκαν στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, ενώ την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη μετά την ανίχνευση νέου μεταλλαγμένου κρούσματος.

Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας , η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου λαμβάνονται τα εξής επιπρόσθετα μέτρα:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

– Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

– Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

– Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

– Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.

– Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Στο επίπεδο Β’ (αυξημένου κινδύνου) βρίσκονται οι εξής περιοχές – Με 9 άτομα οι Θείες Λειτουργίες
– η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

– η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

– η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής (πλην των νήσων Αττικής)

-η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

-ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

-οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας

-ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας

-ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

-ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής

-ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας

-ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας

-η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

– Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

– Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

– Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

– Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

– Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

– Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Στο επίπεδο Α’ ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:
1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.

Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Σε αυτό το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
1- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Μυστήριο πως νόσησε ο ιερέας

Ο 36χρονος, πατέρας δύο παιδιών,

Close