Ιρανός Αξιωματούχος: «Οι λαοί του Ιράκ και της Συρίας θα διώξουν κλωτσηδόν τους Τούρκους»

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση του Ιρανού Αλί Ακμπάρ Βελαϊατί (Ali Akbar Velayati), συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είπε ότι οι λαοί του Ιράκ και της Συρίας θα διώξουν κλωτσηδόν τα τουρκικά στρατεύματα από τις χώρες τους εάν οι Τούρκοι δεν αποσυρθούν.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, απάντησε ότι η Τουρκία πάντα βρίσκεται σε διάλογο με τον σημαντικό γείτονά της, το Ιράν, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αγνοήσει τις προσπάθειες του Ιράν να διεισδύσει στην περιοχή [Μέση Ανατολή]».

Σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Παλάτι την Τετάρτη, ο Καλίν είπε ότι το Ιράν πρέπει να εκτιμήσει τις τουρκικές προσπάθειες στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αντί να επικρίνει.

Το Ιράν έχει «φορτώσει» άσχημα μετά από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Μπαχρέιν, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «κάποιοι επιθυμούν τον διαμελισμό της Συρίας και του Ιράκ» [εννοώντας ότι αυτός είναι ο πρόμαχος της εδαφικής τους ακεραιότητας] ενώ έκανε λόγο και για «περσικό εθνικισμό».

«Υπάρχουν κάποιοι που εργάζονται για τον διαμελισμό του Ιράκ. Υπάρχει ένας σεκταριστικός αγώνας, ένας περσικός εθνικισμός που λαμβάνει χώρα εκεί. Αυτός ο περσικός εθνικισμός προσπαθεί να διαμελίσει τη χώρα. Εμείς προσπαθούμε αυτό να το μπλοκάρουμε», δήλωσε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιδιώκει «σεκταριστικές πολιτικές» στην περιοχή.

Οι Ιρανοί, κάλεσαν τον Τούρκο Πρέσβη, Ριζά Χακάν Τεκίν στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη κάνει υπομονή αλλά «και η υπομονή έχει τα όριά της».

tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
stavros
«Ξέρω ότι είμαι Έλληνας και είμαι γιος σου. Τώρα είμαι Μουσουλμάνος και στρατηγός. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Μην ξαναέρθεις…»

Τὴν ἑβδομάδα τῆς διακαινισίμου τοῦ 2013 ἔτυχε νὰ συμμετάσχω σὲ μία ἐκδρομὴ στὴν Τουρκία. Ὁ ὁδηγὸς τοῦ λεωφορείου, Πόντιος στὴν...

Close