Ι.Μ. Καλαβρύτων: Ψήφισμα εναντίον της κατάργησης της αργίας της Κυριακής

Την εντονότατη διαμαρτυρία τους για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση με σκοπό την κατάργηση της αργίας για 30 Κυριακές τού έτους εξέφρασαν δεκάδες ιερείς από την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ιερατική Σύναξη που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες».

Αναλυτικότερα, όπως μας ενημερώνει η Ι.Μ. Καλαβρύτων: Έχοντας την ευλογία τού Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, οι ιερείς ενημερώθηκαν από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγίου, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο για το θέμα της καταργήσεως της αργίας για τριάντα Κυριακές του έτους, με

προοπτική (όπως φαίνεται) την ολοκληρωτική κατάργηση της αργίας στο άμεσο μέλλον.

Ακολούθως, άπαντες υπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πιο δυναμικών παρεμβάσεων και ενεργειών στο εγγύς μέλλον. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Συναχθήκαμε σήμερα Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, στο Κέντρο Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεως οι κληρικοί της Επαρχίας της Αιγιαλείας – Καλαβρύτων και με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας αποφασίσαμε τα κάτωθι: Μέσα στις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης και αποεκκλησιαστικοποίησης της ζωής εντάσσεται η εδώ και πολύ καιρό τώρα προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής.

Οι κυβερνώντες προχωρούν άμεσα στην κατάργηση της αργίας για τις τριάντα Κυριακές του έτους και σε λίγο η κατάργηση της αργίας θα επεκταθεί σε όλες τις Κυριακές τού έτους.
Η αργία τής Κυριακής είναι εντολή τού Δημιουργού Θεού. Ο ίδιος ο Θεός δημιουργώντας τον κόσμο και τον άνθρωπο, σύμφωνα με την διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης στο βιβλίο της Γενέσεως, λέγει:

«Και συνετέλεσεν ο Θεός εν τη ημέρα τη έκτη τα έργα αυτού, α εποίησε, και κατέπασε τη ημέρα τη εβδόμη από πάντων των έργων, ων εποίησε. Και ευλόγησεν ο Θεός την ημέραν την εβδόμην και ηγίασεν αυτήν ότι εν αυτή κατέπαυσεν από πάντων των έργων αυτού, ων άρξατο ο Θεός ποιήσαι» (Γεν. Β΄, 2-3).

Εντολή, λοιπόν, του Θεού η ανάπαυση κατά την εβδόμη ημέρα. Ο άνθρωπος μιμείται, με την εργασία του, τη δραστηριότητα του δημιουργού Θεού. Με την αργία της έβδομης ημέρας μιμείται την ιερά ανάπαυση του Θεού.

Έτσι ο Θεός έδωσε στο Ισραήλ το Σάββατο ως σημείο, για να ξέρει ότι ο Θεός αγιάζει το λαό του (Εξ. 20, 12). Η Κυριακή θυμίζει τη νίκη τού Κυρίου, εκείνη την μεγάλη ημέρα της Αναστάσεως. Από την άλλη μεριά, μια και είναι η ημέρα της ευχαριστιακής ιεροτελεστίας, αναγγέλλει συνάμα και την επάνοδο του Κυρίου, την Δευτέρα Παρουσία του (Α΄ Κορ. 11,26).

Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής που επιχειρείται, αποτελεί προσβολή και βλασφημία στο πρόσωπο του Αναστημένου Κυρίου μας, προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκε η αργία, αλλά προσβολή και βλασφημία στον «κατ’ εικόνα» πλασθέντα άνθρωπο, χάριν του οποίου θεσπίστηκε η αργία τής Κυριακής.

Με το ψήφισμά μας αυτό διαμαρτυρόμεθα εντόνως και αγωνιζόμεθα όλοι ενωμένοι εναντίον της ισοπεδώσεως των πατροπαράδοτων αξιών στη χώρα μας, με την υπόμνηση ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, προκειμένου να διατηρήσουμε ακέραιο τον πνευματικό ιστό της πατρίδος μας.

Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην αποδόμηση και αποεκκλησιαστικοποίηση της ζωής της κοινωνίας, στην εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

στην επικράτηση μόνο των μεγάλων εμπορικών κέντρων και στη διάλυση της ιεράς οικογενειακής συνοχής και ευτυχίας.

Εκφράζουμε απαρασαλεύτως την προσήλωσή μας στην ιερά παράδοση της πίστεώς μας και στις πατροπαράδοτες αξίες κατά την Παύλεια ρήση «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις».

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους αδελφούς μας να αντισταθούμε! Κανένας να μην εισέλθει σε κατάστημα που τυχόν θα είναι ανοιχτό, την ημέρα της Κυριακής, για να ψωνίσει.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον εμπορικό μας σύλλογο και σε όσους δυναμικά με την στάση τους αντέδρασαν και αντιδρούν στην υπούλως και υπογείως επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Σε όλους όσοι αντιστέκονται στο ξήλωμα του πνευματικού ιστού της Ελλάδος. Είναι απαραίτητη η τήρηση αυτής της θαρραλέας στάσεως για την πίστη μας, για την Πατρίδα μας.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκομένους θεσμούς και φορείς».

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Π.Κονάνος:Μάθε να λες ένα «ευχαριστώ». Μάθε να κοιτάς το φως κι όχι το σκοτάδι

Σήμερα δεν έχεις να φας; Εχεις. Τώρα που διαβάζεις δεν έχεις να φας; Εχεις. Γιατί, αν δεν είχες, δεν θα...

Close