Κατάθλιψη: Ποια η αναπάντεχη αιτία

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Έμορυ των ΗΠΑ έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στην εκδήλωση της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, καθοριστικός είναι ο ρόλος της φλεγμονής στο συχνότατο πλέον ψυχικό νόσημα.
Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή πυροδοτεί πόνους και ενοχλήσεις σε ολόκληρο το σώμα και τώρα οι ερευνητές από το Έμορυ ανακάλυψαν ότι η διαδικασία αυτή παίζει ρόλο και στην κατάθλιψη.

 

 

 

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα συνδέονται με την «αποτυχία επικοινωνίας» ανάμεσα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου, το κοιλιακό ραβδωτό (ventral striatum) και το μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (ventromedial prefrontal cortex).
Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που λαμβάνουν διάγνωση για κατάθλιψη παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.

 

 

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο κατά τρόπο που συνδέεται με τα πλέον επίμονα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η ανηδονία (δλδ. η αδυναμία του ατόμου να νιώσει χαρά).

 

 

 

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τζένιφερ Φέλγκερ, επισημαίνει πως μια απλή εργαστηριακή εξέταση μπορεί να υποδείξει εάν ένα μεμονωμένο περιστατικό κατάθλιψης σχετίζεται με την εκδήλωση φλεγμονής. Ο δείκτης που θα πρέπει να αναζητήσει ο θεράπων ιατρός είναι η λεγόμενη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (C-reactive protein), η οποία παράγεται στο συκώτι ως αντίδραση στη φλεγμονή.

 

 

Onmed.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Καρκίνος του οισοφάγου : Πώς σχετίζονται τσάι και καφές
Καρκίνος του οισοφάγου : Πώς σχετίζονται τσάι και καφές

Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου...

Close