Κάτι κακό έρχεται στην Τουρκία: Η Γερμανία θέλει να μετασταθμεύσει τα Τornado στην Ελλάδα!

Στην Ελλάδα, την Κύπρο ή την Ιορδανία προτείνουν Γερμανοί βουλευτές να μεταφερθούν και να σταθμεύουν γερμανικά μαχητικά Tornados από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία καθώς εντείνεται η κόντρα της Άγκυρας με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Πέμπτης για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν.

Τα γερμανικά Τornados κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις απ’ την τουρκική βάση στο πλαίσιο του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Οι Γερμανοί βουλευτές, που προέρχονται από κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και της αντιπολίτευσης, λένε ότι τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν να σταθμεύουν στη χώρα μας, ή την Κύπρο, ακόμη και στην Ιορδανία και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην εκστρατεία κατά του ISIS.

Παράλληλα ζητούν να απομακρυνθεί απ’ το Ιντσιρλίκ το γερμανικό προσωπικό εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Ο Φλόριαν Χαν, εκπρόσωπος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της CSU (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) είπε ότι οι Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες μπορεί να μεταβληθούν σε πιόνια στα παιχνίδια εξουσίας της Άγκυρας.

«Μέσα σ’ αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα είναι ολοένα και πιο αβέβαιο ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των στρατιωτών μας στο Ιντσιρλίκ», δήλωσε στην Κυριακάτικη Bild. Και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις επενδύσεις στην υποδομή της βάσης.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν και στελέχη του αντιπολιετευόμενου Αριστερού Κόμματος Die Linke.

«Ενόψει των εξελίξεων στην Τουρκία είναι επιτακτική ανάγκη να αποσύρουμε τα Tornado μας και τους στρατιώτες της Bundeswehr και να διακόψουμε αμέσως την προμήθεια όπλων στην Τουρκία», είπε η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος και υποψήφια καγκελάριος.

Από το Κόμμα των Πρασίνων ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Εζντεμίρ, σφοδρός επικριτκής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η απόσυρση του γερμανικού προσωπικού απ’ τη βάση του Ιντσιρλίκ θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία, όπως λέει «χάνει τα τελευταία κατάλοιπα σεβασμού προς την Ευρώπη».

Το Βερολίνο μελετά μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη βάση του Ιντσιρλίκ για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων. Οι γερμανικές επενδύσεις αναμένεται να ωφελήσουν την Τουρκία, που θα δει τη βάση της να εκσυγχρονίζεται και να μεγαλώνει με τη συμμετοχή και ντόπιων κατασκευαστικών εταιρειών.

Οι υποστηρικτές της ιδέας της απόσυρσης απ’ την Τουρκία των γερμανικών μαχητικών και των στρατευμάτων λένε ότι η Άγκυρα έχει ήδη παίξει μια φορά το χαρτί του Ιντσιρλίκ πέρυσι όταν εμπόδισε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση εκνευρισμένη από την κίνηση του Βερολίνου να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ως γνωστόν η Τουρκία πρωτύτερα είχε αρνηθεί την κατασκευή οικιών για τους Γερμανούς που υπηρετούν στην βάση του Ιντσιρλίκ.

Δύο  ανώτεροι Τούρκοι  αξιωματούχοι  και ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού, καθώς  και ένας πολιτικός σύμβουλος του Ερντογάν είχαν δώσει  προσωπικά την αίτηση στην γερμανική πλευρά .

Το γερμανικό κοινοβούλιο πέρυσι ψήφισε την επέκταση  της υποστήριξη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των ισλαμιστών αναρτών του ISIS, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πάνω από 250 στρατιωτών στο Ιντσιρλίκ.

Πριν λίγες εβδομάδες μάλιστα, το Βερολίνο αρνήθηκε στην Άγκυρα να δώσει απρόσκοπτη πρόσβαση στις τουρκικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, σε εικόνες που συλλέγονται από τα γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Tornado που επιχειρούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, ως μέρος του ευρύτερου αγώνα ενάντια των ισλαμιστών.

Φυσικά ο λόγος είναι να προστατευτούν οι Κούρδοι που υποστηρίζονται και από τις ΗΠΑ. Οι Τούρκοι θα χρησιμοποιούσαν τις πληροφορίες για να τους βομβαρδίσουν!

Γερμανοί βουλευτές έχουν  την ανησυχία ότι, η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις  υψηλής ανάλυσης αεροφωτογραφίες σε  στρατιωτική επίθεση  εναντίον της αυτονομίας των Κούρδων ανταρτών του YPG .

Για αυτό και οι Γερμανοί δήλωσαν ότι  έχουν θέσει αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με το πώς οι γερμανικές δυνάμεις θα μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις επιχειρήσεις τους στην Συρία .

pentapostagma.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
kotzias
Κοτζιάς – Τίλερσον: Επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η Ενέργεια

Στο ρόλο της Ελλάδας στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας και στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται στην περιοχή μας εστιάστηκε η...

Close