ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: Κανονικά η Ανάσταση στις 12 το βράδυ

Και ενώ στην Ελλάδα ετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση στις 9 το βράδυ με τα μέτρα ασφαλείας για τους Ιερούς Ναούς να έχουν οριστικοποιηθεί με την υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των Ιερών Ναών ή μονής υψηλής προστασίας προστασίας, στους Αγίους Τόπους η Ανάσταση θα τελεστεί κανονικά στις 12 το βράδυ!
Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε αρκετές “φωνές” να εναντιώνονται αρχικά στην απόφαση αυτή για Ανάσταση στις 9, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο αλλά και πλήθος άλλων κληρικών οι οποίοι επιμένουν η Ανάσταση να γίνει κανονικά στις 12 το βράδυ.
Μάλιστα, το ζήτημα της Ανάστασης προκάλεσε και ένα μίνι “ιερό πόλεμο” μεταξύ των Ιεραρχών για το εάν είναι θεολογικώς σωστή η αλλαγή της ώρας ή όχι.


Από την άλλη πλευρά , αξίζει να δούμε και τι συμβαίνει στα Ιεροσόλυμα. Εκεί η τελετή της Αναστάσεως θα τελεστεί κανονικά στις 12 καθώς φαίνεται να μην εστερνίζονται την απόφαση και το “κατ’ οικονομίαν” της ΔΙΣ και δεν εννοούμε με βάση την Ιεραρχία καθώς ως γνωστόν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Βέβαια να σημειωθεί πως τα Ιεροσόλυμα έχουν επίσης και ένα διαφορετικό καθεστώς αναφορικά με τα μέτρα για τον κορωνοιό.

Καλό θα είναι αυτά να διευκρίνιζονται καθώς πολλοί πιστεύουν ή άθελα τους μπερδεύουν την τελετή του Αγίου Φωτός με την Ανάσταση.

Δείτε το πρόγραμμα από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Ἀπό 24ην Ἀπριλίου ἕως 2αν Μαΐου 2021

Σάββατον τοῦ Λαζάρου:

Πατριαρχικός Ἑσπερινός: 3 μ.μ.

Κυριακή τῶν Βαΐων:

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία: 8 π.μ.

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου: 6.15 μ.μ.

Μεγάλη Δευτέρα:

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων ἐπί τοῦ Φρικτοῦ Γολγοθᾶ: 8.45 π.μ.

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου: 6.15 μ.μ.

Μεγάλη Τρίτη:

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων ἐπί τοῦ Φρικτοῦ Γολγοθᾶ: 9 π.μ.

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου: 6.15 μ.μ.

Μεγάλη Τετάρτη

Λειτ. Προηγιασμένων Δώρων ἐπί τοῦ Φρικτοῦ Γολγοθᾶ: 9 π.μ.

Μεγάλη Πέμπτη

Ἡ Θ. Λειτουργία τοῦ Μ. Βασιλείου ἐν τῷ Καθεδρικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Ἰακώβου: 6.30 π.μ.

Ἡ τελετή τοῦ Ἱεροῦ Νιπτῆρος: 9 π.μ.

Ἡ Ἀκολουθία τῶν Παθῶν: 6.15 μ.μ.

Μεγάλη Παρασκευή

Αἱ Βασιλικαί Ὧραι ἐπί τοῦ Φρικτοῦ Γολγοθᾶ: 10 π.μ.

Πατριαρχικός Ἑσπερινός: 3 μ.μ.

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου: 9.10΄ μ.μ.

Μέγα Σάββατον

Ἡ τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός: 1 μ.μ.

Ἡ τελετή τῆς Ἀναστάσεως: 12 μεσάνυκτα

Κυριακή τοῦ Πάσχα

Ἡ τελετή τῆς Δευτέρας Ἀναστάσεως: 1 μ.μ.

Ὁ Τελετάρχης τῶν Πατριαρχείων

Ἀρχιμανδρίτης Βαρθολομαῖος

Το Άγιο Φως στην Ελλάδα
Το Άγιο Φως από το Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα όπως όλα δείχνουν θα φθάσει στην Αθήνα με την ειδική πτήση στο… παρά πέντε του “Χριστός Ανέστη” καθώς θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου τάφου στην Πλάκα, μισή περίπου ώρα πριν από την έναρξη της αναστάσιμης ακολουθίας.

Θεωρείται βέβαιο ότι η πλειοψηφία των ιερών ναών, ειδικότερα εκτός Αττικής δεν θα προλάβουν να παραλάβουν το Άγιο Φως μέχρι το Χριστός Ανέστη. Ωστόσο, όσο θα διαρκεί στους ναούς όλης της χώρας η αναστάσιμη ακολουθία, τα ελληνικά πολιτικά αεροσκάφη θα συνεχίζουν τη μεταφορά του Αγίου Φωτός για να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Δεν μας έχει ανάγκη
H «Εβδομάδα των Βαϊων» και όχι απλά βουβή Εβδομάδα!

Αρκεί μια ματιά στα Λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας μας για να μας πείσει ότι,όχι «βουβή» και «κουφή»δεν είναι αυτή η...

Close