Ιερώνυμος: Οι σημερινές δυσκολίες είναι ανυπόφορες, αλλά με προσπάθεια θα τις ξεπεράσουμε

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

«Να εγκαταλείψουμε τον ατομισμό και να καλλιεργήσουμε την ανθρωπιά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ελευθερουπόλεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στην Ελευθερούπολη από εχθές, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη. Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον εορτάζοντα ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος και Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. Παρέστησαν οι Τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, τοπικών φορέων και συλλόγων και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.

Με την προτροπή του Κυρίου «γίνεσθέ μοι μάρτυρες» ξεκίνησε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στην ερμηνεία του ρήματος «μαρτυρώ», το οποίο σημαίνει φανερώνω. Μίλησε για τη ζωή του Αγίου Ελευθερίου, που φανέρωνε πάντοτε την διδασκαλία του Κυρίου και όπως και άλλοι άγιοι μαρτύρησε για την Αλήθεια Του. «Ο Άγιος Ελευθέριος ομολόγησε και στο λόγο του ότι είναι μαθητής του Χριστού, αλλά και στις πράξεις του. Όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στον Χριστό, σε έργα και διακονία αγάπης και, τέλος, όταν του ζητήθηκε με ανταλλάγματα να αρνηθεί τον Χριστό, προτίμησε τον θάνατο» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της, αλλά ιδιαίτερα σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα που μας πιέζουν, όπως η ανεργία ή η ανασφάλεια».

«Σήμερα, δε μας καλούν σε μαρτυρία αίματος, αλλά και αυτές οι δυσκολίες είναι ανυπόφορες» είπε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «με την γνώση της μαρτυρίας του Κυρίου, της διδασκαλίας Του, με την προσπάθεια, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με υπομονή και επιμονή και όχι με αίμα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αλαζονεία και στην ιδιοτέλεια που κυριαρχεί στις μέρες μας λέγοντας πως «σήμερα επικρατεί το «εγώ». Πλέον στις συζητήσεις η λέξη άνθρωπος έχει αντικατασταθεί με την λέξη άτομο. Πρόκειται, όμως, για δύο διαφορετικά πράγματα. Το άτομο, όπως λένε οι φυσικοί, είναι η μικρότερη μονάδα η οποία όταν διασπάται έχει δύναμη, αλλά είναι απομονωμένη και κλεισμένη στον εαυτό της. Έτσι και ο άνθρωπος, όταν είναι ατομιστής ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και το προσωπικό του συμφέρον. Ο άνθρωπος, αντίθετα, έχει ελευθερία, δημιουργικότητα, όταν είναι σε κοινωνία. Αυτό το ονομάζουμε ανθρωπιά. Η κοινωνία βοηθάει στην ενότητα. Ο αγώνας που καλούμαστε σήμερα να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε την έννοια του ατομισμού και να καλλιεργήσουμε την ανθρωπιά. Και αυτό καλλιεργείται κατεξοχήν μέσα σε αυτόν τον χώρο, διότι η ζωή της Εκκλησίας είναι ανθρωπιά. Είναι οικογενειακή ατμόσφαιρα. Είναι το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «θα ήταν ωφέλιμο για όλους να αντιγράψουμε από την ζωή του Αγίου Ελευθερίου το γεγονός ότι έδωσε τα πάντα για την αγάπη στον άνθρωπο».

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στην πόλη.

15122016_elefth_2 15122016_elefth_5

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Προσευχή του Αγ. Νεκταρίου στην Παναγία
Προσευχή για ξεμάτιασμα

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Close