Κάτι σπουδαίο συμβαίνει στο Αιγαίο!(Αποκλειστική συνέντευξη του Μιχαήλ Δουκάκη)

Ακούγεται σαν παραμύθι, ένα αληθινό παραμύθι που ξεκίνησε πριν από 14 περίπου χρόνια,

γύρω στο 2000, σ’ ένα μικρό χωριό της Λέσβου, τη Λουτρόπολη Θερμής:
Μ.Ε.Θ.Ο.(Η επωνυμία της Θεατρικής Ομάδας,εκείνην την εποχή)
. Που’ σαι Σωκράτη δάσκαλε να δεις τους μαθητές σου
. Τα Χριστούγεννα του Εξυπνολαιμαργούλη
. Χριστουγεννιάτικο κολάζ
. Πρόταση γάμου, του Άντον Τσέχωφ
. Αρλεκίνος και Πιερότος
. Η Αρκούδα, του Άντον Τσέχωφ
. Βατραχομυομαχίες, (Ομήρου;)
. Όρνιθες, του Αριστοφάνη

– Γ.Π: Μιχαήλ πώς ξεκίνησε η θεατρική ομάδα Μ.Ε.Θ.Ο;

Είναι κάποιες ευαισθησίες, κάποιες εμπειρίες, κάποια εσωτερική ανάγκη που δε σ’ αφήνει να ησυχάσεις, να βολευτείς, να σταματήσεις να ονειρεύεσαι. Γύρω στο 2000 ανακάλυψα πως υπάρχει το θέατρο και ένιωσα πως αυτή η τέχνη μου επιτρέπει να ζήσω όλες τις ζωές που θέλω, να συνδυάσω όλες τις άλλες τέχνες που αγαπώ και ενυπάρχουν στο θέατρο και να εισχωρήσω και να κατανοήσω την ψυχοσύνθεση πολλών διαφορετικών ανθρώπων και έτσι να προσφέρω στην κοινωνία με αυτόν τον τρόπο, που νιώθω πως είναι ο πιο πρόσφορος για να δώσω ό,τι καλύτερο, ό,τι σημαντικότερο έχω, βιώνω, σκέφτομαι, ανακαλύπτω. Η ανάγκη για προσφορά θα έλεγα λοιπόν πως ξεκίνησε την ομάδα μας, η ανάγκη μου για προσφορά, για σκοπό, για αναζήτηση νοήματος στην ανθρώπινη ύπαρξη ήταν που ξεκίνησε αυτή την ομάδα.

– Γ.Π: Είσαι μόλις 26 ετών κι όμως έχεις διαγράψει μια σημαντική πορεία στο χώρο, αθόρυβα, σε απομακρυσμένες περιοχές, με χαμηλούς τόνους, δημιουργείς σε όλη τη χώρα, αγαπάς την επαρχία, νοιάζεσαι τους ανθρώπους που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στην τέχνη και αγωνίζεσαι με τις αξίες σου χωρίς συμβιβασμούς κι εκπτώσεις. Πέρα από τη Λέσβο, έζησες αρκετά χρόνια και δημιούργησες στα Ιωάννινα, στη ΘΕ.Σ.Π.Ι, σε θέατρα της πόλης, με την Πανελλήνια ένωση φοιτητικού θεάτρου, ως πρόεδρος, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου και άλλα πολλά. Στην Αθήνα σε ακούμε τα τελευταία 3 χρόνια. Πόσο δύσκολη είναι η πρωτεύουσα;
– Γ.Π:Τα τελευταία 4 χρόνια ήρθα στην πρωτεύουσα. Μοιράζω το χρόνο μου στα μισά ανάμεσα στην Αθήνα και στην επαρχία. Η Αθήνα για όσους δεν έχουν γνωριμίες, προστάτες, επιχειρηματικές, διαφημιστικές και άλλες πλάτες, μοιάζει άδικη, όμως για μένα αυτός δεν ήταν λόγος να σταματήσω να αγωνίζομαι. Από πολύ μικρός έμαθα να παλεύω. Αν η τέχνη είναι η ζωή σου, δεν σε σταματά κανένα εμπόδιο. Η πρωτεύουσα είναι ταλαιπωρημένη, γι’ αυτό και μπορεί να στεγάσει τόσους καλλιτέχνες.

