Καμμένος: Η συμφωνία για το προσφυγικό πρέπει να γίνει σεβαστή από την Άγκυρα

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή από την Άγκυρα, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί την Ευρώπη με μαζική αποστολή παράνομων μεταναστών σαν μοχλό πίεσης, ενώ από την άλλη μεριά η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Τουρκία, διεμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά τις συνομιλίες που είχε την Πέμπτη στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής δεν υπάρχει από κανέναν αμφισβήτηση ότι πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των πραγματικών προσφύγων, και αυτό γίνεται και θα γίνεται από την πλευρά της Ελλάδας.
«Θεωρούμε ότι η πρόταση να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία με την εγγύηση της Ε.Ε., είναι μία πολύ σημαντική λύση για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και των ίδιων των μεταναστών, αλλά βεβαίως και για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της Ε.Ε. Και συμφωνήσαμε ότι λύση στο θέμα το προσφυγικό θα είναι πράγματι η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, σε ασφαλείς περιοχές, ιδιαίτερα στον Νότο της Συρίας, με την εγγύηση διεθνών οργανισμών» τόνισε ο κ. Καμμένος στις κοινές δηλώσεις με τον Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Ο ίδιος, όπως είπε, ενημέρωσε τον Αυστριακό ομόλογό του για τη Συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ -όπου η Ελλάδα έχει και την αρμοδιότητα-, η οποία ξεκαθαρίζει στο «Άρθρο 3», ότι όποιος διασώζεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και των τουρκικών χωρικών υδάτων, με ευθύνη της Frontex γυρίζει πίσω στην Τουρκία, ενώ ζήτησε τη στήριξη του Αυστριακού υπουργού Άμυνας, που ηγείται της Κεντροευρωπαικής Αμυντικής Συνεργασίας, για την εφαρμογή της Συμφωνίας και την ενεργοποίηση της Frontex σε αυτή.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Καμμένος επισήμανε πως η Ελλάδα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, πέρασε τα τελευταία χρόνια και μία σημαντική κρίση σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπου μπόρεσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες, αλλά παράλληλα δέχθηκε και δέχεται ένα πολύ μεγάλο βάρος από τη μετανάστευση από την Ανατολή.

«Έχουμε δύο ξεχωριστά εντελώς θέματα: το θέμα των προσφύγων και της ανάγκης παροχής της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους πρόσφυγες, και από την άλλη μεριά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να περάσουν πολίτες τρίτων χωρών προς την Ευρώπη, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί άλλους μετανάστες» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ανέφερε, επίσης, πως με τον Αυστριακό ομόλογό του συζήτησαν για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, οι οποίες κτίζονται ημέρα με την ημέρα σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ε.Ε., αλλά και της Μεσογείου, και όπως είπε και οι δύο θεωρούν πως είναι πάρα πολύ χρήσιμο να αποκτηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, κτίζοντας μία πολιτική στα σύνορα της Ε.Ε.

Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως τα διπλωματικά γραφεία των δύο υπουργείων, Ελλάδας και Αυστρίας, θα ξεκινήσουν μία στενή συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου, που μπορεί να αποτελέσει και τον οδηγό για την κοινή πολιτική στο πλαίσιο της Ε.Ε., ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρωτοβουλία αυτή βλέπει τα σύνορα της Ελλάδας σαν σύνορα της Ευρώπης.

«Αυτό αφορά την ασφάλεια της ηπείρου και από φαινόμενα που προσπαθούν να κάνουν χρήση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως η προσπάθεια να περάσουν στη Δύση ακραία ισλαμιστικά στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και με την περιοχή των Βαλκανίων» τόνισε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε μια διμερή συμφωνία στενής αμυντικής συνεργασίας και στον τομέα της γρήγορης ανταλλαγής πληροφοριών».

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τουρκία: Ο Ερντογάν οδηγεί την χώρα σε εμφύλιο και φτιάχνει ισλαμιστικό στρατό

Προσωπικό ισλαμιστικό στρατό δημιουργεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα έχει ως κέντρα του τα τζαμιά της χώρας και θα...

Close