Θωρακίζεται η Κρήτη & μετατρέπεται σε ”φρούριο”

Το νέο πανίσχυρο ''Φρούριο της Ελλάδος''

Το νέο πανίσχυρο ”Φρούριο της Ελλάδος”!

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην τελετή έναρξης του 15ου Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας [Common Security and Defence Policy High Level Course (CSDP)] «ALTINERO SPINELLI».

Ο ίδιος ο στρατηγός, έκανε ιδιαίτερη μνεία αφενός στον ρόλο της Κρήτης και της μετατροπής της σε «φρούριο» για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου στην σημασία του «επανεξοπλισμού» των ΕΔ υποδηλώνοντας την ανάγκη άμεσης και επιτακτικής ενεργοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων για την συντήρηση σύγχρονων και την αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων με στοχευμένες ενέργειες, για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας τους.

Η απόφαση για την δημιουργία ενός νέου ναυστάθμου στη Σούδα, πλήρους, οργανωμένου και λειτουργικού, δηλαδή εφάμιλλου της Σαλαμίνας, είναι σχεδόν ειλημμένη από το το υπουργείο Αμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ.

Απόρρητο: roula_manika

Η προοπτική χρηματοδότησης του έργου από τις ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει τον ελληνικό σχεδιασμό, σε κάθε περίπτωση όμως στο 15ετές πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακοινώθηκε προ ημερών, έχουν προβλεφθεί και κονδύλια για την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος Ναυστάθμου Κρήτης που διατηρεί το Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα.

Μιλάμε για μια μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά πολλές μονάδες, πλοία επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο βασικός στόχος είναι με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα μας να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τις προκλήσεις στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία ενός ναυστάθμου στην Κρήτη με δυνατότητες να ελλιμενίζεται εκεί αλλά και να συντηρείται ο μισός Στόλος αποτελεί πάγια επιδίωξη του Πολεμικού Ναυτικού.

Κύριο ρόλο επίσης θα διαδραματίσουν και οι πύραυλοι S-300 που έχουμε στην Κρήτη.Στην Ανατολική Μεσόγειο όμως, όπου ο αγώνας εξουσίας κλιμακώνεται, η ανησυχία για μια στρατιωτική σύγκρουση αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η Τουρκία, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ υλοποιεί μια «επεκτατική» εξωτερική πολιτική, και ακόμη μια πιο επιθετική «διπλωματία».

Όμως η τουρκική κυβέρνηση έχει εχθρικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας οδηγεί σε αυξανόμενη «απειλή» και σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Α.Μεσόγειο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Σενάρια ελληνοτουρκικής διένεξης από Τούρκους στο Αιγαίο

Σενάρια ελληνοτουρκικής διένεξης

Close