– Γ.Π: Πράγματι η τέχνη είναι η ζωή σου, όπως και η επωνυμία της εταιρείας που ιδρύσατε «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ». Μίλησε μας για την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία και τα σχέδια σας.
– Μ.Δ:Η τέχνη είναι κάτι βαθιά εσωτερικό. Πιστεύω πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει σε όποια άκρη της γης κι αν τον πετάξεις, σε όποια κρίση κι αν τον ρίξεις, σε όποιο γκρεμό κι αν τον αφήσεις. Η ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ» είναι το όχημα για να μπορούμε να κάνουμε τέχνη χωρίς μεσάζοντες. Είναι επίσης η πρόταση μας για να στηριχτεί η ελληνική τέχνη, να γραφτούν και να παιχτούν νέα ελληνικά έργα, να προωθηθούν όλες οι τέχνες, σαν αλυσίδα. Τα γράμματα και οι τέχνες είναι το πιο δυνατό όπλο του ελληνισμού, μ’ αυτά θα πρέπει πάντα να πρωταγωνιστούμε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός θεατρικού έργου που διοργανώνουμε. Κανονικά συνεχίζονται τα Φεστιβάλ που διοργανώνουμε κάθε καλοκαίρι στο Αιγαίο, μόνο που από φέτος προστίθενται περισσότερα νησιά και καθιερώνουμε πολιτιστική πρωτεύουσα. Θεσμοθετούμε, εν ολίγοις, ένα μεγάλο φεστιβάλ στο Αρχιπέλαγος. Θέατρο, Ποίηση, Εικαστικά, Μουσική, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Αφιερώματα και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες του Αιγαίου όλο το καλοκαίρι. Προετοιμάζουμε επίσης το νέο φεστιβάλ παραμυθιών και συνεχίζουν να περιοδεύουν οι παραγωγές μας σε όλη την Ελλάδα.

– Γ.Π:Τον Οκτώβρη ξεκινά στην Αθήνα μια παράσταση σε δικό σου κείμενο. Περί τίνος πρόκειται;
– Μ.Δ:Πρόκειται για ένα όνειρο. Για μια μπερδεψιά ονείρου και πραγματικότητας. Σκηνοθετεί ο Κώστας Ανδρικόπουλος και παίζουν έξι εξαιρετικοί ηθοποιοί που επιλέξαμε από τις ακροάσεις που πραγματοποιήσαμε το χειμώνα. Οι πρόβες προχωρούν και σύντομα θα τους απολαύσουμε στην Αθήνα.

– Γ.Π: Για το φετινό Φεστιβάλ που διοργανώνετε στο Αιγαίο ακούγονται πολλά ηχηρά ονόματα. Μήπως θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις κάποιους από το πρόγραμμά εκδηλώσεων; Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ολόκληρο το πρόγραμμα μας, κάντε υπομονή! (γέλια)
– Μ.Δ:Σημασία για εμάς δεν έχει τόσο να είναι κάποιος ηχηρό όνομα, όσο να έχει μια πολύ προσεγμένη πορεία, να είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το δρόμο πιστεύουμε, μακριά από το δρόμο του εύπεπτου, του εύκολου και συχνά ανούσιου. Με αυτή τη φιλοσοφία επιβραβεύουμε και προσκαλούμε αυτούς που είναι πιο κοντά σε αυτή τη λογική και προσφέρουμε στο θεατή κάτι που δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του (όπως το φαστ φούντ της τηλεόρασης), αλλά τον βοηθά να εξελιχθεί πνευματικά.

Γιώτα Παμπάλου,Greekpress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Συναυλία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής με τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής,Κοζάνης
Συναυλία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής με τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής,Κοζάνης

Σας προσκαλούμε στη Συναυλία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής με τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής,Ν. Κοζάνης,''Οι Τρεις...

Close